avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Activitate badiu_aura

Activitate badiu_aura

Răspuns la discuția Trecere bunuri pe numele sotiei
multumesc pt raspuns.

aceasta conventie nu poate fi contestata in instanta de copiii mostenitori in caz de deces ?
buna ziua,

sotul meu detine 2 apt si 2 terenuri.
mai are 2 copii din 2 casatorii anterioare, impreuna avem un copil.

ar dori sa stie cum poate face legal si fara sa poata fi contestat in instanta sa mi treaca pe numele meu aceste proprietati ca sa fim protejati in cazul in care i se intampla ceva
- contract v-c (desi e o varianta scumpa si nu stim dc se poate intre soti)
- testament (la fel nu stim dc e legal intre soti fara sa poata fi atacat)
- contract de intretinere viager avand in vedere ca el nu are venituri si este in intretinerea mea
- orice alta modalitate permisa de lege (dar care sa nu implice divortul)

multumesc!
buna ziua,

am studiat putin legea pensiilor, dar as avea nevoie de confirmare...tatal meu este pensionat anticipat, dar a primit o oferta de munca din partea unei cunostinte...stiu ca nu se poate angaja cu contract individual pentru ca ar pierde imediat pensia, insa n-am gasit o interdictie clara in cazul in care ar incheia un contract de colaborare...din cate stiu nu ar trebui sa aiba probleme, pentru ca nu va primi un salariu fix, ci un comision in urma prestarii unor servicii, care nu au caracter permananet...nu ar vrea sa lucreze la negru ca sa nu riste sa nu fie platit, si nici sa fie prins de autoritati, si-ar dori o forma de contract legal care sa fie in avantajul ambelor parti.
Cred ca acest contract de colaborare nu implica nici costurile unui contract de muca pt angajator, si in acelasi timp reprezinta o acoperire pentru tatal meu.

Multumesc pentru confirmare
Răspuns la discuția ATACARE TESTAMENT DIN 1983
ar fi o idee, dar o vrea gratis, si la mica intelegere, nu prea doreste proces...multumesc mult pentru sfaturi, voi consulta un avocat cu toate hartiile in fata.
Răspuns la discuția ATACARE TESTAMENT DIN 1983
Multumesc.Da, asa ne-am gandit si noi, si intr-adevar, soti a vandut o piesa in timpul vietii si alte bunuri la lictiatie si se pregatea sa vanda inca una, insa el s-a exprimat ca ar avea pretentii si asupra celor vandute doar ca nu mai poate.
insa le vrea expres pe cele ramase, care nu sunt mentionate nicaieri in testament, el stie ca erau in casa inca pentru ca lea-a vazut, atat.
buna ziua,

Am o nelamurire...doi soti, ambii decedati acum, si-au lasat in timpul vietii testament unul altuia. Sotul a decedat in 1983 si a lasat sotiei, care a fost legatar universal, iar ea acum a decedat si a lasat testament cu formularea "toate bunurile mobile si imobile" unei persoane care a ingrijit-o si intretinut-o.
Fiul sotului ei (doar al lui) atunci a fost prins in testament, a primit o parte din apartament (la care a renuntat ulterior, vaduva cumparand partea lui) si o masina, asa cum apare in certificatul de mostenitor. Nu s-a facut inventar in 1983.
Acum, cand a aflat ca sotul meu este mostenitor cu testament, doreste sa atace testamentul tatalui ca ilegal, ca sa revendice niste piese de mobilier despre care spune ca sunt vechi si in familia lui de 3 generatii, de valoare...in fine, nu stim ca nu au fost evaluate.
Intrebarea mea este urmatoarea: poate sa mai conteste dreptul sotului meu de a le mosteni daca timp de 30 de ani nu a facut nimic in acest sens? Sustine ca are poze si scrisori de la bunicul care le-a cumparat la inceputul anilor 1900...logica imi spune ca nu se poate, dar am nevoie de o parere avizata ca sa stiu daca trebuie sa angajez un avocat.

multumesc
Răspuns la discuția mostenire cu 2 complicatii
Multumesc pentru raspuns.

Daca totusi apare un nou testament, asa cum au confirmat ei, cum ar trebui sa procedam?
Buna ziua,

Voi incerca sa va prezint succint o situatie complicata, cel putin dupa parerea noastra, a celor implicati, in care sper sa ma ajutati macar sa stiu care ar fi strategia de urmat.

