avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Activitate nica.sanda

Activitate nica.sanda

Buna ziua. Firma noastra are obiect unic de activitate laborator de analize medicale ( Activitate prevazuta in descrierea Cod CAEN 8690 ) si este autorizata conform legii de DSP de 20 de ani pe acest cod CAEN. In urma modificarii Ordinului ministrului sanatatii nr 1301/1307 publicat in MO 620/24.06.2022,Inspectia sanitara de Stat a solicitat ca laboratoarul de analize medicale sa fie reautorizat de DSP pentru activitati de asistenta medicala specializata ( CAEN 8622-care nu contine in descriere activitatea de laborator analize medicale) . In aceste conditii daca schimbam activitatea pricipala din cod CAEN 8690 in cod CAEN 8622 activitatea noastra nu mai corespunde descrierii pe tip de activitati conform nomenclatorului CAEN. Cum vedeti rezolvarea aceastei contradictie (daca exista) intre Ordinul de ministru si prevederile codului CAEN.Va multumim.
Buna ziua, In anul 2014 unitatea a beneficiat de scutirea impozitului pe profitul investit in echipament tehnologic, Suma folosita a fost repartizata pe contul 1068 Alte rezerve. In anul 2022 , in baza hotararii AGA rezerva constituita se poate distribui pentru plata de dividende cu plata impozitului pe profit aferent? Se poate aplica art 29 (9),,Rezervele reprezentând facilități fiscale ....se impozitează ca elemente similare veniturilor în perioada fiscală în care sunt utilizate.`` Multumesc.
Buna ziua,
Va prezint urmatoarea situatie
Administratorul unei firme neplatitoare de TVA(domeniul de activitate al firmei nu este impozabil TVA) cumpara din Germania un autoturismcare nu este nou in valoare de 30000 euro. Nu este inregistrat in Romania ca platitor de TVA pentru achizitii intracomunitate. In Germania este intrebat de vanzator daca este platitor de TVA in Romania , cumparatorul spune ca nu si i se emite factura cu TVA 19% pe care o plateste. Intrebarea este daca mai plateste o data in Romania TVA si daca plateste cum poate recupera TVA-ul din Germania, avand in vedere ca la data facturii nu era inregistrat in Romania ca platitor pentru achizitii intracomunitare. Inregistrarea in Registrul opreratorilor intraconunitari s-a facut dupa emiterea facturii de catre vanzator.
Va rog sa-mi spuneti daca o persoana poate fi angajata la doua unitati diferite cu norma intreaga la fiecare unitate.
Buna ziua,
La o actiune de granituire mi s-a facut o expertiza tehnica, care era gresita, si in urma obiectiunii, expertul a venit cu corectie si precizari suplimentare .Pana acum am facut de trei ori obiectiuni, si de fiecare data raspunsul este altul dar nu corespunde cu realitatea de la fata locului, cu toate ca la obiectiunile facute, au am anexat fotografii care sa-mi sustina cele contestate.Mentionez ca expertul a fost o singura data si a facut masuratorile si de atunci tot imi raspunde la obiectiuni, cred ca din amintiri, numai ca nu le nimereste cu starea de fapt.Mai mult concluziile lui nu corespund cu schita terenului facuta tot de el.Va rog sa-mi spuneti daca pot sa-l sun personal sa-i solicit sa mai vina o data sa se lamureasca si el sau sa depun iarasi la urmatorul termen de judecata (asta fiind a treia oara) o noua obiectiune. Va multumesc.
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca un actionar poate solicita Adunarii generale extraordinare a actionarilor convocarea unei noi adunari extraordinare pentru a reveni asupra votului prin care a fost deacort cu transformarea formei juridice a societatii din societate pe actiuni in societate cu raspundere limitata.Va multumesc
Buna ziua,
Va rog sa-mi dati un sfat in urmatoarea problema:
In spatele casei ramase de la parinti ,(in care nu locuieste numei deocamdata, dar am vrut sa o renovez, si sa fac un gard nou) pe schita casei este o distanta de 60 centimetri pana la limita de proprietate vecina.Intre cele doua proprietati numai pe lungimea casei nu exista gard. Dupa moartea parintilor am vrut sa construiesc un gard din sarma in locul celui vechi si sa continui si dupa casa, dar vecinul nu mi-a dat voie, spunind ca hotarul ar fi zidul casei mele, cu toate ca din schita casei reiese foarte clar distanta dintre proprietati.Am deschis actiune de granituire, dar intre timp vecinul a inceput construirea unui gard din beton avand fundatia lata de 80 centimetri (din care 40 de centimetri pe suprafata mea),si inalta de un metru ,inainte de primul termen al actiunii de granituire.In situatia data pana la perete a mai ramas numai 20 cm si streasina casei mele este pe fundatia turnata de el.La cum a reactionat cand am vrut sa discut cu el cred ca o sa-mi ceara sa stric steasina casei care vine pe gardul lui.I-am facut o notificare prin executor judecatoresc, prin care l-am atentionat sa inceteze constructia pana la stabilirea hotarului si in acelasi timp o sesizare la politie pentru incalcare de proprietate. Urmare a acestei actiuni el mi-a trimis o invitatie la mediere printr-un birou de mediator, pentru a stabili de comun acord linia de hotar intre cele doua proprietati. In situatia data nu vad care ar mai fi obiectul medierii din moment ce a terminat deja fundatia?
Va multumesc.
Se poate reduce capitalul social al unei societati pe actiuni numai cu toate actiunile detinute de un singur actionar, aplicandu-se prevederile art. 207 alin. 2 lit. b din legea 31/1990?
Mentionez ca in sedinta AGA ordinara , actionarii majoritari care detin 75 % din capitalul social, au adoptat o hotarare prin care se reduce capitalul social al societatii numai cu numarul de actiuni detinute de catre un singur actionar care anterior datei adunarii a decedat.
Administratorul societatii nu a convocat mostenitorii legali ai acestuia pentru a participa la sedinta AGA,cu toate ca acesta detinea toate informatiile cu privire la decesul actionarului precum si cele referitoare la mostenitorii legali. Mai mult decat atat, in convocarea sedintei AGA, administratorul a mentionat un punct pe ordinea de zi prin care adunarea AGA sa hotarasca cu privire la actiunile detinute de actionarul decedat, inainte ca mostenitorii legali sa intre in posesia actiunilor mostenite.
Mostenitorii legali au demarat procedura notariala de succesiune si sunt in cadrul termenului legal de dobandire a certificatului de mostenitor ( 6 luni de la data decesului actionarului), fapt anuntat societatii in cauza. Acestia au depus la societate acte doveditoare cu privire la deschiderea succesiunii si cu privire la termenul de solutionare al dosarului de mostenire .
In cazul in care aceasta hotarare AGA ordinara cu privire la diminuarea capitalului social este publicata de catre ORC in M.O. partea a IV-a, care este procedura legala prin care mostenitorii pot ataca aceasta hotarare AGA ? Se poate formula actiune in instanta in temeiul art. 132 din Legea 31/1990 cu toate ca mostenitorii legali nu sunt inca in posesia certificatului de mostenitor, sau se poate formula cerere de opozitie la ORC conf. art.61 , in calitate de persoana prejudiciata de aceasta hotarare?
Va multumesc!
Cu deosebita consideratie