avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nulitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nulitate

Buna seara! am si eu o nelamurire in legutura cu speta urmatoare:

X a incheiat cu Y pe data de 12.03.2003 un act de vanzare-cumparare prin semnatura privata prin care a instrainat un teren. Doua luni mai tarziu insa X a decedat,iar fiul sau a introdus o actiune in instanta solicitand anularea actului de vanzare cumparare incheiat intre X si Y,invocand nulitatea absoluta.cauza nulitatii find lipsa discernamantului in momentul icheierii actului. Reclamantul sustinea ca tatal sau avea 80 de ani la incheiera actului si suferea de schizofrenie. Care va fi solutia instantei?
Cel mai recent răspuns: lazu , utilizator 15:27, 22 Ianuarie 2011
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Soluția depinde de probele care vor fi administrate.
Depinde de rezultatul expertizei medico-legale psihiatrice
care va stabili dacă vânzătorul avea discernământ in momentul încheierii actului.
Sa presupunem ca prin administrarea probelor medico-legale se constata inexistenta discernamantului in momentul icheierii actului de vanzare-cumparere.Lipsa discernamantului este cauza de nulitate relativa.Fiul defunctului are calitatea procesuala activa?
Daca el a solicitata nulitatea absoluta instanta va admite sau va respinge solicitarea, invocand faptul ca lipsa discernamantului este lovita de nulitate relativa?
Daniel Coman a scris:

Soluția depinde de probele care vor fi administrate.
Depinde de rezultatul expertizei medico-legale psihiatrice
care va stabili dacă vânzătorul avea discernământ in momentul încheierii actului.

Cum oare daca vanzatorul a decedat? Depinde de probe. Cam greu de demonstrat. Cu actul in sine aveti insa brobleme . Legea 58/1998 prevede: Art. 2. - (1) Terenurile situate in intravilan si extravilan pot fi instrainate si dobandite prin acte juridice intre vii, incheiate in forma autentica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere Monstru Monstru M&A semneaza un contract de intretinere cu X, in momentul cand a semnat a fost foarte bolnav, dupa 7 zile a decedat. M nu avea discernamant se poate declara ... (vezi toată discuția)
Discernamant svixer svixer Cum poti dovedi ca o persoana nu a avut discernamant cu 4 ani in urma ? La ora actuala chiar nu are discernamant (nu exista un act in care este pus sub ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,am o bunica care s-a inbolnavit acum cateva luni si ... Shenna20 Shenna20 Buna ziua,am o bunica care s-a inbolnavit acum cateva luni si este la pat.Pe lângă acest lucru ea suferă de o boală psihică si are momente in care nu este ... (vezi toată discuția)