avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie si succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie si succesiune

Buna seara,
Sunt 2 frati, aflati in buna intelegere, ce doresc sa dezbata in termen succesiunea dupa tatal lor. In afara de wi, vine la succesiune sotia sa.
- tatal a facut o donatie in bani, unuia din frati, la o data la care el era casatorit.Celalat frate cunoaste situatia, pentru ca si lui i s-a asigurat o locuinta si nu are pretentie la donatia respectiva. Donatia a fost facuta fratelui, simultan cu cumpararea unei locuinte pentru acesta, iar in actul de cumparare se specifica faptul ca tatal a donat suma, in calitate de procurator de fonduri, si reiese ca suma donata coincide cu pretul integral al locuintei. Dupa un timp, locuinta este vanduta si tatal, inca in viata, este chemat sa isi dea acordul, intr-un act separat. Intrebarea 1: ce regim are raportul acestei donatii? Fratele e obligat sa declare donatia? Suma se considera la valoarea de atunci sau la pretul de vanzare?Fratele poate spune ca a dat banii inapoi? Mentionez ca nu a facut niciun act de acceptare si nicio scutire de raport.
Sotia poate pretinde sa fie adusa donatia la masa succesorala? Daca da, ce solutii au cei doi frati?
Multumesc anticipat pentru raspuns

Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Martie 2010
magie_noire, utilizator
Cel mai recent răspuns: magie_noire , utilizator 20:07, 12 Martie 2010
Si in instanta fratele meu poate arata ca banii au fost returnati?
au fost returnati cui?
tuturor mostenitorilor?
Raportul este institutia in virtutea careia un mostenitor este obligat sa readuca (reintoarca) la masa succesorala, in natura sau prin echivalent, donatia primita pentru ca astfel reconstituita masa succesorala sa fie impartita conform cotelor de mostenire legala intre mostenitorii obligati la raport.
Exemplu: defunctul lasa trei copii, A, B si C, bunuri in valoare de 135.000.000 lei, iar in timpul vietii a daruit lui A si B cu ocazia casatoriilor lor cate 22.500.000 lei fiecare fara scutire de raport. In acest caz, masa de calcul este de 180.000.000 lei (135.000.000+22.500.000+22.500.000), dar in loc ca C sa primeasca doar partea sa de rezerva de 45.000.000 (135.000.000:3), iar A si B sa primeasca fiecare cate 67.500.000 (45.000.000 ca parte din rezerva de 135.000.000 si 22.500.000 ca parte din cotitatea disponibila de 45.000.000), acestia din urma vor readuce la mostenire donatiile primite reconstituind masa partajabila, care se va imparti in parti egale intre A, B si C, fiecaruia revenundu-i cate 60.000.000.
In astfel de cazuri, legea prezuma ca defunctul nu a dorit sa-i favorizeze pe cei gratificati in dauna celui negratificat, ci doar le-a facut un avans in contul drepturilor lor de mostenire legala.
ma refeream daca poate arata ca banii au fost returnati tatalui, la vanzare...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie cu scutire de raport. papapinguin papapinguin Buna seara, sper sa ma puteti ajuta in dilema pe care o am . Parintii mei detin un apartament si s-au decis printr-un contract de donatie cu scutire de ... (vezi toată discuția)
Dreptul familiei alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu ce inseamna ca donatia se face cu scutire de raport succesoral???? (vezi toată discuția)
Donatie bani in completarea achizitiei unui imobil snowflake59 snowflake59 Parintii vor sa imi doneze 30.000 euro pe care o sa-i folosesc ca si completare la achizia unui imobil. Ma intereseaza sa stiu daca donatia se face doar prin ... (vezi toată discuția)