Buna ziua,
Daca ma poate cineva ajuta...
In anul 2008 am incheiat un contract de furnizare materiale contract in care noi am fost vanzatori. Materialele furnizate le importam dintr-o tara membra UE contravaloarea acestora fiind exprimata in moneda Europeana. Facturarea materialelor a fost facuta in RON la cursul din data facturarii si livrarii. Deoarece partenerul nostru a solicitat sa ne faca plata intr-un termen de 100 de zile de la facturare , de comun acord am stabilit in contract ca daca la data efectuarii platii cursul de schimb va suferi o majorare mai mare de 2% , in perioada scursa de la facturare pana la efecuarea platii , clientul sa suporta diferenta de curs valutar. Am stabilit aceasta clauza contractuala deoarece , pentru a aefectua plata catre furnizorul extern noi am cumparat valuta la cursul stabilit de banca la data cand clientul a virat banii catre noi ( dupa 100 de zile de la facturare si livrare).
Clientul nostru a refuzat sa ne plateasca diferenta de curs valutar, motiv pentru care l-am actionat in judecata pe ordonanta de plata 119. Dupa 3 amanari instanta ne-a respins actiunea si ne-a mai si obligat la plata de cheltuieli de judecata . Nu s-a afisat pe portal nici o explicatie.
Suntem nedumeriti si nu mai intelegem nimic. Suma in cauza este mare de cateva sute de milioane de lei vechi. In contractul dintre noi si partener este stipulata clar obligatia partenerului de a plati diferenta de curs valutar . In intampinarea depusa de client, nici macar nu contesta suma generata de diferenta de curs valutar. Am uitat sa mentionez ca dupa 2 luni de la primirea facturii de diferenta de curs, clientul ne-a returnat-o prin curier . Bineanteles ca noi am retrimis-o si de atunci nu ne-a mai fost returnata. In intampinare a spus ceva despre faptul ca , creanta ne este certa . Am vrea sa stim ce motive ar fi putut determina instanta sa respinga actiounea noastra.
In speranta uneui raspuns, multumim anticipat!
orice inscris contestat de cealalta parte nu poate fi proba in procedurile urgente
(ordonanta de plata/somatiede plata) de aceea vi s-a respins cererea.
Pe calea OUG 119/2007 (si pe OG 5/2001) nu se pot administra probe (ex.: expertiza), decat inscrisuri - contracte, facturi, fise cont, balante analitice, etc.
Din pacate, practica arata ca este suficienta o simpla contestare a debitorului in ceea ce priveste creanta, pentru ca instanta sa respinga cererea.
Oricum, veti vedea motivarea la momentul comunicarii...insa nu puteti face recurs - asadar, mergeti pe dreptul comun!
Oug 119 sau og 5?
AvFM
Buna seara!
Intre parti nu s-a incheiat un contract scris pentru vanzarea unor bunuri.
Vanzatorul (societate comerciala) a transmis o oferta catre ... (vezi toată discuția)
Termen de plata
breman
Daca vreau sa lucrez cu firme la care sa le dau un termen de plata de 7 zile (adica sa le dau azi marfa si sa mi-o plateasca dupa 7 zile) cum trebuie ... (vezi toată discuția)