Am si eu urmatoarea problema: Doresc sa inchei un contract prin care matusa mea, imi cedeaza cota sa dintr-un imobil in care locuim in indiviziune. Pentru ca este vorba de o persoana in varsta de 85 de ani, notarul a solicitat un raport de expertiza medico-legala psihiatrica. In acest moment detin acest certificat, dar nu stiu ce fel de act ar trebui incheiat astfel incat sa fie solid din punct de vedere juridic si sa nu poata fi "demontat" ulterior in instanta. Fac urmatoarele precizari privind persoana in cauza:
- exista un mostenitor direct (fiul) care nu este interesat momentan de soarta mamei sale;
- se afla in intretinerea mea de 2 ani (de cand este mobilizata la pat);
- are o pensie de 1000 lei.
Avand in vedere cele mentionate mai sus, rog persoanele care au intalnit spete similare sa ma sfatuiasca de bine. Multumesc anticipat.
In afara raportului psihiatric mergeti si la autoritatea tutelara sa i se instituie si un curator.
Contractul de vanzare cumparare puteti sa il faceti cu clauza de abitatie viagera, sau cu o clauza de intretinere.
Clauza de intretinere presupune ca pretul imobilului sa fie impartit in 2: o parte din valoarea imobilului si o alta parte contravaloarea estimata a intretinerii.
Eu una nu as incheia un contract cu clauza de intretinere, pentru ca acest fel de contract poate fi atacat pe motiv ca nu v-ati respectat clauza de intretinere, din varii motive.
Puteti insa sa va obligati prin contract ca o veti intretine, dar cu pretul contractului platit tot la data semnarii contractului.
Daca ati prestat si veti presta in continuare intretinere in mod sigur, faceti actul cu clauza de intretinere.
Daca nu va veti ocupa de intretinerea persoanei nu il faceti cu aceasta clauza.
Sa strangeti insa si dovezi.
Daca nu ii dati bani pentru imobil dar veti presta doar intretinere acesta este si contractul real.
Am mentionat ca se afla in intretinerea mea de doi ani si ma voi ocupa de intretinerea sa pana la sfarsitul vietii sale. Insa nu mi-e clar ce dovezi ar trebui sa strang, atata timp cat pensia ii acopera necesitatile materiale. Intretinerea pe care o prestez este una in natura, fiind vorba de o persoana care nu se mai poate deplasa deloc. In plus, intelegerea este sa ii dau si o suma de bani (nu foarte mare - aproximativ 2500 euro) pe care as vrea sa o specific in act.
Si inca o intrebare.....Ce riscuri imi asum daca inchei actul doar cu certificat IML si fara un reprezentant al autoritatii tutelare? Asta pentru ca procedura respectiva este mai de durata.
Nu sunteti obligata sa platiti bani cu titlu de pret in acest contract cu clauza de intretinere.
Faptul ca executati intretinerea in natura va trebui dovedit prin martori in caz de proces.Zic de dovezi intrucat va puteti trezi cu martori mincinosi in caz de proces si dvs. veti asita neputincioasa...
Notarul nu va incheie actul daca nu sunt respectate toate cerintele.Mergeti la notar.