avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Exista prevazuta, prin lege, obligatia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Exista prevazuta, prin lege, obligatia O.C.P.I.(OFICIUL DE CADASTRU SI PUBLICITATE IMOBILIARA)de a constrange autoritatile locale(Primaria unei localitati)pentru intocmirea documentatiei actualizate a Planurilor Parcelare locale?

Proprietar si cumparator dorim sa recuperam, in instanta, pierderile financiare, calculate teoretic, in raport cu fluctuatiile pietii imobiliare.Suntem blocati in avizarea dosarului de cadastru de mai multe luni si in urma neincheierii tranzactiei de vanzare/cumparare a unui teren, in timp util, suntem intr-o situatie, aparent, fara iesire.
SITUATIE:
-Cadastrul initial intocmit fara masuratori pe teren si aprobat de ispectorul O.C.P.I. de zona pe baza unui PLAN PARCELAR provizoriu si cu coordonate eronate.
-Am refacut masuratorile cu mijloace G.P.S. si documentatia, atat pentru terenul ce urmeaza a fi subiectul tranzactiei, cat si pentru PLANUL PARCELAR aferent parcelei in care se afla acesta.
-Am oferit functionarului specializat de la Primarie documentatia noua a PLANULUI PARCELAR(GRATIS!) cu rugamintea sa inceapa demersurile de anulare a vechiului plan parcelar si avizare a celui nou.Am primit, din partea acestuia, promisiunea ca va demara procedura de a doua zi, urmand sa ne tina la curent cu evolutia lucrurilor.Abia in momentul aprobarii noului plan parcelar trebuia sa depunem,si noi, in final, dosarul de cadastru pentru terenul ce urma a fi tranzactionat.
-Am asteptat in zadar o luna de zile un telefon.Am contactat functionarul cu pricina si, dupa mai multe insistente , ne-a spus ca putem depune dosarul terenului deoarece totul este in regula.Bineinteles, nu se facuse nici un demers si cadastrul terenului a fost respins.Am luat, cu greu legatura cu functionarul, care si-a cerut scuze, spunand ca nu este vina lui ci a inspectorului de zona de la O.C.P.I., CARE LA INFORMAT GRESIT.
-Creduli , am continuat sa lasam lucrurile sa se desfasoare conform procedurilor descrise de functionar.Au mai trecut doua luni. L-am cautat din nou. Din nou am introdus dosarul de cadastru al terenului, de data aceasta, in regim de urgente.Bineinteles, documentatia a fost, din nou respinsa.
-Am solicitat audienta la inspectorul O.C.P.I. la care fusese repartizat spre avizare dosarul, atat prima cat si a doua oara.Ni s-a explicat ca, desi documentatia este corect intocmita, nu se poate face nimic atata timp cat Primaria nu intocmeste noul plan parcelar astfel incat conturul terenului din discutie sa nu se mai suprapuna virtual peste alt teren vecin.
-In tot acest timp, alte dosare de cadastru, intocmite pe coordonate reale G.P.S., dar de catre o ruda a functionarului, au fost avizate bine mersi de catre alt inspector.
-Povestea este mai lunga.Ideea este ca oamenii Primariei sunt interesati ca situatia planurilor parcelare din zona sa ramana tulbure, astfel incat orice demers de intocmire al unui dosar de cadastru de catre un alt autorizat decat cel ,, agreat" sa fie sortit esecului(monopol pe piata zonala).Pe de alta parte celor care apeleaza la serviciile autorizatului protejat, li se rezolva problema cadastrului, in functie de cat sunt dispusi sa plateasca, cum altfel decat cu ,,dezinteresatul" ajutor al inspectorului zonal O.C.P.I., in intervale de timp cuprinse intre 6 si 18 luni. Necesitatea rezolvarii planurilor parcelare este binecunoscuta atat la Primarie cat si la O.C.P.I., dar nimeni nu este interesat sa faca nimic.Pe tot acest fundal, muritorul de rand, este plimbat de la Ana la Caiafa, adica Primaria(prin primar si functionar) da vina pe birocratia de la O.C.P.I. iar O.C.P.I - ul de judet (prin cel ce ocupa functia de INGINER SEF) da vina pe autoritatile locale.
-Cui trebuie sa ne adresam pentru rezolvarea acestei situatii de fapt, ce sanse si ce mijloace sunt de a chema in instanta institutiile sus mentionate?
-Mentionam ca documentatia cadastrala a terenului este corecta, dar nu este avizata pozitiv datorita neconcordantelor de contur virtuale fata de schita din planul parcelar provizoriu.De asemena nu sunt probleme de forma sau suprafata a terenului.Prin simpla suprapunerea a schitelor celor doua planuri parcelare, cel nou peste cel vechi, se observa clar ca planul parcelar vechi este rotit si translat(geometric vorbind) in raport cu coordonatele reale, determinate prin G.P.S. Acest lucru poate fi usor observat si prin analiza imaginilor din satelit, de catre un axpert in domeniu.

Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 09:48, 21 Iulie 2010
Personal, nu cred ca puteti rezolva aceasta speta prin "sfaturi gratuite" primite pe diverse forumuri.
Angajati un specialist care sa va dea consultanta si asistenta de specialitate dupa o analiza atenta a tuturor documentelor.

Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2010
legalmgm, utilizator
Pentru edificarea Dvs. in materie, puteti consulta:
Legislatie Cadastru si ANCPI:

Legea nr 7/1996 modificata si completata
H.G. nr. 869 din 2005
Legea nr. 247 din 2005
HG nr. 1210 din 2004 privind organizarea si functionarea ANCPI
Legea nr.499/2004 privind aprobarea OUG nr.41/2004 pentru modificarea si completarea legii
nr. 7
OUG nr. 41 din 2004 pentru modificarea si completarea legii nr. 7
Legea nr. 78 din 2002
OUG nr. 70 din 2001 pentru modificarea si completarea legii nr. 7
OG nr. 10 din 2000 privind activitatea persoanelor fizice si juridice autorizate
Decret lege nr. 115 din 1938 privind unificarea dispozitiilor privitoare la cartile funciare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare plan parcelar emmatei emmatei salut Supun atentiei vostre urmatorul subiect In 2005 impreuna cu sora mea am cumparat un teren ( contract de v-c cadastru intabulare...). Acum ea doreste ... (vezi toată discuția)
Plan parcelar mrtz_69 mrtz_69 Buna ziua,am si eu o problema si nu stiu cum o pt rezolva,Tribunalul a desemnat un expert care sa intocmeasca o expertiza in vederea iesiri din ... (vezi toată discuția)
Se pot muta terenurile agricole ??? monoga monoga in urma cu vreo 6-7 ani am cumparat doua parcele teren invecinate,pt o parcela am facut si intabulare si intarusare. pentru cea de a 2-a parcela nu am facut ... (vezi toată discuția)