As dori sa mentionez un lucru: siteurile respective sunt construite dupa legislatia din afara, ori noi vorbim de legea romana. Nu stiu cat de bine cunosc avocatii siteului X legislatia din cine stie ce tara, sau din toate tarile in care ar putea fi receptionat siteul. In plus nu stiu ce legislatie se aplica: a lor sau a noastra?
As dori sa stiu si ce e cu acest sistem ciudat, in care acorzi siteului o licenta neexclusiva de a reproduce/distribui/adapta/sublicentia/comercializa materialele postate iar un rand mai jos ti se spune ca nu poti reproduce/distribui/adapta/sublicentia/comercializa continutul siteului. In felul acesta licenta neexclusiva nu devine exclusiva? E clar ca prin natura lucrurilor orice produs digital are neovie de o asemenea licenta, in sensul ca atuci cand vizualizezi un site toate textele si imaginile se descarca in computerul personal; practic ce se vizualizeaza nu sunt fisierele originale ci copii temporare aflate in folderul de cache. Fara o asemenea licenta web-ul n-ar putea exista. Insa a nu dispune de ceea ce tu ai postat nu transforma o licenta neexclusiva in licenta exclusiva? Cumva ar trebui sa se subinteleaga 'altul decat continutul care iti apartine'? Functioneaza prin subinteles sau ar trebui sa se specifice clar un principiu de genul 'n-ai voie nimic cu ce nu-ti apartine, ai voie totul cu ce-ti apartine'?
Nici mie nu-mi este foarte clar; probabil ca imi mentin dreptul de a-mi cesiona opera, insa neexclusiv.
Va multumesc pentru raspuns, dar nu sunt sigur daca am inteles principiul. Ce se intampla cand o intelegere de tip international intra in conflict - partial sau total - cu legile anumitor tari? Inseamna ca parti din acea intelegere nu for functiona pentru cel care a emis-o?
Buna ziua, as dori sa stiu daca licenta urmatorului site pe care am postat cateva lucrari de grafica din portofoliul personal imi ingradeste vreunul din drepturile prevazute de legea dreptului de autor. Imi este teama ca folosirea acestor lucrari de catre proprietarii siteurilor ar putea da nastere la conflicte cu tertii:
Utilizatorii care uploadeaza continut pe site raman inca in posesia acestor materiale, cu conditia sa fie proprietarii de drept. Prin distribuirea de continut pe Site acordati in mod automat o licenta neexclusiva, royalty free, perpetua, internationala de a utiliza Conținutul in orice fel, inclusiv, nelimitat, editarea, copierea, modificarea, adaptarea, traducerea, reformatarea, crearea de opere derivate, incorporarea in alte lucrari, publicitate, distribuție și in orice alt mod de a-l pune la dispozitia publicului larg in intregime sau in parte și in orice format sau mediu cunoscut in prezent sau dezvoltat in viitor. Sunteti de acord ca renuntati la toate drepturile morale referitoare la continutul trimis, inclusiv, nelimitat, la dreptul de a fi identificat ca autor.
Din cate inteleg sunt inca proprietarul contintului uploadat pe acest site, dar nu mai am pretentia de a fi recunoscut de autor. Fiind vorba de o licenta neexclusiva inteleg ca detin dreptul de a incheia cu terti contracte de cesiune neexclusiva, ceea ce nu ma deranjeaza. Probabil ca fiind vorba de o distributie libera - insemnand ca lucrarile mele pot circula liber de la un utilizator la altul - pierd dreptul de a mai fi recunoscut ca autor, lucru care mi se pare totusi logic, din moment ce nu pot controla contintul postat si nici nu pot cere cuiva sa ma mentioneze. Totusi, banuiesc ca nu cedez dreptul moral siteului ca acesta sa fie recunoscut ca autor si nici nu mi se interzice dreptul de a mai incheia contracte.
As dori sa va cer opinia intr-o problema care mie imi pare fara iesire pentru a afla daca am cedat sau nu catre o companie drepturile mele de autor fara sa-mi dau seama.
Iata despre ce este vorba: detin un blog literar, al carui nume real nu doresc sa-l dau, unde public texte literare si ilustratii grafice.
La un moment dat am dat curs unei invitatii sau unui app de FB venita din partea unui site fara sa citesc cu atentie termenii pusi la dispozitie. App-ul m-a inregistrat automat pe site prin crearea unui cont si prin colectarea de date personale (e-mail, numar de telefon), desi colectare este o practica obisnuita din partea multor siteuri.
Problema apare cu lucrarile mele, pentru ca nu stiu daca am cedat sau nu drepturile de autor acelui site, sau cel putin in acest fel indica politica siteului respectiv. Astfel, in Terms and Services se spune ca autorul acorda retelei dreptul neexclusiv, irevocabil, international, perpetuu, nelimitat, atribuabil, sublicentiabil, royality-free, full paid up, de a copia, crea derivate, imbunatati, distribui, publica, procesa, analiza, reproduce, retine, retransmite, folosi si/sau comercializa in orice fel cunoscut acum sau in viitor fara consimtamant, notificare si compensare catre utilizator sau terti. Dupa stergerea contului si rezilierea contractului acesta licenta ramane in continuare valabila pe termen nedefinit.
As dori sa stiu daca, prin acceptarea politicii lor, am cedat sau nu drepturile de autor.
[Mesaj editat la cererea utilizatorului @Andrei Munteanu]
Inteleg ca el nu a respectat legea chiar daca nu s-au specificat clar aceste aspecte in textul contractului. Dar prin nerespectarea legii contractul nu devine nul? Chiar daca specificatia nu exista, legea pe care se bazeaza el nu a fost respectata si prin acesta scapare nici contractul nu a fost respectat. Sau nu functioneaza in acest fel?
Buna ziua, am cedat in cadrul unui contract de cesiune drepturile patrimoniale ale unei opere si m-am trezit ca editorul n-a mentionat numele meu in intreaga carte. Specific ca nu exista nici o obligatie contractuala de a face acest lucru, deoarece am presupus ca dreptul moral de a fi mentionat ca autor trebuie indeplinit automat. Editorul mi-a spus ca din moment ce acest lucru nu este specificat in contract nu are obligatia sa-mi publice numele. Are dreptate sau nu?
Buna ziua, sunt PFA de cativa ani avand ca obiect de activitate creatie artistica si literara. Doresc sa ma extind si sa realizez carti personalizate pentru copii precum si povesti audio sau povesti animate imprimate pe CD. Aceste produse vor fi comercializate online. As dori sa stiu ce coduri CAEN am nevoie pentru aceste activitati.