Am mentionat ca se afla in intretinerea mea de doi ani si ma voi ocupa de intretinerea sa pana la sfarsitul vietii sale. Insa nu mi-e clar ce dovezi ar trebui sa strang, atata timp cat pensia ii acopera necesitatile materiale. Intretinerea pe care o prestez este una in natura, fiind vorba de o persoana care nu se mai poate deplasa deloc. In plus, intelegerea este sa ii dau si o suma de bani (nu foarte mare - aproximativ 2500 euro) pe care as vrea sa o specific in act.
Si inca o intrebare.....Ce riscuri imi asum daca inchei actul doar cu certificat IML si fara un reprezentant al autoritatii tutelare? Asta pentru ca procedura respectiva este mai de durata.
Am si eu urmatoarea problema: Doresc sa inchei un contract prin care matusa mea, imi cedeaza cota sa dintr-un imobil in care locuim in indiviziune. Pentru ca este vorba de o persoana in varsta de 85 de ani, notarul a solicitat un raport de expertiza medico-legala psihiatrica. In acest moment detin acest certificat, dar nu stiu ce fel de act ar trebui incheiat astfel incat sa fie solid din punct de vedere juridic si sa nu poata fi "demontat" ulterior in instanta. Fac urmatoarele precizari privind persoana in cauza:
- exista un mostenitor direct (fiul) care nu este interesat momentan de soarta mamei sale;
- se afla in intretinerea mea de 2 ani (de cand este mobilizata la pat);
- are o pensie de 1000 lei.
Avand in vedere cele mentionate mai sus, rog persoanele care au intalnit spete similare sa ma sfatuiasca de bine. Multumesc anticipat.
Am un proces pe rol pentru partaj succesoral. Mai exact, trei reclamanti (X, Y, Z) si un parat. Pe parcursul procesului, paratul tranzactioneaza cota sa cu unul dintre reclamanti (cu X). Aproape de final, alta parte reclamanta (Y) doreste sa tranzactioneze cota sa parte cu clauza de intretinere in favoarea aceluiasi reclamant X. Pentru siguranta tranzactiei, avand in vedere ca persoana care cedeaza este de varsta a treia, se recurge la o expertiza medico-legala. As dori daca se poate, raspuns la urmatoarele intrebari:
1) Se poate incheia tranzactia in aceeasi zi in care a fost efectuata expertiza, fara a putea fi contestata ulterior in instanta?
De mentionat ca certificatul constatator se elibereaza la o saptamana dupa expertiza, deci la momentul tranzactiei se presupune ca a fost efectuata expertiza dar nu putea fi anexat actul doveditor al capacitatii de discernamant.
2) Presupunand ca ar fi contestata in instanta, cine ar avea castig de cauza?
Intr-adevar asa se pare. Dar pana de curand nu am avut cunostinta ca se poate uzucapa. Am mers pe varianta care i s-a parut pertinenta avocatului, insa acum am impresia ca s-ar putea sa mergem pe o pista gresita. Considerati oportun ca in acest moment al procesului (finalizare expertiza tehnica imobiliara cu stabilire de sulta) sa mai schimbam ceva in actiune sau sa finalizam actiunea existenta si sa initiem apoi o alta?
Va multumesc pentru sfaturi. Este adevarat, A si B au introdus partajul, dar nu pentru ca i-ar fi recunoscut drept proprietari pe D si E ci pentru ca nu exista alta solutie pentru iesirea din indiviziune in situatia in care E avea domiciliul in strainatate de 20 de ani si nu se cunostea acel domiciliu.
Realitatea este urmatoarea:
Timp de 40 de ani, impozitul a fost platit de A si B (50%-50%) asa cum erau inregistrati pe rolul fiscal. In fapt, A si B au locuit intotdeauna la adresa respectiva, iar D si E (mostenitorii lui C) nu s-au interesat niciodata de mostenire pana la momentul procesului de partaj deschis de A si B. In tot acest timp, D a locuit in aceeasi localittae iar lui E nu i s-a cunoscut domiciliul, el locuind in strainatate si nepastrand legatura nici cu tatal si nici cu alte rude,devenind interesat de mostenire doar dupa decesul lui D (tatal sau). Desigur ca intretinerea locatiei in tot acest timp s-a facut mai mult de catre A si B (racordarea la utilitati si imbunatatiri numai de catre B) si vecinii ii recunosc de proprietari pe A si B .
Precizez ca eu sunt mostenitorul lui B si ca detin chitantele care atesta plata impozitului din 1970 pana in prezent (platit in cote de 1/2 de catre A si B).
Procesul este inca pe rol. S-a stabilit o valoare a suprafetei in cauza prin expertiza tehnica imobiliara, insa dupa ultimul termen (martie) a intervenit decesul lui D. Nu contest dreptul de proprietate, ci caut solutii in favoarea mea. Ar trebui dupa finalizarea procesului de partaj sa initiez o actiune avand ca scop diminuarea sultei cu sumele platite cu titlu de impozit platite timp de 40 de ani? Ce sanse exista?
Va multumesc pentru raspuns. Este o speta reala destul de complicata. Date fiind cele spuse de dumneavoastra, cum ramane totusi cu faptul ca nu au platit niciodata impozit pe acea suprafata?
A renuntat dupa cea de-a doua succesiune. Nu a renuntat la ceea ce a mostenit initial in 1970, respectiv la 1/8. In momentul de fata exista doua certificate de mostenitor care se completeaza reciproc.