Sotul meu a avut incheiat un contract de intretinere in 1995, printr-un reprezentant cu procura, cu o batrana, care a decedat recent, la 88 de ani. A fost domiciliat pana in 2002 in SUA, iar in contract scrie ca se angajeaza sa o intretina, adica sa achite facturile, medicamentele, sa cumpere mancare, adica tot ce trebuie pentru un trai decent pe o suma de 100 de lei, atunci. NU se mentioneaza nicaieri ca va trebui sa o ingrijeasca, o sa vedeti de ce am mentionat asta in mod expres.S-au inteles la momentul respectiv, cand el nu planuia sa revina in tara, sa ii trimita acesti bani anual. in 2002 a revenit in tara si avand in vedere ca stateau pe aceeasi scara s-a ocupat de dans si peste aceste atributii, pentru ca se cunosteau de zeci de ani, si a facut si lucruri in plus pentru ea fiind foarte sufletist (imbunatatiri in casa, centrala, aer conditionat, termopane, aparate electrice si electrocasnice, telefon mobil etc).
Intre anii 1990-2000 batrana a avut imputernicire sa cumpere si sa vanda diverse terenuri si imobile pentru sotul meu, sa ridice pensia mamei lui care era tot in SUA, etc de care s-a achitat onorabil pentru ca ea a pastrat banii dupa anumite tranzactii (chirii, pensie etc) fara nicio obiectie din partea sotului si in acelasi timp a primit un numar mare de bijuterii cadou din partea acestuia, vizite in
SUA.
Trebuie sa spun ca batrana nu a avut o pensie mare pana in 2007,aproximativ 600 de lei, cand a primit 1200 de lei conform legii, iar pentru apartamentul din bucuresti nu a platit nimic niciodata, de la intretinere pana la investii, facturi si tot ce trebuia conform contractului de intretinere, ba chiar cred ca si peste pentru ca el nu s-a uitat la suma inscrisa in contract si a dat cat era nevoie pt ea.

La inceputul anilor 1990 la sugestia ei, el a cumparat un teren in satul ei natal, loc pe care el il cunostea si care i-a placut, impreuna cu o casa/cantina. Banii au fost primiti de la el, iar pe langa casa respectiva s-au mai construit 2 camere, s-a refacut cadastrul, toate actele sunt in regula, insa totul a ramas pe numele ei, lasandu-i lui tot ce inseamna bunuri mobile si imobile printr-un testament in 1992.( cand inca era bine medical vorbind, si avea discernamant)

Acum, la deces, rudele ei (fara copii sau parinti in viata, sot decedat, o singura sora ramasa si o suita intreaga de nepoti, fara numar, 50-60 :)) au luat toate bijuteriile (o parte de patrimoniu familial ramase de la mama sotului in posesia ei urmand sa le recupereze prin testament) si banii aflati in posesia ei, dupa deces (exista martori care stiu exact ce si cat) avand in vedere ca de 10 ani nu mai cheltuise nimic din acest venit pentru ca el ii asigura pana si tigarile zilnice, si probabil mai trimitea la rude.

Nu au contribuit cu nimic la cheltuielile de inmormantare, mai mult nici macar nu au vrut sa discute cu sotul meu sau sa dea buna ziua, avand in vedere ca era catolica-reformata si noi nu stiam cum e datina la ei, care sunt obiceiurile, iar din cauza barierei de limba (maghiara) ne-am descurcat destul de greu sa aflam ce si cum trebuia facut, au venit si au participat la inmormantare si la un fel de pomana daca pot sa-i zic asa si au plecat fara niciun cuvant.

sotul meu a incercat sa vorbeasca cu sora defunctei, i-a spus ca bijuteriile sunt de patrimoniu familial, de o valoare destul de mare, si ca stiam ca le are asupra ei, cu martori in momentul decesului, insa sora a refuzat sa-i dea orice spunand ca i se cuvine tot, recurgand la amenintari care pot avea si caracter penal.

i-am intrebat daca mai exista vreun testament, daca trebuie sa ne intelegem cumva, ca sa stim la ce sa ne asteptam, insa printre aceleasi amenintari au spus ca acea casa ii revin ei pentru ca a ingrijit-o si pentru ca noi nu am facut asta asa cum eram datori.
Pot sa precizez faptul ca acel contract de intretinere nu prevede nimic legat de ingrijire, iar casa cumparata si tewrenul, cu noua constructie s-a facut din banii sotului integral, iar chiar rudele ei au participat activ, fizic la tot, pentru ca el se afla in SUA in toti acei ani, iar decedata justifica cheltuielile cand venea el in vacanta in Romania. Tot satul stia ca este casa lui si pana sa decedeze dansa, nu au sustinut nimic altfel, doar acum au inceput cu amenintari si reprosuri si au spus ca au un alt testament, fara sa arate vreo copie sau dovada.

In alta ordine de idei, trebuie sa spun ca ea mergea in vacanta acolo maxim o saptamana pe an, in rest locuind la bucuresti.

