avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sistare apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sistare apa

Buna ziua! Stau pe o scara de 10 apartamente, din care 4 au datorii cumulate de 30 milioane ( de mentionat ca au resurse financiare suficiente, modernizari apartamente, masini in cazul a 2 dintre ei, care au cele mai mari restante, 13, respectiv 7 milioane), restul santem la zi. Din dimineata de miercuri, 10 martie, am ramas fara apa rece pe scara( la asociatia din care fac parte mai sant si alte 9 scari in aceeasi situatie). La sediul asociatiei ni s-a spus ca nu se va mai da drumul la apa pana nu se vor plati datoriile . Furnizorul de apa este Apa Prod SA, reprezentantul acestuia ar fi dat aceasta dispozitie, solutia gasita de el fiind sa ne certam noi cu restantierii pentru ca acestia sa plateasca =D>. Din punct de vedere al bunului simt, mi se pare cel putin ciudat, dar ma intereseaza si aspectul legal. Am gasit in legea 230,art.28:
''(2) Pentru recuperarea debitelor cu privire la serviciile publice de utilitati, furnizorul serviciului va actiona impotriva proprietarilor restantieri". Dar nu scrie ca are dreptul sa actioneze si impotriva vecinilor care sant in regula cu plata, nu am pregatire juridica, poate sant si alte aspecte in baza carora au actionat de asa maniera. Ce pot sa fac? Eu incerc asa: 1.Caut pe avocatnet.ro un sfat. 2.Scriu un mail la directia de sanatate publica. 3.Sa sun la OPC? 4.Anunt massmedia(nu imi place circul, sa ma filmeze cineva cum deschid robinetul si degeaba, desi o poza cu WC-ul ar fi ceva deosebit :D ). 5.Dau in judecata ,dar pe cine, asociatia, APA PROD, vecinii, pe toti? 6.Ma apuc sa imi conving vecinii, ma cert cu ei, le zgarii masinile, ii bat , poate asa reusesc sa conving furnizorul ca sant de buna credinta si va da drumul la apa. Oare nu ar fi mai normal sa le blindeze apa la restantieri? Au mai facut asta, dar la amarati care nu mai aveau nici curent, nici gaz de ani de zile...daca ar blinda la vreo cativa din astia care nu platesc pentru ca asa vreau, nu ca nu pot, cred ca s-ar recupera o gramada de datorii. Ieri la sediu la asociatie am stat o ora, in acest timp, in afara de cetatenii nervosi ca si mine, dar cu facturi la zi, nu am vazut niciun datornic sa vina sa plateasca...Este vina mea ca furnizorul nu este in stare sa isi recupereze datoriile de la clientii rauplatnici? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: strutzzy , utilizator 15:03, 25 Mai 2010
Respectam opinia dvs
Pentru analiza corecta a situatiei ,va revine obligatia sa constientizati ca furnizorul de servicii detine raport juridic cu entitatea juridic a sociatia de proprietari ,nu cu membri acesteia
Pe cale de consecinta in situatia acumularii de restante,are de suferit entitatea semnatara a contractului de furnizari servicii ,respectiv asociatia de proprietari si implicit proprietarii buni platnici
Nu implicati OPC caci nu se implica in situatii de genul celui in cauza.
Aveti dreptate cu posibila solutionare cu blindatul restantierilor,masura care insa necesita aport financiar suplimentar .
Sesizati oficial asociatia de proprietari,care are caderea sa desfasoare demersuri in solutionarea problemelor curente,in solutionarea problemelor ridicate motivat de proprietarii buni platnici
In raport de interesul asociatiei ,exista variante legale la indemana comitetului sa depaseasca situatia
Ultima modificare: Vineri, 12 Martie 2010
ynocentta, utilizator
Cum spuneam, nu am pregatire juridica, dar in acel articol scrie ca actioneaza impotriva proprietarilor restantieri, nu impotriva asociatiei din care fac parte, mie asa mi se pare. Am trimis un mail la Directia Judeteana de Sanatate Publica, le-am semnalat un posibil focar epidemiologic, cerandu-le sa monitorizeze situatia, si apoi ramane presa. Daca este asa cum ati prezentat situatia in raspuns, mi se pare total injust ( varii motive, nu are rost sa le expun, santem in 2010 totusi), si cred ca un referendum pentru schimbarea Constitutiei, care sa specifice clar ca daca ai respectat un contract cu un furnizor de servicii, printr-un intermediar sau nu, acest furnizor nu are dreptul sa iti interzica seviciul respectiv, ar fi binevenit. Glumesc...amar, nu poti uita ca traiesti in Romania, in fiecare zi se intampla atatea care iti amintesc asta. Mai astept totusi si un altfel de raspuns, daca se poate. Multumesc oricum.
Inteleg situatia in care sunteti dar pentru a nu ramane "in aer" cu interpretarea art 28 din legea 230/2007 va propun sa-l cititi complet:
Art. 28. -
(1) Asociaţia de proprietari poate intermedia servicii între furnizori şi proprietarii consumatori, în special cu privire la serviciile publice de utilităţi, pe baza unor contracte de prestări de servicii sau de furnizare cu caracter individual. Pentru contractele de furnizare cu caracter individual, drepturile şi obligaţiile cu privire la serviciul furnizat aparţin, pe de o parte, furnizorului şi de cealaltă parte, proprietarului.
(2) Pentru recuperarea debitelor cu privire la serviciile publice de utilităţi, furnizorul serviciului va acţiona împotriva proprietarilor restanţieri.
(3) Serviciul de intermediere din partea asociaţiei de proprietari constă în: repartizarea facturilor către proprietari prin lista de plată lunară, încasarea şi plata sumelor reprezentând contravaloarea consumului facturat, înştiinţarea furnizorului cu privire la debitori.

