avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters132886

Activitate ContSters132886

Răspuns la discuția salariat calomniat
Va multumesc pentru raspunsurile date si am obligatia morala de a va raspunde/relata cum a decurs discutia cu sefa mea.
Ne-am intalnit in biroul dansei (la sfarsitul programului) si inca de la inceput, a tinut sa-mi spuna ca este de datoria ei de a se interesa de natura relatiilor dezvoltate intre colegii din societate, ulterior datei de la care dobandim calitatea de salariat. Am citit ROI-ul, cu atentie maxima (are in jur de 100 pagini) si nu exista vreo mentiune cu privire la "natura relatiilor dintre salariati", iar in C.I.M. , nici atat!
Asadar, am ascultat-o cu respect, iar cand se pregatea sa-si incheie "pledoaria", am simtit nevoia de "a o ajuta" si i-am spus ca am fost la un pas de a veni la acea intalnire/discutie insotita de catre un avocat. Bine-nteles ca nu se astepta ...drept ptr care, a schimbat macazul la 180 grade, iar discutia noastra s-a axat pe diversitatea problemelor ce trebuiesc rezolvate in cadrul departamentului nostru.
In concluzie, daca nu erati voi, stimati prieteni, astazi ,poate ma aflam in situatia in care imi cautam de lucru...doamne fereste!
Va multumesc ca existati si ca va implicati in situatiile delicate ale hatisului legislativ...(per ansamblu) si zile senine va doresc!
Buna ziua
Am 20 ani de vechime in campul muncii, dar asa ceva nu mi s-a mai intamplat.
Dar sa detaliez: in urma cu cateva zile, un coleg ma cheama in birou, si-mi spune ca a fost sunat cu cateva seri inainte, de catre sefa mea (eu lucrez in departamentul resurse umane) si a fost intrebat daca are cunostinta despre relatia pe care asi avea-o eu, cu subalternul acestiu coleg. Eu, am ramas perplexa! De unde si pana unde avea sa creada cineva, ca eu asi avea un alt tip de reletie, decat de cel tip profesional, cu un barbat din cadrul societatii, nu stiu!
Bine-nteles, in secunda 2, am sunat-o pe sefa mea si i-am spus ca sunt consternata la auzul acestei "barfe". Dansa m-a invitat la o discutie, propusa initial sa aibe loc in afara societatii, dupa care a revenit, si mi-a spus sa merg la dansa in birou, dupa orele de program, sa putem discuta linistite, nu inainte de a ma sigura ca-mi doresti binele si ca trebuie sa ma linistesc (eu incepusem sa plang). Astazi, urmeaza sa merg la intalnire, dar nici nu stiu in baza carui temei legal, are dansa acest drept de a ma "convoca".
Intrebarea mea este: o pot acuza in vreun fel??/ in conditiile in care am apucat sa inregistrez convorbirea telefonica si altele de natura "profesionala" in care ma acuza direct de neindeplinirea unor sarcini de serviciu (vorbindu-mi foarte urat), iar eu trebuia sa-i reamintesc de faptul ca am trimis situatiile cerute, pe mail, la anumite date, pe care le comunicam verbal.Sunt total derutata, am o familie, un copil...si constat cu stupoare ca unii isi permit sa denigreze reputatia unui om, fara a avea nici o mustrare de constiinta.
Va multumesc anticipat, pentru raspunsurile dvs!
Răspuns la discuția Litigiu de munca
Inainte de toate, trebuie instiintat angajatorul de existanta certificatului medical si transmis (pe fax, mail, inmanat personal) in termen de 5 zile de la ridicarea acestuia de la directia de sanatate (spital, medic de familie, etc) care l-a eliberat.
Niciodata sa nu trimiteti/predati astfel de documente fara sa primiti in schimb o confirmare (ptr fax, mail) sau un nr. de inregistrare in cazul cand il predati personal.
Asta pentru a va pune la adapost de intentiile deloc laudabile ale angajatorului, in ceea ce priveste continuitatea raporturilor de munca.
Pe de alta parte, orice raspuns oficial dat angajatorului, sa fie acoperit de dovezi pe care le veti constitui dvs.
Mult succes!
Răspuns la discuția Nu inteleg.............?
Daca-mi este permis, va spun ceea ce inteleg eu din Codul Muncii:
Codul muncii, in art. 103, dispune ca salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile. Numai drepturile salariale ale celui angajat cu contract de munca cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat potrivit art. 103 alin. (2) din Codul muncii.

