Creanta este CERTA - sunt intrunite conditiile prevazute de art. 379 alin. 3 Cod proc. civ. conform carora „creanta certa este aceea a carei existenta rezulta din insusi actul de creanta sau din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dansul.”
Creanta este LICHIDA - conform dispozitiilor art. 379 alin. 4 Cod proc. civ., „creanta este lichida atunci cand catimea ei este determinata prin insusi actul de creanta sau cand este determinabila cu ajutorul actului de creanta sau si a altor acte neautentice, fie emanand de la debitor, fie recunoscute de dansul, fie opozabile lui in baza unei dispozitii legale sau a stipulatiilor continute in actul de creanta, chiar daca prin aceasta determinare ar fi nevoie de o deosebita socoteala.”
Creanta este EXIGIBILA - data scadentei este determinata, factura fiscala cuprinzand in mod expres mentiunea “Termen de plata --/--/----.” Art. 1023 Cod civ. prevede ca “aceea ce se datoreste cu termen nu se poate cere inaintea termenului, dar ceea ce se plateste inainte nu se mai poate repeti.”
Nu stiu care va fi motivarea instantei, insa aceste 3 cerinte trebuiesc indeplinite cumulativ.
Ramane deschisa procedura somatiei de plata (OG 5/2001) si actiunea in pretentii pe dreptul comun (procedura contencioasa, timbrata la valoare, unde se poate efectua o expertiza contabila)...mult succes!
Pentru a putea formula o actiune pe OG 119 creanta trebuie sa fie certa, lichida si exigibila, adica: certa - este temeinica, neindoielnica, sigura, rezulta in mod clar din contract; lichida - trebuie sa existe o suma de bani determinata; exigibila - debitul sa fie scadent.
Depinde foarte mult si cum ati formulat cerere pentru emiterea ordonantei de plata, depinde si cum ati contracarat motivele din intampinare. In general daca instanta apreciaza ca este o creanta contestata si este necesar administrarea unui probatoriu complex va trimite pe dreptul comun.
Motivele respingerii le veti afla in comunicarea sentintei.
Motivarea o veti citi in sentinta ce va va fi comunicata. Parerea mea este ca ati ales o cale mai putin "favorabila". Trebuia sa mergeti pe actiune in pretentii, unde se pot administra dovezi in sustinerea cererii dumneavoastra.
Pentru ca exista o oarecare incertitudine cu privire la suma datorata si neintelegeri intre partile contractante(refuzul la plata manifestat prin returnarea facturii) manifestate anterior promovarii cererii, instanta a apreciat obiectiv ca nu sunt intrunite conditiile de adminsibilitate pentru emiterea ordonantei care sa contina somatia de plata.
Dvs. sunteti in drept sa actionati pe calea comuna(si repede, sa nu intervina prescriptia) unde veti solicita o expertiza, se va determina suma si veti solicita si cheltuieli de judecata.
Mult succes!
Trebuie sa stiti ca judecatorii au tema de casa sa respinga orice actiune pe somatie de plata/ordonanta de plata, pentru a se merge pe dreptul comun si a se incasa taxe de timbru.
Nu va mirati de solutie, sunt altele si mai ciudate. V-as sugera o actiune in pretentii, pe calea dreptului comun. Asa aveti sanse de admitere.