avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Activitate nicolae57

Activitate nicolae57

In anul 1963 socrii mei au cumparat un immobil incheindu-se in acest sens intre ei si vanzator un Contract de vanzare cumparare . S-a platit un avans la incheierea contractului urmand ca restul sa fie achitat in rate pana la o anumita data. Pentru garantarea platii in contract a fost pusa o sarcina de garantare a platii ce a fost inscrisa la registrul de transcriptiuni. Achitarea sumei restante a fost facuta asa cum a fost stabilit la fiecare plata incheinduse intre V si C chitante de mana. Dupa achiare ar fi trebuit sa se cera retragerea sarcinii dar nu am gasit dovada ca ar fi fost facuta . Dupa 1989 socrilor mei le-a fost eliberat titlu de proprietate . In urma decesului socrului meu sotia vrea sa faca dezbaterea mostenirii si notarul spune ca nu poate din cauza existentei acestei sarcini mentionate in C de V - C. Ce este de facut in acest caz? Multumesc pentru ajutor!
Răspuns la discuția Ordonanta de plata
Multumesc pentru raspunsuri!
Răspuns la discuția Ordonanta de plata
Pai in contract este stipulata plata diferentei de curs valutar. Suma reprezentand diferenta de curs, a fost calculata si modul de calcul a fost depus ca inscris atunci cand am formulat actiunea.
Răspuns la discuția Ordonanta de plata
Nu cred ca exista o neantelegere. Daca la negocierea contractului clientul nu ar fi fodt de acord cu cerinta noastra , nu ar fi semnat. Dar el a semnat contractul , deci ne cred ca exista neantelegeri. Ca a returnat factura dupa doua luni de la primire ( atentie dupa 2 luni) este treaba lui . Parca in codul comercial este stipulat altceva din cate stiu eu . E vorba de un termen mult mai mic
Răspuns la discuția Ordonanta de plata
Pai ce sa zic.... Noi suntem la cca 300 km fata de judecatoria unde am formulat actiunea. Ganditi-va ca am fost de 4 ori acolo ( ddus intors 600 km plus cazare). Cheltuieli cat cuprinde . Pai ce sa mai credem de justitia din Romania?
Răspuns la discuția Ordonanta de plata
Creanta ete :
Certa , pentru ca este stipulata clar in contract;
Exigibila, pentru ca trebuia platita in luna ianuarie 2009;
Lichida , pentru ca a fost emisa factura in acest scop;
Am solicitat instantei sa venim cu probe suplimentare dar la ultimul termen ni s-a spus ca nu este nevoie ( am cerut expertiza contabila),
Sincer am plecat de la ultimul termen dupa ce ni s-a spus ca nu este nevoie de probe si luand in calcul existenta contractului ca actiunea noastra va fi acceptata si in nici un caz respinsa si sa mai fim si obligati la cheltuieli de judecata#-o
Buna ziua,
Daca ma poate cineva ajuta...
In anul 2008 am incheiat un contract de furnizare materiale contract in care noi am fost vanzatori. Materialele furnizate le importam dintr-o tara membra UE contravaloarea acestora fiind exprimata in moneda Europeana. Facturarea materialelor a fost facuta in RON la cursul din data facturarii si livrarii. Deoarece partenerul nostru a solicitat sa ne faca plata intr-un termen de 100 de zile de la facturare , de comun acord am stabilit in contract ca daca la data efectuarii platii cursul de schimb va suferi o majorare mai mare de 2% , in perioada scursa de la facturare pana la efecuarea platii , clientul sa suporta diferenta de curs valutar. Am stabilit aceasta clauza contractuala deoarece , pentru a aefectua plata catre furnizorul extern noi am cumparat valuta la cursul stabilit de banca la data cand clientul a virat banii catre noi ( dupa 100 de zile de la facturare si livrare).
