avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cerificat de
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cerificat de

Va rog sa ma ajutati cu un sfat, am urmatoarea problema:
Defunctul X (decedat in 1997)a lasat prin testament apartamentul proprietate celei de-a doua sotii. Aceasta in termenul legal de 6 luni a mers la notar si a facut certificat de legatar.
Dupa 11 ani sotia este data in judecata de cei 2 fii ai defunctului, despre care nu a stiut nimic niciodata. Acestia depun la dosar certificate de nastere din care rezulta ca sunt copiii defunctului si solicita anularea certificatuui de legatar, reductiunea liberalitatilor excesive si partajul bunurilor succesorale (apartamenul in cauza).
Am ridicat exceptia lipsei calitatii procesuale a reclamantilor care nu au acceptat mostenirea in termenul legal, nici expres nici tacit, intrucat chiar ei au afirmat ca in 2008 s-au interesat de impozitul pentru apartament.
Instanta mi-a respins exceptia deoarece reclamantii au depus de la notar dosarul prin care au solicitat in termenul legal deschiderea procedurii mostenirii, dar care dosar s-a inchis deoarece vaduva defunctului a depus in acest dosar certificatul ei de legatar.
Spuneti-mi va rog cum sa procedez in continuare, deoarece batrana a instrainat apartamentul cu clauza de intretinere acum 10 ani si bietii cumparatori au platit de atunci impozite, taxe , mancare, spitalizare femeii si au toate sansele sa piarda tot daca instanta admite cererea reclamantilor.
Tin sa precizez ca ABSOLUT nimeni nu a stiut ca defunctul avea copii.
Cel mai recent răspuns: yvecoi , utilizator 15:20, 28 Aprilie 2010
Nu cred ca au sase sa piarda tot avand in vedere ca mostenitorii rezevatari, cei 2 fii ai defunctului, beneficiaza doar de rezerva succesorala, care e mult mai mica fata de cotittatea lor ideala initiala, In eventualitatea pierderii procesului s-ar putea ajunge doar la plata unei sult pt diferenta dintre cotele lor ideale si rezervele succesorale ce le-ar reveni ca mostenitori rezervatari.
Asa este si va multumesc pentru raspuns.
Insa ce nu inteleg eu este valoarea juridica a actelor emise de notar.
Daca deduc bine, rezulta ca notarul nu a putut emite certificate de mostenitor pe numele fiilor defunctului deoarece anterior vaduza sa a obtinut certificat de legatar. In aceste conditii instanta va recunoaste calitatea acestora de mostenitori si va declara nul certificatul de legatar. Corect?
buna ziua ,am si eu o problema asemanatoare si as fi bucuroasa daca ar raspunde cineva
succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de calitate de mostenitor favex favex La intocmirea unui certificat de calitate de mostenitori as vrea sa stiu daca notarul poate face reductiunea unui testament (testament in care exista un ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu testament autentic hose hose In urma decesului defunctul a lasat un testament autentificat la notariat prin care lasa intreaga avere pe numele unei persoane cu care a locuit 21 ani fara a ... (vezi toată discuția)
Testament promocris promocris Buna ziua . Pe scurt povestea mea ar fi asa: In urma cu 10 luni tatal meu a decedat si a fost deschisa succesiunea la un notar .Fiind trei frati m-am ... (vezi toată discuția)