Am incheiat un contract civil cu o editura pentru traducerea unei carti. Lucrarea a fost predata prin e-mail pe capitole dar cu intarziere (toate capitolele au fost predate dupa termenul limita, iar ultima parte a ajuns la ei la aprox. 45 de zile dupa acest termen). Am avertizat persoana de contact ca voi intarzia insa aceasta nu mi-a raspuns la mesaj si in continuare am discutat cu sefa acesteia. In contract nu se mentioneaza nimic in privinta intarzierilor. Valoarea contracului a fost 1985 euro brut, din care 10% trebuia retinut la sursa. Au transferat 982 euro in contul meu si din punctul lor de vedere ar trebui sa fiu recunoscutoare. Motivele invocate: traducerea a fost predata tarziu si cartea nu se va mai publica (ei spun ca editura are probleme financiare, dar nu mi-au confirmat ca ar fi falimentara). Nu mi s-a reprosat calitatea traducerii, pur si simplu din cauza crizei au renuntat la publicarea volumului. Mi s-a sugerat sa vand traducerea la alta editura.
Vreau sa imi recuperez banii, insa nu stiu in aceasta situatie daca procesul nu ar fi mai scump decat suma despre care discutam. Procesul ar fi in Bucuresti, eu sunt din vestul tarii. In conditiile de mai sus si tinand cont de raportul cost-beneficiu... credeti ca ar trebui sa ii dau in judecata sau o las balta?
In contract spatiul e lasat liber. Produsul a fost livrat cu o luna intarziere, firma care a facut comanda a platit valoarea minus 40% si refuza orice negociere pe motiv ca nu a ajuns la timp. Vreau sa ii dau in judecata pentru a obtine restul, de aceea as dori sa stiu cam la ce penalizari ptr. intarziere sa ma astept. O alta intrebare, poate naiva, dar pot lucra cu un avocat din orasul meu ptr. a ma reprezenta la Bucuresti?
Multumesc pentru raspunsuri.
Nu i-am dat in judecata pana acum pentru ca procesul s-ar desfasura in Bucuresti (este mentionat in contract ca partile aleg competenta Tribunalului Municipiului Bucuresti), iar eu locuiesc intr-un oras aflat la sute de kilometri distanta de capitala. Presupun ca nefiind un contract sub Codul Muncii, scutirea de plata taxelor sau un avocat din oficiu sunt excluse.
am incheiat un contract de colaborare cu o editura, am predat lucrarea in termenul stabilit si cartea a fost publicata. Problema este ca ei nu au platit si in curand se implineste un an si jumatate de cand tot astept. Explicatia lor privind neplata a fost criza. Ce pot sa fac? Plangere la ITM? Am fost intelegatoare destul timp, imi vreau banii cat mai repede posibil.