Clientul nostru a refuzat sa ne plateasca diferenta de curs valutar, motiv pentru care l-am actionat in judecata pe ordonanta de plata 119. Dupa 3 amanari instanta ne-a respins actiunea si ne-a mai si obligat la plata de cheltuieli de judecata . Nu s-a afisat pe portal nici o explicatie.
Suntem nedumeriti si nu mai intelegem nimic. Suma in cauza este mare de cateva sute de milioane de lei vechi. In contractul dintre noi si partener este stipulata clar obligatia partenerului de a plati diferenta de curs valutar . In intampinarea depusa de client, nici macar nu contesta suma generata de diferenta de curs valutar. Am uitat sa mentionez ca dupa 2 luni de la primirea facturii de diferenta de curs, clientul ne-a returnat-o prin curier . Bineanteles ca noi am retrimis-o si de atunci nu ne-a mai fost returnata. In intampinare a spus ceva despre faptul ca , creanta ne este certa . Am vrea sa stim ce motive ar fi putut determina instanta sa respinga actiounea noastra.
In speranta uneui raspuns, multumim anticipat!
Răspuns la discuția Cerere sfat de specialitate
Multumesc pentru informatii. Chiar sunt curios ce motive au stat la baza respingerii. Asa cum reiese din Legea 85/2006 eu cred ca actiunea noastra a indeplinit toate conditiile de baza, adica:
Creanta: este:
- lichida ( se cunoaste cuantumul ei , cuantum care este dublu decat cel impus prin lege)
- Certa ( este stipulata contractual si deasemeni a fost emisa factura pentru ea. E adevarat ca debitorul ne-a returnat factura dupa 2 luni de la primirea ei dar si noi am retrimis-o cu posta rapida si confirmare de primire. In contestatia sa, debitoarea a mentionat ca ne-a returnat factura , nu mentioneaza dupa cat timp, dar nu informeaza instanta ca noi i-am retrimis-o. In raspunsul la contestatia debitoarei, noi am informat instanta de faptul ca am retrimis factura. Nu am inteles de ce instanta nu a luat in considerare raspunsul nostru si a admis contestatia debitoarei. Mai facem precizarea ca debitoarea a depus contestaia dupa cca o luna de la primul termen. Acest lucru nu contravine legii 85/2006 in ceea ce prveste termenul de depunere a contestatiei?) Am facut aceste remarci pentru ca suntem siguri ca 100% actiunea ne-a fost respinsa pe baza contestatiei debitoarei in care arata ca creanta nu este certa.
- exigibila ( debitoarea trebuia sa ne faca plata in 3 zile de la primirea facturii. Factura a fost emisa in luna ianuarie 2009 si nu a fost platita nici pana in prezent.
Multumesc!
Răspuns la discuția Cerere sfat de specialitate
Multumesc pentru raspunsul rapid. Hotararea data de instanta am aflat-o de pe internet. Ce inseamna 10 zile de la comunicare? Pun aceasta intrebare deoarece inca nu am primit comunicarea scrisa de la instanta.
Deasemeni as mai vrea s-mi explicati ( in masura in care nu deranjez) ce inseamna ca "HOTARARILE JUDECATORULUI SINDIC POT FI ATACATE SEPARAT CU RECURS?
mULTUMESC!
Buna ziua,
Intrucat un client al firmei noastrea ne datoreaza o suma mare de bani, suma stabilita contractual si cu termen de scadenta de mai bine de un an, am procedat la declansarea insolventei acestui client. Bine inteles ca am urmat absolut toti pasii impusi de legislatie.
Procesul a durat cca 3 luni si dupa ce pronuntarea a fost amanata de 3 ori , instanta ne-a respins actiunea.
Intrebarea noastra este urmatoarea: AVEM POSIBILITATEA DE A FACE RECURS SI DACA DA CARE ESTE TERMENUL DE DEPUNERE A CERERII DE RECURS.
Multumesc anticipat.

Angelescu