avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... angajare pensionar anticipat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

angajare pensionar anticipat

buna ziua,

am studiat putin legea pensiilor, dar as avea nevoie de confirmare...tatal meu este pensionat anticipat, dar a primit o oferta de munca din partea unei cunostinte...stiu ca nu se poate angaja cu contract individual pentru ca ar pierde imediat pensia, insa n-am gasit o interdictie clara in cazul in care ar incheia un contract de colaborare...din cate stiu nu ar trebui sa aiba probleme, pentru ca nu va primi un salariu fix, ci un comision in urma prestarii unor servicii, care nu au caracter permananet...nu ar vrea sa lucreze la negru ca sa nu riste sa nu fie platit, si nici sa fie prins de autoritati, si-ar dori o forma de contract legal care sa fie in avantajul ambelor parti.
Cred ca acest contract de colaborare nu implica nici costurile unui contract de muca pt angajator, si in acelasi timp reprezinta o acoperire pentru tatal meu.

Multumesc pentru confirmare
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:56, 21 Septembrie 2012
1. Incepand cu data de 01.07.2012 se retine si plateste contributia pentru pensie si la veniturile din contractele de colaborare asa ca pensionarul in cauza nu poate cumula pensia anticipata cu venitul din contractul de colaborare.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
b) functionarii publici;
c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
d) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.
...

Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni;
...

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
...

3. Cel mai bine ar fi sa negocieze un venit indestulator si astfel pe perioada cat primeste acest venit sa suspende plata pensiei anticipate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema pensie anticipata deea26 deea26 Detin Pensie anticipata am incheiat un contract cu compania Avon de colaborare nu ca angajat, iar veniturile sunt impozabile.Am primit somatie cum ca trebuie ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie cu salariu (1) Ionut Nistor Ionut Nistor Care este vârsta la care vor putea cumula pensia pensionarii iesiti la pensie in baza Legii nr. 263 din 2010 si specificati la art. 6 alin. (1) pct. I ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie anticipata cu venituri realizate in sectorul privat simona_iunie simona_iunie Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca o persoana care se pensioneaza anticipat dintr-o institutie publica, poate sa lucreze dupa pensionare la o firma ... (vezi toată discuția)