avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie si succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie si succesiune

Buna seara,
Sunt 2 frati, aflati in buna intelegere, ce doresc sa dezbata in termen succesiunea dupa tatal lor. In afara de wi, vine la succesiune sotia sa.
- tatal a facut o donatie in bani, unuia din frati, la o data la care el era casatorit.Celalat frate cunoaste situatia, pentru ca si lui i s-a asigurat o locuinta si nu are pretentie la donatia respectiva. Donatia a fost facuta fratelui, simultan cu cumpararea unei locuinte pentru acesta, iar in actul de cumparare se specifica faptul ca tatal a donat suma, in calitate de procurator de fonduri, si reiese ca suma donata coincide cu pretul integral al locuintei. Dupa un timp, locuinta este vanduta si tatal, inca in viata, este chemat sa isi dea acordul, intr-un act separat. Intrebarea 1: ce regim are raportul acestei donatii? Fratele e obligat sa declare donatia? Suma se considera la valoarea de atunci sau la pretul de vanzare?Fratele poate spune ca a dat banii inapoi? Mentionez ca nu a facut niciun act de acceptare si nicio scutire de raport.
Sotia poate pretinde sa fie adusa donatia la masa succesorala? Daca da, ce solutii au cei doi frati?
Multumesc anticipat pentru raspuns

Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Martie 2010
magie_noire, utilizator
Cel mai recent răspuns: magie_noire , utilizator 20:07, 12 Martie 2010
ceea ce s-a donat atunci a fost suma de bani.
daca aceasta donatie s-a facut fara scutire de raport atunci, ea se va aduce pe "hartie "la masa succesorala.
daca donatia este scutita de raport, se pune problema daca ea incalca rezerva succesorala, si daca da, abia in aceasta situatie se va supune raportului.
Multumesc pentru raspuns.
Spuneti-mi, va rog, daca fratele meu, in cazul in care a returnat banii cu matori in urma vanzarii, poate ridica aceasta problema.
Multumesc!
intelg ca suma donata a fost raportata la masa succesorala?
asta vreti sa spuneti?
de ce nu promovati dvs o actiune prin care sa cereti instantei de judecata sa dezbata succesiunea defunctului dvs tata, inn loc sa asteptati pe d-na?
Nu, suma inca nu a fost raportata. Se poate face ceva?
Intr-adevar, vom ajunge in instanta pentru ca pretentiile sotiei nu pot fi onorate, in asa fel incat sa dezbatem succesiunea amiabil.
Deci, succesiunea inca nu a fost dezbatuta.
Ultima modificare: Vineri, 12 Martie 2010
magie_noire, utilizator
pai nu, daca nu va intelegeti amiabil, si aceasta succesiune sa se dezbata la un BNP, atunci nu.
ramane instanta.

Alte discuții în legătură

Donatie cu scutire de raport. papapinguin papapinguin Buna seara, sper sa ma puteti ajuta in dilema pe care o am . Parintii mei detin un apartament si s-au decis printr-un contract de donatie cu scutire de ... (vezi toată discuția)
Dreptul familiei alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu ce inseamna ca donatia se face cu scutire de raport succesoral???? (vezi toată discuția)
Donatie bani in completarea achizitiei unui imobil snowflake59 snowflake59 Parintii vor sa imi doneze 30.000 euro pe care o sa-i folosesc ca si completare la achizia unui imobil. Ma intereseaza sa stiu daca donatia se face doar prin ... (vezi toată discuția)