avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Activitate LIA VRANCEANU

Activitate LIA VRANCEANU

Totusi,este art.38 din Legea 153,care prevede urmatoarele:
Art. 38. — (1) Prevederile prezentei legi se aplică etapizat, începând cu data de 1 iulie 2017.
(2) Începând cu data de 1 iulie 2017:
a) se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna iunie 2017, până la 31 decembrie 2017, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi indemnizaţiilor de încadrare, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii;
b) prin excepţie de la lit. a), salariile lunare ale personalului prevăzut la art. 11 se stabilesc în conformitate cu prevederile acestui articol;
c) prin excepţie de la prevederile lit. a), indemnizaţiile lunare ale personalului care ocupă funcţii de demnitate publică se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor din anexa nr. IX cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată;
d) până la data de 31 decembrie 2017 se acordă drepturile de hrană și tichetele de masă de care beneficiază, la data intrării în vigoare a prezentei legi, unele categorii de personal bugetar, în măsura în care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
(3) Începând cu data de 1 ianuarie 2018 se acordă următoarele creşteri salariale:
a) cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, precum şi cuantumul brut al sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară/salariul lunar de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie
2017, fără a depăşi limita prevăzută la art. 25, în măsura în care personalul respectiv îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii;
b) prin excepţie de la lit. a), începând cu 1 martie 2018, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile de medici şi de asistenţi medicali din unităţile sanitare publice, prevăzute în anexa nr. II cap. I, se majorează la nivelul salariului de bază stabilit potrivit prezentei legi pentru anul 2022;
c) prin excepţie de la lit. a), începând cu data de 1 martie
2018, pentru personalul prevăzut în anexa nr. II, cuantumul sporurilor, majorărilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare se determină, în condiţiile reglementate de prezenta lege, utilizând salariul de bază stabilit potrivit prezentului articol, fără a depăşi limita prevăzută la art. 25;
d) prin excepţie de la lit. a), începând cu 1 martie 2018, cuantumul brut al salariilor de bază, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, de care beneficiază personalul care ocupă funcţii didactice din unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat, se majorează cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna februarie 2018;
e) prin excepţie de la lit. a), salariile lunare ale personalului prevăzut la art. 11 se stabilesc în conformitate cu prevederile acestui articol;
f) indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică prevăzute în anexa nr. IX se stabilesc pe baza coeficienţilor şi a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată;
g) pentru personalul încadrat în unităţi sanitare publice aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, influenţele financiare determinate de creşterile salariale prevăzute la lit. a)—c) se asigură prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de la o poziţie distinctă.
(4) În perioada 2019—2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, fiecare creştere reprezentând 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018. Creşterea respectivă şi data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat cu respectarea prevederilor art. 6 lit. h).
(5) Prin legea privind plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar se pot stabili anual alte majorări salariale decât cele prevăzute de prezentul articol.
(6) În situaţia în care, începând cu 1 ianuarie 2018, salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie, indemnizaţiile de încadrare sunt mai mari decât cele stabilite potrivit prezentei legi pentru anul 2022 sau devin ulterior mai mari ca urmare a majorărilor salariale reglementate, se acordă cele stabilite pentru anul 2022.
(7) Salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare se rotunjesc din leu în leu în favoarea salariatului.
La alin.(2) lit.b) sunt precizari privind art.11,adica stabilirea salariilor in administratia publica locala si am mai vazut-o si pe doamna Ministru al Muncii ,saptamana trecuta, cand spunea ca recomanda celor din administratia locala sa inceapa negocierile intre reprezentantii angajatilor si conducerea unitatii,imediat.
Eu voiam sa stiu cum se calculeaza ,incepand cu 1 iulie 2017,cu acel indice ,deoarece la administratie publica nu s-a facut o grila .Se vor stabili salariile prin HCL si nu mi-e clar daca acel indice de 1,69,cat apare la un moment dat in anexa la lege,privind consilierul asistent,se aplica la salariul mimim pe economie,adica la 1450 lei.
