Daca au trecut mai mult de 30 de minute din momentul in care ai fost oprit, iti recomand sa soliciti calculul retroactiv al alcoolemiei. Valoarea de 1,7 la mie in sange stabilita ulterior valorii etilotestului indica f clar ca alcoolemia ta la momentul opririi era mai mica decat 1,7. Cere acest calcul pentru ca e f important ca nivelul real al alcoolemiei sa fie stabilit cat mai aproape de momentul in care ai fost oprit.
Una e sa ai 1,7 si alta e sa ai 1,3. La 1,7 ai sanse f mari sa fii condamnat, pe cand la 1,3, daca ai circumstante atenuante: fara eveniment rutier, fara cazier, daca ai o atitudine cooperanta cu organele de urmarire penala) e posibil sa obtii o scoatere de sub urmarire penala.
Oricum, in cel mai rau caz risti o condamnare cu suspendarea executarii pedepsei, care si aceasta se pronunta tot in functie de nivelul alcoolemiei (cu cat e mai mica cu atat cuantumul pedepsei va fi mai mic, kiar si sub minimul special).
In concluzie, solicita neaparat acest calcul. Numai bine.
Crisule, alcoolemia ta nu e foarte mare , dar suficient de insemnata pentru ca procurorul sa considere ca fapta e una de pericol mare . Nu stiu daca vei obtine amenda in faza de urmarire penala, dar poti spera la o amenda in faza de judecata (pe considerente personale, daca ai sau nu antecedente, atitudine corespunzatoate in fata autoritatilor...etc) , dar fii sigur ca procurorul va uza de caile de atac pentru a obtine condamnarea ta.
Sansa ta de scapare ar fi insa o recalculare (cu conditia sa iti iasa sub 0,8) pe care o poti solicita la politie . Dar atentie, aceasta nu e intotdeauna acceptata de procuror. Depinde de timpul scurs intre momentul opririi sau al producerii evenimentului rutier (daca ai facut accident) si momentul recoltarii primei probe de sange. Din cate stiu exista niste norme ale ministrului sanatatii care reglementeaza procedura de recoltare a probelor biologice.
Stimate domn Mitix, in cazul in care nu ati fost chemat pana acum in fata procurorului sau al organului de cercetare penala, acea "amenda" era, probabil, o CITATIE la Politie sau Parchet. In schimb, adevarata ta problema e nivelul alcoolemiei, nicidecum o "hartie" pe care trebuie sa ti-o dea postasul. Numai bine !
Buna seara. M-am inscris pe forum pentru un sfat . Ce sanse am sa scap de condamnare pentru conducerea unui auto sub influenta bauturilor alcoolice? La 28 de minute de la oprire (fara eveniment rutier) aveam 1 la mie (prima proba), iar la a doua, dupa o ora, 0,85 la mie. Nu am antecedente, am fost sincer la declaratie. Sunt sanse reale de amenda administrativa sau nu!? Multumesc anticipat si va rog sa imi oferiti o parere obiectiva, de preferat avizata.