avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Activitate magie_noire

Activitate magie_noire

Răspuns la discuția ascundere donatie
AVLIL a scris:

Hai sa nu fim mai catolici decat Papa sau decat cei de la politia capitalei!... :D
Ideea e ca vad ca oamenii nu stiu ce inseamna raportul donatiei si dupa ce zic de-mi racesc gura de pomana ca nu se poate raportul donatiei la bani..

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Definitia pe care am gasit-o raportului suna cam asa:
Raport - Operatie juridica prin care descendentii defunctului, precum si sotul supravietuitor - in conditiile in care vine in concurs cu descendentii - sunt obligati a readuce la masa succesorala tot ceea ce au primit de la defunct cu titlu de donatie, afara de cazul cand donatorul ar fi dispus altfel.
Aceasta obligatie a mostenitorilor mentionati, constituie obligatia de raport, iar actul de executare a obligatiei de raport, prin care se readuc la masa succesorala bunurile donate, poarta denumirea de raport al donatiilor.
Exista doua moduri de efectuare a raportului donatiilor: in natura si prin luare mai putin (sau prin echivalent).

Eu din asta am inteles ca:
1. daca exista o donatie, se poate cere raportul sau
2. donatarul fie aduce in natura ceea ce s-a donat, fie ia din masa succesorala cu acel 'cat' mai putin
3. lucrurile de mai sus se pot petrece daca donatia s-a dovedit.
Am inteles bine? Ca nu mai inteleg nimic...#-o
:hm: dovada a donatiei in discutie?
Donatia a fost o suma de bani cu care donatarul a cumparat o casa. Intre timp, imobilul a fost vandut cu acordul donatorului.
Multumesc. Intrebarea era daca persoana in cauza poate nega donatia si ascunde actele. Instanta le poate cere/obtine?
Cum ramane cu celelalte 2 intrebari, va rog?
Puteti sa imi spuneti va rog, in cazul dezbaterii unei succesiuni in instanta, daca cer raportul unei donatii cunoscute, donatarul poate nega acea donatie si sa nu prezinte actele (o casa cumparata cu bani donati de cel decedat)?
Răspuns la discuția Mostenire
florinraican a scris:

Ipoteza 1. Casa a fost cumparata de tatal dvs cu banii obtinuti din vanzarea apartamentului si atunci casa apartine in totalitate tatalui dvs ca bun propriu (valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu este bun propriu). Atunci dvs si fratele dvs mosteniti in exclusivitate in cote egale (pe capete) in proportie de 1/2 fiecare.

Cum adica? Bunurile proprii sotului nu se mostenesc de sotul supravietuitor? Dar bunurile mostenite de sot de la parinti, pot fi mostenite de sotie? Multumesc.
Răspuns la discuția donatie si succesiune
ma refeream daca poate arata ca banii au fost returnati tatalui, la vanzare...
Si in instanta fratele meu poate arata ca banii au fost returnati?
Nu, suma inca nu a fost raportata. Se poate face ceva?
Intr-adevar, vom ajunge in instanta pentru ca pretentiile sotiei nu pot fi onorate, in asa fel incat sa dezbatem succesiunea amiabil.
Deci, succesiunea inca nu a fost dezbatuta.
Multumesc pentru raspuns.
Spuneti-mi, va rog, daca fratele meu, in cazul in care a returnat banii cu matori in urma vanzarii, poate ridica aceasta problema.
Multumesc!