avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... debilitate.....punere sub interdictie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

debilitate.....punere sub interdictie

Buna ziua. As dori sa va adresez si eu o intrebare. In cazul in care printr-un certificat medical se constata faptul ca o persoana este debil mintal, instanta de judecata trebuie sa il puna sub interdictie judecatoreasca pentru ca el sa nu mai poata exercita un act de dispozitie? (un testament).
Precizez ca exista doua certificate medicale; unul atesta ca este debil mintal iar altul atesta faptul ca este perfect sanatos si ca are capacitatea de a dispune de averea sa.
Asadar, e vorba de un testament la mijloc, testament autentic, care a nascut o serie de discutii si de pe urma caruia in prezent s-a formulat si actiune prin care se cere anularea acestuia, pe motiv ca testatorul era debil mintal la data redactarii lui.
Obiectul testamentului il formeaza un apartament asadar, in discutie apare si un cumparator de buna credinta care habar nu avea de situatia asta.
Oricum, totul se reduce la capacitatea testatorului ......debilitatea inseamna lipsa capacitatii lui de exercitiu? sau doar prin punerea sub interdictie dispare capacitatea acestuia? Mentionez ca o astfel de hotarare nu exista.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 19:24, 11 Ianuarie 2010
daca certificatul medical care atesta boala este anterior celui care il atesta sanatos clinic, va adresati cu o cerere autoritatii tutelare de la domiciliul persoanei in cauza si, impreuna cu aceasta declansati procedura punerii sub interdictie, urmind pe cale de consecinta, sa solicitati anularea tuturor actelor de dispozitie incheiate.
Recomandabil ar fi eliberarea unui certificat medico-legal care sa confirme existenta acelei debilitati mintale. In rest, puteti urma recomandarea facuta de jr. catalin ciobanu. Succes!
Din cate am inteles eu, testatorul este decedat, el este titularul certificatelor medico-legale, asa ca nu mai avem pe cine p[une sub interdictie. In lipsa unei hotarari, ne vom raporta la capacitatea de ecercitiu la data incheierii actului. Aveti nevoie de o expertiza medico-legala pt a se stabili daca la data incheierii actului avea discernamant. In masura in care va convin certificatele pe care le aveti, iar celelalte parti nu le contesta, puteti obtine anularea actului(dovedind si reaua credinta a cumparatorului); o noua expertiza se efectueaza dupa actele medicale existente
Ultimul certificat medico-legal(pentru ca exista 2 ), este facut cu 2 zile inainte ca defunctul sa incheie testamentul si atesta faptul ca acesta avea discernamant si ca poate testa. Defunctul a lasat testamentul nepoatei sale de sora, care l-a acceptat, dobandind astfel dreptul de proprietate asupra imobilului , lucru dovedit in prezent prin certificatul de legatar, extrase cf care atesta intabularea si transferul dreptului de proprietate, etc.
Cel care ataca testamentul este tatal acestei persoane(nepoata de sora a defunctului), care invoca lipsa discernamantului la momentul incheierii actului, anularea testamentului si a actului de vanzare cumparare dintre ceea care a primit mostenirea si noul cumparator. Trebuie precizat ca defunctul NU avea mostenitori rezervatari.
Cel care ataca testamentul, are anexata la cererea de chemare in judecata, un certificat medical din care reiese ca de fapt, testatorul nu ar fi avut capacitatea de atesta, deoarece era debil mintal( dupa cum reiese din certificat). Acest certificat medical este anterior celui din urma prin care se precizeaza ca are discernamant si poate testa. De care dintre cele 2 acte se va tine cont? Punerea sub interdictie ar trebui sa opereze in urma unei expertize dar avand in vedere ca vorbim despre o persoana decedata, mi s-ar parea aberant sa aducem acet lucru in discutie.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Bună seara! aș dori și eu o lămurire.eu am un testament de ... Ely26 Ely26 Bună seara! Aș dori și eu o nelămurire.Eu am un testament de la o persoana care nu a avut copii.Am făcut succesiunea și sunt singurul moștenitor.Acum a ... (vezi toată discuția)
Nulitate absoluta testament supercurat supercurat Am primit prin testament bunurile vecinei de apartament, care nu avea copii iar sotul era decedat. In decembrie 2005 am incheiat testamentul iar in ianuarie ... (vezi toată discuția)
Punere sub interdictie codrutavlad codrutavlad buna ziua! este obligatoriu ca o persoana cu dementa vasculara, care are certificat de incadrare in gradul Grav de handicap,sa fie pusa sub interdictie?de ... (vezi toată discuția)