Sunt într-o mare dilemă. Vreau să cumpăr un apartament de la o persoan în vârstă. Prețul este foarte bun. Dilema și îngrijorarea vine de la faptul că proprietarul este bolnav și este în conflict cu cei doi fii ai săi. Acesta nu ascunde deloc faptul că motivul pentru care vinde apartamentul este ca fii lui să nu aibe ce moștenii de la el. Din câte mi-a spus, vânzătorul este diagnosticat cu cancer (nu știu în ce stadiu). Am vorbit deja la notar și acesta este foarte dispus să facă actele de vânzare, mi-a spus că dacă bătrânul vine pe picioare să semneze acesta nu va cere nici un acte medical și nici nu se va specifica niciunde în contract ceva despre faptul că vânzătoruleste bolnav.
Cât de "solid" este un astfel de contract de vânzare? Persoane cu care m-am sfătuit m-au speriat că cei doi fii ai vânzătorul pot ataca și anula contractul după decesul bătrânului.
Vă rog frumos, explicați-mi un pic cum e cu aceste certificate medicale de la contractele cu persoane bolnave și cât de "solide" în fața legii sunt ele. După cum spuneam, notarul este foarte dispus să încheie contractul și nu cere certificat medical. Ce prevede legea mai exact?
Depinde ce fel de cancer are si in ce masura boala si tratamentele ii pot afecta judecata. Depinde si de ce varsta are vanzatorul. Notarul spune el ca este dispus dar va aprecia atunci cand va vedea vanzatorul, daca este sau nu nevoie sa fie acoperit de un certificat IML. Vanzatorul nu are nici o datorie fata de copiii sai. Poate doar una morala dar asta nu va priveste pe dvs. Ca atare, in timpul vietii face ce vrea cu bunurile sale si nu trebuie sa dea socoteala nimanui. Este destul de greu, aproape imposibil de demontat un contract de vanzare pe considerentul lipsei capacitatii de a contracta a uneia dintre parti; trebuie sa existe expertize si probe si martori, toate foarte solide, ca sa se ajunga la un asemenea rezultat. Si in timpul vietii vanzatorului nu are nimeni calitatea sa ceara anularea contractului. Post mortem, mostenitorii dar cum spuneam, un demers greu de dus la capat fara probe solide. Ca asa oricine poate sa conteste si sa ceara orice. Asta nu inseamna ca i se si da. Cu alte cuvinte, la cum prezentati situatia, riscurile dvs. sunt ff mici spre inexistente din acest punct de vedere.
ibn
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
La modul general cel mai tare este examenul psihiatric urmat repede de actul de vanzare cumparare. Nu o sa le mai arda de contestat. Fiecare face ce vrea cu bunurile lui cat este viu. Asadar nu inseamna ca de frica lupilor sa nu mai crestem oi. Succes!
raluk0207
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Psihiatrul nu are competenta legala necesara de a aprecia daca o persoana are discernamantul necesar pentru a incheia acte juridice de dispozitie.
E vax albina.
Asta o poate face doar un medic legist.
Daca vreti neaparat si neaparat un act medical, acesta se numeste "certificat medico-legal psihiatric", care sa concluzioneze daca persoana examinata poate incheia acte de dispozitie la notar. Se elibereaza doar de medicul legist.
Nu psiholog, nu psihiatru, nu consultant, nu medic de familie.