Buna ziua,am o bunica care s-a inbolnavit acum cateva luni si este la pat.Pe lângă acest lucru ea suferă de o boală psihică si are momente in care nu este lucida.Ea vrea sa fie ingrijita de o soră de a ei si sa ii lase bunurile ei. Poate sa faca un act notariat?Eu nu am nici un drept?Mentionez ca tatăl meu este decedat,deci eu as fi moștenitoarea.
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Depinde.
In mod normal, persoanele care nu au discernamant, nu pot semna in mod valabil acte notariale. Este posibil, ca intr-un moment de luciditate si sub medicatie, bunica dvs sa se adrezeze unui birou notarial si sa incheie un contract cu sora, fara ca notarul sa isi dea seama ca sufera de vreo boala psihca. Intr-o astfel de situatie actul este lovid de nulitate, pentru lipsa discernamantului.
La fel de posibil este ca notarul sa aiba dubii si sa ii solicite bunicii un certificat medico- legal psihiatric, de la un medic legist, iar daca acest certificat concluzioneaza ca bunica are discernamantul necesar pentru a incheia acte juridice de dispozitie, contractul este valabil.
Tot la fel de posibil este ca si notarul si medicul legist sa constate ca bunica nu are discernamant, caz in care, pentru incheierea unui contract, va fi necesara incuviintarea instantei de tutela, care va desemna un curator pentru semnarea contractului, in locul bunicii.
Cat traieste bunica, dvs nu aveti niciun drept. Bunica are dreptul sa isi instraineze bunurile oricui doreste.
La decesul dansei, o veti mosteni.
Daca veti putea ataca un eventual contract, depinde de ce fel de contract se va incheia.