Buna seara tuturor
Cand am postat acest subiect (in urma cu 2 ani) nu aveam habar de succesiuni, mosteniri, ce si cum se intampla unor mostenitori. In seara asta am venit de la deschiderea succesiunii si abia astazi am prins (cumva din “zbor”) ce a vrut sa faca unchiul meu (in urma cu 2 ani) invocand uzucapiunea. Inca nu sunt lamurita 100%, din acest motiv o sa revin asupra subiectului (sper sa ma lamureasca definitiv un notar in cursul zilei de maine). In sfarsit am vazut ca dupa 2 ani cineva de pe acest forum a binevoit sa dea ceva informatii (mai clare, pt profani). Multumesc Elis.
Luand-o cumva d’a cappo :
Bunicilor mei li s-a atribuit in 1955 casa (in baza unei decizii pe care se specifica “se atribuie in folosinta vesnica suprafata de x mp”) o suprafata de teren in centrul Tecuciului pt loc de casa, casa pe care au ridicat-o impreuna. Din mariaj au rezultat 3 copii. In 1964 bunicul decedeaza ; dintre cei 3 copii , in urma decesului bunicului apare un certificat de mostenitor prin care cei 2 frati mai mari (de 20,respectiv 19 ani) renunta la succesiune si devin acceptanti in baza art 672 c.civ. (???). Astfel fratele minor la momentul respectiv are ¾ din mostenirea tatalui si bunica ramane cu ¼ de la sot.
Am inteles ca ar fi tardiv sa contestam certificatul respectiv, mai ales ca si mama (decedata in 1987) si unchiul decedat in martie 2006 (dupa bunica) au aflat de efectele respectivului certificat de mostenitor abia in 1985.
Astazi, la deschiderea succesiunii , in frunte cu notara, realizam ca de fapt pe terenul unde se afla casa nu exista nici un titlu de proprietate. Abia astazi am realizat noi, descendentii celor 2 “dezmosteniti” de buna voie ce ar fi vrut sa faca unchiul invocand uzucapiunea. Probabil va urma alergatura dupa obtinerea titlului de proprietate ori pe numele bunicii ori pe numele bunicului, pentru a putea intra si terenul (nu doar casa ca atare) la dezbatere.
a. din momentul decesului bunicului (iunie 1964) pana la momentul decesului bunicii (noiembrie 2005) au trecut 41 de ani, perioada in care bunica a locuit constant acolo
b. (nu am inteles clar cum vine “posesorul sa posede cu vointa de a fi proprietar”)
c. cred ca se incadreza in timpul prevazut de lege
termenul de 30 de ani este minim sau maxim?
In 2003 si 2005 (inainte de decesul bunicii) s-au eliberat 2 certificate care atesta ca la rol nr x titulari de rol sunt bunica si fiul cel mic pe suprafata de teren din decizia de atribuire a acestuia care este proprietate a statului (!!). La final se specifica : “prezentul certificat nu tine loc de act de proprietate sau certificat de sarcini”.
Ce ma intereseaza acum !
La dezbaterea succesiunii intre urmasii bunicilor isi mai are rostul acel certificat de mostenitor??
"Mostenitorul" locuieste de 30 de ani in Bucuresti.
Probabil ca ar mai fi nevoie de unele informatii suplimentare, va stau la dispozitie. Oricum m-ati pierdut pe drum cu abundenta de termeni juridici
dragi "anonimi"...
o fi - probabil - extrem de tarziu acest raspuns...
nu va mai dati cu parerea daca nu sunteti in cauza...daca nu ati "tratat" vreo cauza de acest gen.... sunteti penibili cu raspunsurile voastre (de fapt citate) fara concluzii concrete legate de spete intalnite...
Nu veti ajuta in nici un caz (vreodata) persoana care va solicita ajutorul dandu-va cu parerea sau citand tot felul de aberatii (neexplicite) din codul penal sau codul familiei. Asta este legea in Romania!!! O spun pentru ca sunt in aceeasi situatie cu cea care a postat acest subiect si ...(vorba mea!) ce daca... In Romania "mori" cu legea in mana sau cu copilul de gat...daca-mi este permis sa spun asta!
draga george,
cu parere de rau precizez ca nu am habar de "scaparile" avocatesti....termeni... probleme legate de mosteniri..drept de mostenire etc... Am "apelat" in acest forum in speranta ca va fi cineva care cat de cat sa-mi dea un fir de care sa ma leg....Sunt in momentul in care nu stiu ce sa aleg: sa ma "bat" cu fostul sot pt.. etc etc etc (1: partaj la bunuri la care NU ARE DREPTUL!... 2. neplata pensie alimentara cu rea credinta....) sau dreptul la partea de mostenire in urma decesului bunicii ...asa cum (cat de cat) am dat de inteles la art postate anterior ... Probabil ca trebuie sa "merg" in paralel cu toate..dar nu stiu cum....