Avand in vedere aceste dispozitii legale, salariatul cu fractiune de norma va beneficia de vechime in munca in aceleasi conditii ca salariatii cu program normal.

In varianta initiala, Codul muncii prevedea la art. 103 alin. (3) faptul ca, in cazul salariatului care desfasoara activitatea in temeiul unui contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare la sistemul public de asigurari sociale se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat conform legii.

Dupa abrogarea alin. (3) al art. 103 din Codul muncii prin O.U.G nr.65/2005, persoana angajata cu contract individual de munca cu timp partial beneficiaza de un stagiu de cotizare in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, integral, la fel ca in cazul salariatilor care isi desfasoara activitatea in cadrul programului normal de lucru.
Intortocheate sunt Caile D-nului....toate cele bune !!!
Buna ziua
Cu greu mi-am facut curaj sa va scriu despre situatia in care ma aflu...Timp de 4 luni am lucrat pentru un angajator, in speranta ca intr-o buna zi...imi va intocmi contract de munca, dupa care sa merg la Agentia Locala a Ocuparii Fortei de Munca pe raza sectorului in care lucuiesc (fiind in somaj), pentru a primi repartitie si/sau sa anunt despre noua situatie in care ma aflu. Acest lucru nu s-a intamplat, ba din contra, am fost obligata sa efectuez ore suplimentare (nefiindu-mi platite si in final, nerecunoscute)... La un moment dat, am fost "somata" sa-mi semnez fisa postului...desi angajatorul stia de faptul ca sunt somera, iar "intelegerea" verbala..a fost "o luna de proba...dupa care incheiem in contract...sau nu". Timpul a trecut, eu mi-am facut treaba constiincioasa, am avut acces la toate actele firmei,am intrat in contact cu toti managerii firmei, am intocmit acte, am tinut legatura cu clientii firmei si am obtinut de la institutiile statului acte necesare desfasurarii activitatii firmei....In tot acest timp, am fost platita "cu saptamana"...direct din buzunarul patronului (mai sunt persoane in firma,care-si primesc salariul "negociat" direct de la patron). Ei bine, in urma refuzului de a semna fisa postului...dar sa continui sa lucrez "la negru"...fiica patronului, care are calitatea de director general, a considerat ca in tot acest timp "nu mi-am facut treaba"...drept pentru care..."e nevoita sa renunte la serviciile mele".
Intrebarea mea este: cum trebuie sa procedez..pentru a-mi primi drepturile salariale (ca sa zic asa)...inclusiv plata orelor suplimentare efectuate in tot acest timp.
Vreau sa mentionez un lucru: la inceputul anului, in urma unei sesizari facute de o fosta salariata a firmei, am avut control de la ITM. In urma controlului, inspectorii au venit ...au "socializat", si-au luat "comisionul"...si au plecat asa cum au venit; nici in registrul unic de control nu au consemnat "vizita"...
Nu este o scuza, nici o acuza...constientizam cu totii ca ne aflam in plina criza economica...si trebuie sa supravietuim, mai ales atunci cand acasa ne asteapta copii... Si totusi...cine ne mai apara interesele intr-o lume dezlantuita, in care fiecare este preocupat de propiul interes ( si fac referire la cei care-si primesc lefurile de pe urma contribuabililor...).
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs. si va doresc o primavara frumoasa cu multe impliniri si bucurii alaturi de cei dragi!