Buna ziua. Avand in vedere prevederile Legii nr. 153/2017,privind salariile bugetarilor ,va rog sa ma lamuriti si pe mine ,cum se calculeaza salariul unui functionar public din administratie publica locala.Mentionez faptul ca sunt functionar public-consilier asistent ,studii superioare,clasa 2,gradatie 4,cu 19 ani vechime .Mie nu imi e prea clar .Va multumesc .
Zice ca va renunta la pensie. Ma gandeam ca exista vreo prevedere lagala care sa arate ca, atata timp cat te-ai pensionat pentru ca nu mai poti munci , nu ar trebui sa obtii vreo functie.Asa cred ca ar fi corect.
Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca o persoana , beneficiara de pensie de invaliditate gradul II, poate fi aleasa viceprimar al unei localitati ?Va multumesc!
Răspuns la discuția ASOCIATIA DE PROPRIETARI
Va multumesc !
Buna ziua . As avea nevoie de o lamurire in ce priveste urmatoarea situatie : o familie detine un apartament intr-un oras dar locuieste intr-o alta casa , nu in apartamentul respectiv . Cam o data la 2-3 saptamani , o persoana doarme ,o singura noapte ,in acel apartament , in functie de cum sunt turele la serviciu . Intrebarea mea este daca trebuie inscrisi la asociatie toti membrii familiei ( 4 persoane ) doar pentru ca doarme cineva acolo , odata la 3 saptamani? Sau cate persoane trebuie sa fie inscrise la asociatie ?
Răspuns la discuția vouchere de vacanta
Buna ziua. Stiu ca nu scrie nicaieri , in lege , ca trebuie sa ia doar jumatate dintre salariati , problema s-a pus, astfel , la noi la serviciu deoarece jumatate suntem personal contractual si jumatate , functionari publici . Cica ar trebui sa fim " solidari " dar nu stiu cat de solidari au fost ei cu noi , cand primeau prime de vacanta si noi nu primeam . In ce priveste sumele prevazute in bugetul local , cred ca sunt doua variante , si anume : ori e o pacaleala de la Guvern , in sensul ca ei ne dau , daca avem noi bani , ori chiar o sa dea Guvernul si banii necesari .Sincer , eu prefer a doua varianta .
Buna ziua. Va rog , daca poate cineva sa ma lamureasca , deoarece eu nu prea mai inteleg nimic . S-au aprobat , de catre Guvern , normele de aplicare a legii privind voucherele de vacanta , dar in ce priveste bugetarii , au strecurat urmatorul text : " În cazul personalului contractual şi funcţionarilor publici din instituţiile bugetare, regulile de acordare a voucherelor de vacanţă se stabilesc potrivit prevederilor în vigoare. Pentru instituţiile publice, voucherele de vacanţă se acordă în limita sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale”. Se vor aplica prevederile Ordonantei din 2009 care spunea ca se dau doar persoanelor incadrate cu contract individual de munca ? Precizez ca eu lucrez intr-o institutie publica , fiind incadrata ca personal contractual si , din discutiile purtate cu ceilalti colegi s-a cam dat de inteles ca " daca se dau doar personalului contractual , o lasam asa .... " . Adica nu se dau pe motiv ca " de ce sa primeasca doar jumatate dintre angajati " ! Mai e si chestia asta cu " sumele prevazute cu aceasta destinatie " , dar nu pot sa nu ma intreb daca vreo institutie publica a prevazut asa ceva cand a intocmit bugetul pentru anul in curs .Deci , se dau sau nu se dau ???
Răspuns la discuția Spor de dispozitiv
Nici macar nu a venit Decizia Curtii de Conturi , au doar procesul verbal de control si deja au pus in aplicare la salariul pe luna noiembrie . Acum asteapta Decizia Curtii ca sa imi impute banii luati pana acum .