Pana acum nu a reusit nimeni (sau a fost prea complicat subiectul, probabil) sa ma lamureasca ce este cu "uzucapiunea"..... :(
deci: de acest termen am aflat intamplator datorita urmatoarei situatii:
In 1964 bunicul meu a decedat, ramanand ca succesori sotia (bunica) si 3 copii : mama mea (fiica, studenta la momentul respectiv) si inca doi frati (unul student) si cel mai mic , minor. In urma decesului bunicii (acum 2 sapt), am aflat ca exista un certificat de mostenitor (din 1965) prin care cei doi copii mai mari (mama si urmatorul frate) au renuntat la succesiune (avand dreptul la parte din mostenire in urma decesului tatalui) in favoarea fratelui mai mic. Intre timp, dintre cei 3 copii au ramas doar cei 2 fii (mama decedand acum 18 ani). Drepturile de mostenire ale mamei consider ca e normal sa se transfere copiilor. Acel certificat de mostenitor prin care fiul cel mic este "improprietarit" cu 3/4 din mostenire, datat in 1965, mai are valabilitate astazi in 2005??? In conditiile in care bunica mea (mama celor 3 copii) nu a fost "tulburata" de posesie de mai bine de 30 de ani??
Cum este mai corect sa procedam? Legat de termenul de uzucapiune...
mostenirea nu a fost, inca, dezbatuta...
In afara de acel certificat de mostenitor fiul cel mic al sotilor decedati nu are nici un alt act de proprietate asupra bunurilor imobile.
am nevoie de parerea unui specialist legat de dreptul de uzucapiune. Pentru mai multe detalii privind motivele astept mesaj privat . Va urma consultarea unui avocat, dar vreau sa-mi fac macar o idee vis-a-vis de acest drept inainte de a intreprinde actiunea si a invoca dreptul respectiv.
N-am stiut unde posta acest subiect si sper c-am nimerit undeva...mai ales ca nici nu stiu unde si cum si daca se poate incadra fapta respectiva. Prin urmare:
Se poate incadra undeva subiectul urmator???
Am o functie in cadrul unei societati (sucursala). "Contabila" sucursalei (subalterna) a "extras" din contul meu personal de mail (yahoo, din folderul "personale") anumite date (am aflat ulterior, consultandu-i agenda proprie in care si-a notat datele aflate). Luand-o la intrebari despre acest fapt...a inceput sa profereze amenintari legate de "hartuire"... reclamatii etc .
Poate cineva ( documentat) sa-mi spuna cum as putea proceda in situatia respectiva?
am trimis (imi cer scuze) aiurea acest mesaj la , asa ca tb s-o iau d'a cappo :
In urma pronuntarii divortului (cu hotarare comunicata in luna august, fara apel), fostul sot a fost obligat , prin decizia Tribunalului, la plata unei pensii alimentare in cuantum de 25% din venituri (!), incepand de la data introducerii actiunii. In luna septembrie a.c., acelasi Tribunal a emis Ordonanta de poprire si a expediat-o Dept H R al societatii la care lucreaza, pentru asa-zisa executare, inclusiv pentru sumele retroactive. Imediat dupa primirea Ordonantei Departamentul H R a expediat o adresa Tribunalului prin care anunta (sec!), ca "..xx nu mai este salariatul societatii noastre incepand cu 1 sept, prin urmare....bla-bla-bla....". In cadrul holdingului in care lucram amandoi (in divizii separate) este posibil transferul angajatilor de pe o societate pe alta, departamentul respectiv omitand sa specifice - eventual - unde a fost transferat. Din luna septembrie a.c. pana acum am primit 2 sume : 7,5 mil(sept) + 1,3 mil(oct), in conditiile in care in ultima adeverinta de venit depusa la dosarul de divort ultimul salariu din C.M (!) era de 30 mil net! Bani expediati de respectivul si nu de societate. Nimic retroactiv.
Prin urmare, dati-mi VA ROG , o solutie la ce as avea de facut in continuare!