avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Activitate milka007

Activitate milka007

DATE PROBLEMA:
-familie: sot, sotie, copil minor
-copilul : minor(17 ani) - rezultat din prima casatorie a sotiei.
-tatal copilului decedat- copilul primeste pensie de urmas
-sotia + sotul actual - teren in proprietate comuna
OBIECTIV : constriurea unui imobil impreuna cu minorul
-RESURSE initiale: banii obtinuti din vanzarea unui apartament detinut in proprietate de 50% de catre mama si 50% de catre copil.
INTREBARE 1 : in ce conditii poate fi vandut apartamentul astfel incat, in mod explicit copilul sa poata deveni coproprietar al noului imobil, intr-o proportie corespunzatoare valorii in bani obtinute din vanzare, si nu intr-o proportie corespunzatoare cotei initial detinute din apartamentul de vanzare?
DATE SUPLIMENTARE ale situatiei:
-apartamentul destinat vanzarii = singurul domiciliu pt. copil
- actul de vanzare comparare al terenului - pe numele sotie + sot actual
-dispozitie emisa de catre AUTORITATEA TUTELARA prin care s-a stabilit o persoana cu rol limitat de asistare a minorului, la semnatura, in demersurile de obtinere a certificatului de urbanism, autorizatie de constructie, etc.
-autoritatile locale nu pot elibera certif. de urbanism, respectiv autorizatie de constructie, cu includerea copilului pe documente alaturi de proprietarii terenului
-vanzarea partii copilului(cota din apartamentul mentionat) este conditionata (de catre AUT. TUTELARA de sector) de includerea copilului in aut de constructie.





Proprietar si cumparator dorim sa recuperam, in instanta, pierderile financiare, calculate teoretic, in raport cu fluctuatiile pietii imobiliare.Suntem blocati in avizarea dosarului de cadastru de mai multe luni si in urma neincheierii tranzactiei de vanzare/cumparare a unui teren, in timp util, suntem intr-o situatie, aparent, fara iesire.
SITUATIE:
-Cadastrul initial intocmit fara masuratori pe teren si aprobat de ispectorul O.C.P.I. de zona pe baza unui PLAN PARCELAR provizoriu si cu coordonate eronate.
-Am refacut masuratorile cu mijloace G.P.S. si documentatia, atat pentru terenul ce urmeaza a fi subiectul tranzactiei, cat si pentru PLANUL PARCELAR aferent parcelei in care se afla acesta.
-Am oferit functionarului specializat de la Primarie documentatia noua a PLANULUI PARCELAR(GRATIS!) cu rugamintea sa inceapa demersurile de anulare a vechiului plan parcelar si avizare a celui nou.Am primit, din partea acestuia, promisiunea ca va demara procedura de a doua zi, urmand sa ne tina la curent cu evolutia lucrurilor.Abia in momentul aprobarii noului plan parcelar trebuia sa depunem,si noi, in final, dosarul de cadastru pentru terenul ce urma a fi tranzactionat.
-Am asteptat in zadar o luna de zile un telefon.Am contactat functionarul cu pricina si, dupa mai multe insistente , ne-a spus ca putem depune dosarul terenului deoarece totul este in regula.Bineinteles, nu se facuse nici un demers si cadastrul terenului a fost respins.Am luat, cu greu legatura cu functionarul, care si-a cerut scuze, spunand ca nu este vina lui ci a inspectorului de zona de la O.C.P.I., CARE LA INFORMAT GRESIT.
-Creduli , am continuat sa lasam lucrurile sa se desfasoare conform procedurilor descrise de functionar.Au mai trecut doua luni. L-am cautat din nou. Din nou am introdus dosarul de cadastru al terenului, de data aceasta, in regim de urgente.Bineinteles, documentatia a fost, din nou respinsa.
-Am solicitat audienta la inspectorul O.C.P.I. la care fusese repartizat spre avizare dosarul, atat prima cat si a doua oara.Ni s-a explicat ca, desi documentatia este corect intocmita, nu se poate face nimic atata timp cat Primaria nu intocmeste noul plan parcelar astfel incat conturul terenului din discutie sa nu se mai suprapuna virtual peste alt teren vecin.
-In tot acest timp, alte dosare de cadastru, intocmite pe coordonate reale G.P.S., dar de catre o ruda a functionarului, au fost avizate bine mersi de catre alt inspector.
-Povestea este mai lunga.Ideea este ca oamenii Primariei sunt interesati ca situatia planurilor parcelare din zona sa ramana tulbure, astfel incat orice demers de intocmire al unui dosar de cadastru de catre un alt autorizat decat cel ,, agreat" sa fie sortit esecului(monopol pe piata zonala).Pe de alta parte celor care apeleaza la serviciile autorizatului protejat, li se rezolva problema cadastrului, in functie de cat sunt dispusi sa plateasca, cum altfel decat cu ,,dezinteresatul" ajutor al inspectorului zonal O.C.P.I., in intervale de timp cuprinse intre 6 si 18 luni. Necesitatea rezolvarii planurilor parcelare este binecunoscuta atat la Primarie cat si la O.C.P.I., dar nimeni nu este interesat sa faca nimic.Pe tot acest fundal, muritorul de rand, este plimbat de la Ana la Caiafa, adica Primaria(prin primar si functionar) da vina pe birocratia de la O.C.P.I. iar O.C.P.I - ul de judet (prin cel ce ocupa functia de INGINER SEF) da vina pe autoritatile locale.
-Cui trebuie sa ne adresam pentru rezolvarea acestei situatii de fapt, ce sanse si ce mijloace sunt de a chema in instanta institutiile sus mentionate?
-Mentionam ca documentatia cadastrala a terenului este corecta, dar nu este avizata pozitiv datorita neconcordantelor de contur virtuale fata de schita din planul parcelar provizoriu.De asemena nu sunt probleme de forma sau suprafata a terenului.Prin simpla suprapunerea a schitelor celor doua planuri parcelare, cel nou peste cel vechi, se observa clar ca planul parcelar vechi este rotit si translat(geometric vorbind) in raport cu coordonatele reale, determinate prin G.P.S. Acest lucru poate fi usor observat si prin analiza imaginilor din satelit, de catre un axpert in domeniu.

Daca minorul are 15 ani poate sa hotarasca: singur ,sub tutela mamei , sau trebuie instituit curator?
Doresc sa vand un imobil iar cu banii obtinuti sa construiesc o casa pe un teren deja cumparat.Minorul nu este copropietar al terenului.Imobilul destinat vanzarii este , in acelasi timp , domiciliul minorului si al meu.In ce conditii pot primi acordul Autoritatii Tutelare pentru a realiza ceea ce mi-am propus?