Se vede ca acest articol se refera la acele sevicii unde exista contracte individuale intre furnizori si fiecare proprietar.
Ori, in cazul dv, exista un contract intre furnizor si asociatie si nu cu fiecare proprietar. Asociatia nu face doar o intermediere ci reprezinta chiar proprietarii in relatiile cu furnizorii prin organele de conducere pe care le-ati ales.
Asa ca furnizorul sisteaza utilitatea catre asociatie. Asocaitai trebuie sa determine proprietarii sa-si plateasca datoriile prin aplicarea de penalizari, notificari, actiuni in instanta si prin sistarea individuala a utilitatii daca este posibil din punct de vedere tehnic.
Acum discutati in comitetul executiv sa se gaseasca solutia de oprire a apei doar la restantieri. In acelasi timp presedintele si administratorul sa mearga la furnizor si sa negocieze esalonarea datoriilor, solicitand reluarea furnizarii.
Multumesc de raspuns, dar ati putea sa imi spuneti care ar fi acea solutie? Ma indoiesc ca cei din comitetul executiv au competenta si cunostiintele necesare, altfel nu eram in situatia aceasta, de reavoiinta nu ii suspectez...
Masura de urgenta este ca presedintele asociatiei sa mearga la furnizorul de apa si sa reesaloneze pe o durata cat mai lunga plata facturilor.

Masura pe o perioada medie si lunga este sa-i actioneze in judecata pe rai-platnici. Procesele pot dura mai mult sau mai putin, in functie de claritatea situatiei prezentata in instanta, dar oricum nu suficient de rapid incat sa va permita sa asteptati plata facuta de restantieri sub presiunea hotararilor judecatoresti. Plus ca de la o hotarare favorabila asociatiei pana la punerea ei in executie, pana cand se hotarasc si restantierii sa plateasca mai trece timp.

Alte discuții în legătură

E normal sa ni se inchida apa? ma6num ma6num este normal ca pentru o persoana (apartament) sa fie taiata apa pe toata scara???? un singur rau platnic??? #-o (vezi toată discuția)
Vecini rau platnici valitinu valitinu Buna, ce facem cu vecinii ce nu achita datoriile comune? m-ar interesa toate variantele... TOATE...;) (vezi toată discuția)
Sistarea livrarii de apa curenta catre o asociatie de proprietari motocion2004 motocion2004 Furnizorul de utilitati( apa curenta, apa menajera, gunoi) a sistat livrarea de apa curenta din cauza restantelor la plata facturilor pe care asociatia de ... (vezi toată discuția)