avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Ordonanta de plata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Ordonanta de plata

Buna ziua,
Daca ma poate cineva ajuta...
In anul 2008 am incheiat un contract de furnizare materiale contract in care noi am fost vanzatori. Materialele furnizate le importam dintr-o tara membra UE contravaloarea acestora fiind exprimata in moneda Europeana. Facturarea materialelor a fost facuta in RON la cursul din data facturarii si livrarii. Deoarece partenerul nostru a solicitat sa ne faca plata intr-un termen de 100 de zile de la facturare , de comun acord am stabilit in contract ca daca la data efectuarii platii cursul de schimb va suferi o majorare mai mare de 2% , in perioada scursa de la facturare pana la efecuarea platii , clientul sa suporta diferenta de curs valutar. Am stabilit aceasta clauza contractuala deoarece , pentru a aefectua plata catre furnizorul extern noi am cumparat valuta la cursul stabilit de banca la data cand clientul a virat banii catre noi ( dupa 100 de zile de la facturare si livrare).
Clientul nostru a refuzat sa ne plateasca diferenta de curs valutar, motiv pentru care l-am actionat in judecata pe ordonanta de plata 119. Dupa 3 amanari instanta ne-a respins actiunea si ne-a mai si obligat la plata de cheltuieli de judecata . Nu s-a afisat pe portal nici o explicatie.
Suntem nedumeriti si nu mai intelegem nimic. Suma in cauza este mare de cateva sute de milioane de lei vechi. In contractul dintre noi si partener este stipulata clar obligatia partenerului de a plati diferenta de curs valutar . In intampinarea depusa de client, nici macar nu contesta suma generata de diferenta de curs valutar. Am uitat sa mentionez ca dupa 2 luni de la primirea facturii de diferenta de curs, clientul ne-a returnat-o prin curier . Bineanteles ca noi am retrimis-o si de atunci nu ne-a mai fost returnata. In intampinare a spus ceva despre faptul ca , creanta ne este certa . Am vrea sa stim ce motive ar fi putut determina instanta sa respinga actiounea noastra.
In speranta uneui raspuns, multumim anticipat!
Cel mai recent răspuns: nicolae57 , utilizator 12:04, 30 Ianuarie 2012
Creanta este CERTA - sunt intrunite conditiile prevazute de art. 379 alin. 3 Cod proc. civ. conform carora „creanta certa este aceea a carei existenta rezulta din insusi actul de creanta sau din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dansul.”

Creanta este LICHIDA - conform dispozitiilor art. 379 alin. 4 Cod proc. civ., „creanta este lichida atunci cand catimea ei este determinata prin insusi actul de creanta sau cand este determinabila cu ajutorul actului de creanta sau si a altor acte neautentice, fie emanand de la debitor, fie recunoscute de dansul, fie opozabile lui in baza unei dispozitii legale sau a stipulatiilor continute in actul de creanta, chiar daca prin aceasta determinare ar fi nevoie de o deosebita socoteala.”

Creanta este EXIGIBILA - data scadentei este determinata, factura fiscala cuprinzand in mod expres mentiunea “Termen de plata --/--/----.” Art. 1023 Cod civ. prevede ca “aceea ce se datoreste cu termen nu se poate cere inaintea termenului, dar ceea ce se plateste inainte nu se mai poate repeti.”

Nu stiu care va fi motivarea instantei, insa aceste 3 cerinte trebuiesc indeplinite cumulativ.
Ramane deschisa procedura somatiei de plata (OG 5/2001) si actiunea in pretentii pe dreptul comun (procedura contencioasa, timbrata la valoare, unde se poate efectua o expertiza contabila)...mult succes!
Pentru a putea formula o actiune pe OG 119 creanta trebuie sa fie certa, lichida si exigibila, adica: certa - este temeinica, neindoielnica, sigura, rezulta in mod clar din contract; lichida - trebuie sa existe o suma de bani determinata; exigibila - debitul sa fie scadent.
Depinde foarte mult si cum ati formulat cerere pentru emiterea ordonantei de plata, depinde si cum ati contracarat motivele din intampinare. In general daca instanta apreciaza ca este o creanta contestata si este necesar administrarea unui probatoriu complex va trimite pe dreptul comun.
Motivele respingerii le veti afla in comunicarea sentintei.


Motivarea o veti citi in sentinta ce va va fi comunicata. Parerea mea este ca ati ales o cale mai putin "favorabila". Trebuia sa mergeti pe actiune in pretentii, unde se pot administra dovezi in sustinerea cererii dumneavoastra.
Pentru ca exista o oarecare incertitudine cu privire la suma datorata si neintelegeri intre partile contractante(refuzul la plata manifestat prin returnarea facturii) manifestate anterior promovarii cererii, instanta a apreciat obiectiv ca nu sunt intrunite conditiile de adminsibilitate pentru emiterea ordonantei care sa contina somatia de plata.
Dvs. sunteti in drept sa actionati pe calea comuna(si repede, sa nu intervina prescriptia) unde veti solicita o expertiza, se va determina suma si veti solicita si cheltuieli de judecata.
Mult succes!
Trebuie sa stiti ca judecatorii au tema de casa sa respinga orice actiune pe somatie de plata/ordonanta de plata, pentru a se merge pe dreptul comun si a se incasa taxe de timbru.
Nu va mirati de solutie, sunt altele si mai ciudate. V-as sugera o actiune in pretentii, pe calea dreptului comun. Asa aveti sanse de admitere.

Alte discuții în legătură

Recuperare creante apeiron2 apeiron2 As vrea sa va intreb daca ar merge sa ma folosesc de ordonanta de plata in cazul recuperari creante intre pers juridica si pers. fizice in baza unor ... (vezi toată discuția)
Oug 119 sau og 5? AvFM AvFM Buna seara! Intre parti nu s-a incheiat un contract scris pentru vanzarea unor bunuri. Vanzatorul (societate comerciala) a transmis o oferta catre ... (vezi toată discuția)
Termen de plata breman breman Daca vreau sa lucrez cu firme la care sa le dau un termen de plata de 7 zile (adica sa le dau azi marfa si sa mi-o plateasca dupa 7 zile) cum trebuie ... (vezi toată discuția)