Rog pe cineva sa ma lamureasca asupra urmatorului aspect: daca se fac anumite modificari Codului Muncii, acestea pot fi aplicate contractelor deja incheiate conform vechiului Cod sau doar contractelor noi, incheiate dupa modificarea Codului?
Daca se aplica vechilor contracte, nu inseamna aplicare retroactiva??
Multumesc.
Din contra,consider ca ar fi neconstitutional si considerata o forma de discriminare, daca s- ar aplica legi diferite acelorasi categorii sociale. Important este ca acele criterii avute in vedere la selectarea personalului sa fie obiective, corecte precise si nu in ultimul rand ...legale.
Cu stima !
Bine, dar este legal ca profesorii titulari actuali sa-si piarda dreptul castigat la un moment dat prin concurs, acela de a beneficia de transfer in alta unitate scolara cand datorita fluctuatiei nr de elevi nu ii mai iese norma didactica?
Si nu cred ca e discriminare intre membrii aceleiasi categorii sociale, deoarece difera modul de angajare si chiar si angajatorul:
-pana acum, profesorii au contract cu angajatorul=Ministerul Educatiei, prin intermediul Inspectoratului Scolar.
-din momentul aplicarii legii noi, angajatorul va fi unitatea de invatamant.
Stiu ca e o prevedere a codului muncii conform careia, cand iti este redus postul, pana sa te dea afara, angajatorul trebuie sa incerce sa-ti gaseasca un alt post.
Daca ar fi asa, sa ramai somer cand nu-ti mai iese norma, n-ar fi discrimnare la nivelul angajatilor bugetari? deoarece medicii, politsitii, militarii, beneficiaza de acest drept, de a se transfera in alta parte cand se desfiinteaza locul de munca si nu sunt trimisi in somaj niciodata.
De ce sa se aplice altceva in sistemul de educatie, unde de altfel exista riscul foarte mare sa-ti dispara catedra. Oricand pot sa vina elevi mai putini la scoala ta sau mai reduce ministerul niste ore si adio post. E corect?
Nu stiu cum stau legile, dar mie mi s-ar parea normal ca, daca am fost angajat dupa un anumit statut, si am dobandit anumite drepturi in urma unui concurs care nu e chiar floare la ureche, sa ies la pensie dupa acel statut si cu aceleasi drepturi.
Cum poate cineva sa decida ca, aceste drepturi eu le am pana la un anumit moment si dupa aia nu le mai am.
Sa luam un exemplu: doi profesori, Ionescu si Popescu, care sda zicem ca au dat concurs de titularizare in anul 2005. Lui Ioescu ii dispare postul anul acesta, si ii este oferit alt post(si inca, pe metodologia actuala, are dreptul sa aleaga ce vrea, din toata lista posturilor vacante!).
Popescu are insa ghinionul sa-i dispara postul la anul, cand intra in vigoare noua lege, si, astfel, ramane somer. Are cum sa fie ok??
Pana acum profesorii au fost anagajati in invatamant pe baza unui concurs care se dadea la nivel national, si astfel deveneau titulari in sistem. Cand la o scoala nu mai existau ore, profesorului i se acorda alt post vacant, de la o alta scoala.
Acum, se intentioneaza schimbarea legii , iar angajarea profesorului se va face la scoala de catre director, iar in momentul cand nu mai exista destule ore(dispar clase), profesorul urmeaza sa ramana somer.
Intrebarea este: ce se intampla cu angajatii vechi, titulari in invatamant? O lege nu se aplica retroactiv, prin Constitutie. Nu e normal ca titularii deja existenti sa ramana cu aceleasi drepturi?(de a li se gasi alt post cand nu mai au ore)? Iar legea noua sa se aplice doar celor care se angajeaza dupa aparitia ei??
De exemplu, anul acesta inca se merge dupa legea veche, iar profesorului X care nu mai are ore i se gaseste alt post. Nu e discriminare, daca la anul se anuleaza aceste drepturi , si un profesor care s-a angajat in acelasi timp cu profesorul X sa fie trimis in somaj??
Plus de asta, profesorii titulari au in prezent contract pe durata nedeterminata. Este legal sa li se schimbe in durata determinata, asa cum se aude?