Propriuzis, art.10 pc.7 spune "...in cererile facute de ascendenti sau descendenti pentru pensie de intretinere, instanta domiciliului reclamantului".
Dupa parerea mea, legiuitorul a dat posibilitatea acestora de a alege instanta pentru ca sunt in nevoie (de a li se asigura intretinere), si mie mi se pare ca specifica clar.
Da ca gresec va rog sa ma corectati
Multumesc pentru raspunsuri.
Si eu m-am gandit ca este competenta instanta de la domiciliul paratei, tinand cont ca nu se cere stabilirea pensiei(pentru care poate fi competenta si instanta de la domiciliul reclamantului) ci modificarea acesteia.
Va rog sa-mi spuneti si mie care este instanta competenta pentru recalcularea pensiei? Cea de la domiciliul paratei sau cea care a fixat initial pensia?
Reclamantul a depus cerera la instanta de la domiciliul sau, care a fixat initial cuantumul pensiei, odata cu desfacerea casatoriei partilor.
Buna ziua!
As vrea sa stiu si eu cum se face ancheta sociala in cazul unui divort intre o romanca si un cetatean strain, in cazul in care acesta doreste sa i se incredinteze minorul care pana la varsta de 10 ani a fost crescut de catre bunicii paterni, in Turcia? Mentiomez ca mama a fost de acord ca minorul sa plece din tara si sa creasca cu bunicii. Copilu merge la scoala in turcia, si vine in Romania doar o data pe an, in vacanta.
Asa este si va multumesc pentru raspuns.
Insa ce nu inteleg eu este valoarea juridica a actelor emise de notar.
Daca deduc bine, rezulta ca notarul nu a putut emite certificate de mostenitor pe numele fiilor defunctului deoarece anterior vaduza sa a obtinut certificat de legatar. In aceste conditii instanta va recunoaste calitatea acestora de mostenitori si va declara nul certificatul de legatar. Corect?
Va rog sa ma ajutati cu un sfat, am urmatoarea problema:
Defunctul X (decedat in 1997)a lasat prin testament apartamentul proprietate celei de-a doua sotii. Aceasta in termenul legal de 6 luni a mers la notar si a facut certificat de legatar.
Dupa 11 ani sotia este data in judecata de cei 2 fii ai defunctului, despre care nu a stiut nimic niciodata. Acestia depun la dosar certificate de nastere din care rezulta ca sunt copiii defunctului si solicita anularea certificatuui de legatar, reductiunea liberalitatilor excesive si partajul bunurilor succesorale (apartamenul in cauza).
Am ridicat exceptia lipsei calitatii procesuale a reclamantilor care nu au acceptat mostenirea in termenul legal, nici expres nici tacit, intrucat chiar ei au afirmat ca in 2008 s-au interesat de impozitul pentru apartament.
Instanta mi-a respins exceptia deoarece reclamantii au depus de la notar dosarul prin care au solicitat in termenul legal deschiderea procedurii mostenirii, dar care dosar s-a inchis deoarece vaduva defunctului a depus in acest dosar certificatul ei de legatar.
Spuneti-mi va rog cum sa procedez in continuare, deoarece batrana a instrainat apartamentul cu clauza de intretinere acum 10 ani si bietii cumparatori au platit de atunci impozite, taxe , mancare, spitalizare femeii si au toate sansele sa piarda tot daca instanta admite cererea reclamantilor.
Tin sa precizez ca ABSOLUT nimeni nu a stiut ca defunctul avea copii.