avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu inteleg.............?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu inteleg.............?

Lucrez in aceeasi unitate din 1990 cu C.M. in 1991 mi s-a redus norma la 1/2 de atunci sunt in aceeasi unitate .Timp de 2 ani consecutiv am avut cumul de functii in aceeasi unitate.LUMINATI-MA va rog ca am ajuns sa vorbesc singura:
Care este vechimea mea in unitate pentru ca in functie de asta salariatilor li se acorda un spor de stabilitate iar la vechimea in munca acel spor pentru vechime.
Chiar daca am norma partiala eu de 20 de ani merg la acelas job in fiecare zi cum ii pot sensibiliza sau cum pot sa-mi obtin aceste drepturi?
Fiecare vorbeste pe limba lui cand intreb despre acest lucru.........
Am sunat la Directia Muncii sa ma lumineze dar cred ca ei au nevoie de acest lucru pana la urma!
La serviciu personal de care apartinem,la diferite secretare care lucreaza in aceeasi bransa..........toti imi spun ca la norma partiala vechimea se calculeaza pe norma partiala inseamna ca eu trebuie sa lucrez 70 de ani sa pot iesi la 35 ani vechime?
Indrumati-ma unde sa-mi mai caut drepturile?Sau unde?
Cel mai recent răspuns: pacurariu maria , utilizator 17:07, 3 Martie 2010
Vechimea (si orice drept salarial) se calculeaza proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la programul normal de lucru (norma intreaga, 8 h/zi). Deci, de exemplu (ca nu inteleg exact de cand sunteti cu jumatate de norma) daca lucrati 2 ani cu jumatate de norma 4 h/zi, ca vechime inseamna 1 an lucrat normal;) Daca veti continua sa lucrati doar cu jumatate de norma ..da, ar trebui sa lucrati 70 de ani ca sa acumulati 35 de ani de vechime:(
Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2010
andram, utilizator
Din 1991 lucrez cu 1/2 norma din octombrie cred.........nu am cartea de munca si nu stiu exact data.Atunci cumulul de functii nu se adauga?Ca nu e logic!Din 2007 eu lucrez cu 1norma +1/2 norma de baza!Atunci vechimea aceea unde e?
Deci aveti jumatate de norma din 1991-2010, asta inseamna 19 ani cu jumatate de norma, adica 9.5 ani intregi. Plus, in paralel, din 2007-2010, 3 ani cu norma intreaga. In total 12.5 ani vechime.
Daca-mi este permis, va spun ceea ce inteleg eu din Codul Muncii:
Codul muncii, in art. 103, dispune ca salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile. Numai drepturile salariale ale celui angajat cu contract de munca cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat potrivit art. 103 alin. (2) din Codul muncii.

Avand in vedere aceste dispozitii legale, salariatul cu fractiune de norma va beneficia de vechime in munca in aceleasi conditii ca salariatii cu program normal.

In varianta initiala, Codul muncii prevedea la art. 103 alin. (3) faptul ca, in cazul salariatului care desfasoara activitatea in temeiul unui contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare la sistemul public de asigurari sociale se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat conform legii.

Dupa abrogarea alin. (3) al art. 103 din Codul muncii prin O.U.G nr.65/2005, persoana angajata cu contract individual de munca cu timp partial beneficiaza de un stagiu de cotizare in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, integral, la fel ca in cazul salariatilor care isi desfasoara activitatea in cadrul programului normal de lucru.
Intortocheate sunt Caile D-nului....toate cele bune !!!
:hm: a fost acel articol abrogat..dar vi se pare corect ca un om care toata viata a fost doar 4 ore la munca sa iasa la pensie la aceeasi varsta cu unul care a lucrat 8 ore? cu siguranta in practica totusi nu se intampla asa..si cnpas are "grija" sa regleze din mers aceasta absurditate legala

Alte discuții în legătură

Fractiuni de norma si vechimea in munca alialex alialex Mai am o intrebare: fractiunile de norma (jumatate de norma, 4ore/zi) cum se iau un calcul la stabilirea vechimei pt. pensie si la stabilirea vechimei in munca? (vezi toată discuția)
Spor vechime in munca dannuca dannuca Buna ziua! La multi ani! Va rog sa imi imi spuneti daca perioada de 2 luni in care am lucrat cu jumatate de norma (an 2007) se considera, pentru calculul ... (vezi toată discuția)
Calcul vechime in munca nicomaier nicomaier Am avut un contract de munca cu 6 ore, in timp ce eram in concediu fara plata in invatamant (2009). Durata acestui contract a fost de 6 luni. Cum mi se ... (vezi toată discuția)