Buna ziua,
Avand in vedere prevederile OUG nr.117/2010, " persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit pot opta pt plata impozitului pe veniturile microintreprinderii incepand cu anul fiscal urmator daca indeplinesc conditiile mentionate...si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor conform Ordonantei",v-as ruga sa-mi confirmati daca societatea pe care o detin care a activat ca si microintreprindere pana in 2010 , acum in 2011, mai poate beneficia de acelasi sistem de impozitare pe microintreprindere, avand in vedere ca este specificat "daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor....!?
Cum ar trebui interpretat acest lucru?
Va multumesc anticipat.
Buna ziua,
Detin un S.R.L. care in aprilie 2006 a achizionat de la o persoana fizica (deci fara TVA) un teren pe care ulterior a fost construita o casa .
Intrucat procesul verbal de predare-primire a casei , incheiat cu Primaria , dateaza septembrie 2009, intrebarea mea este daca , incepand cu data de 01 ianuarie 2011, societatea poate vinde imobilul+teren unei persoane fizice fara sa apliceadauge valoarea TVA cf art 141 alin2,lit.F?(adica scutire de TVA)?
In cazul unui raspuns afirmativ , v-as ruga sa aveti amabilitatea sa-mi spuneti daca este necesar sa scriem pe factura articolul la care se refera aceasta deducere si daca este nevoie sa notificam organele fiscale competente despre aceasta operatiune de vanzare cumparare fara aplicarea TVA?
In cazul unor raspunsuri negative a celor de mai sus, as aprecia o sugestie pentru modalitatea de facturare fara aplicarea TVA-ului?
Multumesc anticipat.
Avem o societate care intentioneaza sa achizitioneze un imobil(cladire+teren) de la o alta societate. Nu cunosc exact situatia financiara a societatii care vinde, dar as vrea sa va intreb ce riscuri avem, in situatia in care dupa ce societatea noastra achizitioneaza imobilul despre care fac referire mai sus, in eventualitatea in care s.c. care vinde intra in insolventa sau faliment la o anumita perioada dupa vanzarea bunului?
In alte state din vest stiu ca exista un termen in care actul poate fi atacat anulat si bunul sa ajunga la masa credala, astfel ca , cumparatorul desi de buna credinta, poate ramane fara bun si cu banii dati…
Daca exista si in legislatia noastra vreun termen de felul acesta , in care actul de vanzare cumparare poate sa fie anulat , v-as intreba si care este momentul de cand incepe sa se calculeaza acest termen?
Multuemsc pt un raspuns.
Cu scuzele de rigoare, insist :
"Daca hotararea judecatoreasca imi va fi favorabila in sensul :
A atribuirii a unei camere din aceasta anexa subsemnatului
sau
B obligarea paratului in a-mi plati cv a 12 din aceasta anexa+cv a terenului pe care se afla anexa
sant indrepatitam sanse sa solcitam castig de cauza in cazul in care voi deschide o actiune pentru cota parte din chiria incasata de copropietar?
Si ultima intrebare:
Avand in vedere ca, chiriasul copropietarului sau propietarul nu au facut si nu au in intentie sa faca dovada ca, chiriasul locuieste la aceasta adresa(inscrierea in cartea de imobil), care este modalitatea in care eu pot sa fiu acoperit de documente avand in vedere si o viitoare posibila actiune in instanta?
Multumesc anticipat.
Speta este urmatoarea:
Intr-un imobil casa – exista 2 propietari actuali – subsemnatul X si celalalt copropietar Y
Copropietarul actual , Y, a finisat o anexa , construita de vechiul copropietar B, de la care a cumparat partea sa de propietate , anexa , formata din 2 camere(baie si bucatarie) si construita fara autorizatie de constructie si fara consimtamintul celuilalt copropietar , A , de la care subsemnatul ,X , am cumparat partea mea de propietate.
Aceasta constructie - anexa, este situata pe terenul aflat in indiviziune in proportie de 50% si 50% si impartita intre cei 2 copropietari , deci 50% aflat si in propietatea mea.Practic anexa`care masoara 28 mp este construita de un tert pe terenul comun , unde subsemnatul detin 50% , si platesc impozit si pe acest teren pe care sant in imposibilitate de a-l folosi.
Subsemnatul , am deschis actiune impotriva copropietarului actual , pt : desfintare a anexei , sistarea starii de indiviziune pe aceasta anexa si despagubiri pt lipsa de folosinta a terenului.
Intrebare:
Avand in vedere ca, intre timp celalalt copropietar a inchiriat apartamentul propietatea sa, apartament care include si anexa (baie si bucatarie), anexa care acum face obiectul unui litigiu pe rol, v-as ruga sa-mi spuneti daca :
1 la acest moment ,subsemnatul pot fi indreptatit sa solicit parte din chiria incasata de celalalt copropietar pt apartamentul inchiriat, avand in vedere ca, chiriasul folosestebeneficiaza si de spatiul aferent acestei anexe!?
2 daca , in eventualitatea pronuntarii unei decizii favorabile subsemnatului , sant indreptatit sa solicit celuilalt copropietar parte din cv chiriei incasate de celalalt copropietar?