avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... tranzactie cota
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

tranzactie cota

Am un proces pe rol pentru partaj succesoral. Mai exact, trei reclamanti (X, Y, Z) si un parat. Pe parcursul procesului, paratul tranzactioneaza cota sa cu unul dintre reclamanti (cu X). Aproape de final, alta parte reclamanta (Y) doreste sa tranzactioneze cota sa parte cu clauza de intretinere in favoarea aceluiasi reclamant X. Pentru siguranta tranzactiei, avand in vedere ca persoana care cedeaza este de varsta a treia, se recurge la o expertiza medico-legala. As dori daca se poate, raspuns la urmatoarele intrebari:
1) Se poate incheia tranzactia in aceeasi zi in care a fost efectuata expertiza, fara a putea fi contestata ulterior in instanta?
De mentionat ca certificatul constatator se elibereaza la o saptamana dupa expertiza, deci la momentul tranzactiei se presupune ca a fost efectuata expertiza dar nu putea fi anexat actul doveditor al capacitatii de discernamant.
2) Presupunand ca ar fi contestata in instanta, cine ar avea castig de cauza?
Cel mai recent răspuns: tania71 , utilizator 14:20, 20 Aprilie 2010
Daca: 1. in certificatul constatator se trece data si ora efectuarii expertizei si a constatarii concluziilor acesteia, 2. in tranzactia incheiata se prevede in mod clar ora incheierii acesteia si faptul ca a fost incheiata in urma efectuarii unei expertize medico-legale 3. daca certificatul constatator concluzioneaza in mod clar existenta discernamantului anterior incheierii tranzactiei prin stabilirea explicita a datei si orei la care aceasta existenta s-a constatat medico-legal, atunci in mod clar, nicio forma de contestare a discernamantului nu va avea succes.
Vreau sa fac insa precizarea ca existenta discernamantului ca stare de fapt, poate fi constatata si de instanta, iar in cazul incheierii unei tranzactii, puteati cere aceasta constatare prin incheierea tranzactiei chiar in fata instantei de catre persoana despre al carei discernamant faceti vorbire. Numai in situatia in care instanta ar fi dispus constatarea acestuia prin expertiza medico-legala, ar fi fost absolut necesar sa faceti aceasta expertiza. In caz contrar, existenta discernamatului in momentul incheierii actului/tranzactiei, se presupune, revenind celor ce-l contesta obligatia dovedirii inexistentei acestui discernamant la acea data!
Ultima modificare: Marți, 20 Aprilie 2010
ContSters36411, utilizator
pai mai aveti parat:giggle:
Nu, nu mai avem. Am folosit termenul pentru o mai buna intelegere a spetei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitate Magna-Charta Magna-Charta Buna seara! am si eu o nelamurire in legutura cu speta urmatoare: X a incheiat cu Y pe data de 12.03.2003 un act de vanzare-cumparare prin semnatura privata ... (vezi toată discuția)
Debilitate.....punere sub interdictie andrada_sb andrada_sb Buna ziua. As dori sa va adresez si eu o intrebare. In cazul in care printr-un certificat medical se constata faptul ca o persoana este debil mintal, instanta ... (vezi toată discuția)
75 ani Cabinet Av. Irina Rosulescu Cabinet Av. Irina Rosulescu Am si eu o nelamurire... Am inteles de la un client ca persoanele peste 70 ani nu li se mai permite sa imputerniceasca si sa fie imputernicite (procura) pentru ... (vezi toată discuția)