Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat in urmatoarea problema. Blocul in care locuiesc este format din 3 scari. Avem asociatie de proprietari. Proprietarii de la scara 1 (unde apartamentele sunt mai mari decat la restul scarilor) locuiesc toti in apartamente si in general sunt tineri si salariati, deci cu posibilitati materiale mai bune. La celelalte doua scari, fie proprietarii nu locuiesc (apartamente goale), fie au chiriasi, fie sunt pensionari. Evident, la aceste din urma scari, mai tot timpul sunt restantieri.
Problema este ca cei de la scara "bogatilor" nu vor sa stranga bani pentru diverse modernizari (gen schimbat geamuri vechi si putrezite, usa noua pentru ca cea veche nu se mai inchide bine, zugravit pe scara, etc) pentru ca daca s-ar strange banii de la toata lumea, pana s-ar strange banii de lucrare ar trece foarte mult timp (avem in spate experienta stransului de bani pentru acoperis, care s-a reparat in 3 transe, corespunzatoare fiecarei scari). Pe de alta parte, nu vor sa puna doar ei banii, pentru ca se pot trezi ca atunci cand se fac lucrari similare la celelalte scari, banii sa fie stransi de la toata lumea. Asa ca lucrurile treneaza. Avem strans fond de reparatii de la toata lumea (si fondul asta pana s-a strans...), insa el este destinat reparatiilor urgente (gen infundat canalizare, spart teava de apa).
Ca solutie la problema asta, eu am propus in adunarea generala ca acel fond de reparatii urgente sa ramana bun strans, iar scarile, fiecare, sa isi constituie fonduri proprii de reparatii, in functie de ce lucrare vor sa faca proprietarii de pe acele scari. Cu alte cuvinte, sa luam o hotarare in cadrul adunarii generale, in care sa defalcam exact ce fonduri de reparatii se strang si cum se folosesc.
Fondul de reparatii urgente (cel pe care il avem) sa fie destinat reparatiei tevilor comune de apa si canalizarii, iar fondurile de pe scari sa fie ceva separat, convenindu-se in aceasta hotarare ca lucrari de gen zugravit, schimbat geamuri, usi, etc se deconteaza pe scara.
Aici a aparut problema, cei de la celelalte scari sustin ca asa ceva e ilegal si ca nu se poate face decat prin constituirea scarii noastre ca asociatie de proprietari pe scara (adica cu mers la judecatorie, administratie financiara, etc).
Dvs ce parere aveti? Cum ar trebui procedat? Multumesc anticipat si scuze pentru postul lung.
Cel mai recent răspuns:
elga50 , moderator
16:40, 7 Iunie 2010