Speta 1 :
O s.c. este reclamanta. Pana la finalizarea procesului, respectiv in rejudecare dupa casare, aceasta este lichidata si radiata din R.C.
C exceptie trebuie invocata de parat si care este solutia corecta pe care o va da instanta ? Argumentati.
Nu aveti nevoie de avizul directiei Muncii si ITM-ului, pentru conventiile civile pe care le faceti.
Aceste conventii civile sunt discutabile in ce priveste legalitatea lor, intrucat nu au un regim juridic propriu. Dar cum ceea ce nu este prohibit, este permis, nimic nu impieteaza asupra incheierii acestor contracte, in conditiile in care nu sunt intrunite conditiile unui CIM. In acest sens, este si doctrina de dreptul muncii (Stefanescu ?!, Tratat de dr. muncii).
Personal, cred ca acesti prestatori de servicii trebuie sa fie liber profesionisti/persoana autorizata sa desfasoare astfel de activitati, si sa-si declare veniturile la adm. fiscala.
SRL 2 nu a platit activele lui SRL 1, ci partile sociale ale acesteia, in beneficiul asociatului ei unic, care a devenit, de asemenea, asociat al SRL 1.
Daca ar exista macar aparenta ca au fost platite activele lui SRL 1, atunci apararea dumneavoastra ar trebui sa fie cam asa :
Sa fi incheiat contracte de v-c active (cele pe care doriti sa le feriti de executare silita) intre SRL1 si SRL2, pentru banii achitati de SRL2. Contractele sa fie datate la momentul platii care s-a facut.
Aceste acte ar fi, in principiu valabile, caci pentru constructii nu este necesara forma scrisa. Daca una din cele doua societati are consilier juridic sau avocat, ar fi bine ca actele sa fie certificate pentru data de catre acestia. Ele pot fi anulate, in conditiile Legii falimetului, daca prin respectiva instrainare, SRL1 a devenit insolvabila.
Daca plata a fost facuta doar pentru cumpararea partilor sociale, atunci nu aveti nimic de facut.
Nu stiu daca distingeti intre partile sociale (parti din capitalul social) si activele societatii (bunurile acesteia).
Activele nu sunt un accesoriu al partilor sociale instrainate. Prin actul ce cesiune a partilor sociale SRL 1, nu s-au instrainat si activele acestei societati (daca sustineti ca nu exista un astfel de contract de v-c), acestea nu si-au schimbat proprietarul, au ramas in patrimoniul lui SRL1. SRL2 are doar o creanta fata de asociatul sau unic, cel care a retras banii din firma, fara acoperire, in interes personal.
Sfatul meu este ca acea persoana sa incheie un act prin care sa justifice unde au ajuns acei bani, eventual SRL2 sa fie inregistrata ca cesionara a partilor sociale ale SRL1.
Daca din noua am inteles gresit speta, fiti mai detaliat!
Intrebari :
Intre SRL1 si SRL2 a fost incheiat un contract de vanzare-cumparare ? Inainte sau dupa cesiunea partilor sociale ?
Bineinteles ca incheierea valabila a unui contract de v-c transfera dreptul de proprietate de la SRL1 la SRL2.
Daca un astfel de contract s-a incheiat dupa ce a operat cesiunea, atunci, in conditiile in care se dovedeste frauda, acest act va fi declarat ca nul, iar - in cosecinta - partile vor fi puse in situatia anterioara (inapoi in patrimoniul lui SRL1).