A ajuns la finalul lunii iulie si a stat la o nepoata, iar in ultima saptamana s-a mutat in aceasta casa iar sora ei avea grija de ea pentru ca era demult foarte bolnava, cu edem pulmonar, cardiac, astm, flebita, si destul de dezorientata, aiura, se repeta si nu stia destul de des ce zi este sau uita pe unde punea lucrurile si acuza pe toti in jurul ei ca le-au furat dupa care le gasea ascunse. Relatiile nu erau foarte bune intre ea si sotul meu din cauza acestor acuzatii dese si se rupeau din cand in cand, fara ca el sa se dezica de obligatiile curente in niciun moment.

Au aparut in jurul ei diversi care voiau sa o ingrijeasca, stateau mai mult pe la ea, ii mai faceau si ei cumparaturi, doar doar vor primi ceva din bijuterii bani sau ce valori mai avea, inclusiv cu speranta ca le va lasa acea casa, despre care stiau ca e construita cu banii sotului meu, dar nu stiau de testament.

Revenind la ultima ei saptamana de viata, in sat am auzit zvonuri confirmate de rude cum ca a facut un alt testament inainte de moarte, prin care lasa toate bunurile mobile si imobile surorii ei, insa fara ca vreun doctor sa vina sa evalueze psihiatric batrana, care se vedea clar ca nu mai este constienta si nu mai stie ce face, plus ca mai cazuse, si era foarte subreda fizic, dar autonoma.

La 2-3 zile dupa ce a facut acest testament a murit in conditii suspecte in casa, iar la intrebarile normale cum s-a intamplat, sora ei a dat mai multe variante care nu aveau nicio legatura una cu alta. Am sunat cerandu-le sa cheme salvarea, sa constate decesul si au refuzat vehement, spunand ca doarme (asta inainte de deces cu cateva orea cand au spus ca au gasit-o cazuta in baie si lovita la cap, avea un ochi serios umflat si contuzii la cap).

Cand sotul meu a ajuns acolo in dimineata decesului a gasit-o deja imbracata de inmormantare, in haine murdare si pe jos acoperita de un cearceaf, cu contuzii la cap, dar iarasi au refuzat sa cheme politia pe motiv ca a cazut ca era batrana, iar sotul meu nu a avut inspiratia sa ia el aceasta decizie, probabil din cauza socului, sau din cine stie ce motive, sa nu-i deranjeze ca era decedatul lor, in fine...

Pentru declararea decesului nu a venit niciun medic, au mers ei la un doctor din satul vecin cu cateva pungi cu medicamentele pe care le lua batrana si au primit hartia in baza careia trebuia scos certificatul de deces, pe care am mers noi si l-am scos de la primaria comunei. Acest lucru cu medicul mi s-a parut suspect, pentru ca daca a cazut cu o seara inainte putea fi in coma profunda si nicidecum decedata, dar nu puteau sa-si dea seama oamenii din sat sau rudele, doar un medic putea sa certifice asta.

Acum, dupa ce am incercat sa fac un rezumat al acestei situatii am urmatoarele nedumeriri:
- se mai poate depune plangere pentru furtul bijuteriilor ca sa nu le poata vinde?
- cum se poate trage la raspundere medicul care a refuzat sa vina la constatare pe motiv ca era batrana?
- daca apare un nou testament fara certificat medical ca avea discernamant cum il putem ataca?
- are vreo sansa sotul meu la un proces de contestatie sa dovedeasca faptul ca proprietatea era de fapt a lui in urma cheltuielilor facut si a audierii martorilor si sa fie invalidat pe motiv medical, sau constrangere?
- cum putem face ca acest proces sa ramana in Bucuresti nu sa fie stramutat in zona unde e proprietatea?
- pot avea pretentii si ataca contractul de intretinere pe apartamentul din Bucuresti pe motiv ca nu am ingrijit-o, desi nu era stipulat in acel contract nimic referitor la asta?


Va multumesc mult pentru timpul acordat
-
Multumesc pentru raspuns!
M'am gandit ca ar putea fi o solutie si sesizarea ORC dovedind cu copia contractului expirat, insa nu am nicio adresa a administratorului, doar un numar de telefon valabil si site-ul pe internet prin care isi publica afacerea...ar fi de ajuns doar aceste informatii?

Multumesc
Buna ziua,

As dori sa stiu cum pot determina administratorul unei firme sa-si schimbe sediul social dintr-un apartament al meu.
Acest contract de comodat a expirat in 2007 dar inca primesc corespondenta firmei acolo.
Societatea comerciala are datorii la stat, si administratorul a spus ca nu poate sa-l schimbe pana nu achita aceste datorii.
Insa mie mi-e teama ca daca apare un proces cu statul roman eu sa fiu obligata sa platesc o amenda pentru ca sediul e inca acolo...nu mai stiu cum sa procedez ca sa dovedesc in vreun fel ca aceasta firma nu mai are sediu social cunoscut si activeaza in ilegalitate...am nevoie de ajutorul vostru...
multumesc anticipat!
Aura