avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

am nevoie de parerea unui specialist legat de dreptul de uzucapiune. Pentru mai multe detalii privind motivele astept mesaj privat . Va urma consultarea unui avocat, dar vreau sa-mi fac macar o idee vis-a-vis de acest drept inainte de a intreprinde actiunea si a invoca dreptul respectiv.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:23, 6 Noiembrie 2007
ar fi interesant sa faceti publica discutia. In felul acesta am putea trage cu totii ceva invataminte citind parerea unor specialisti. Multumesc anticipat
Stimata Diana!Despre uzucapine s/ar putea scrie volume intregi.Pe scurt> Uzucapiunea NU este un drept ci un mod original de dobandirea dreptului de proprietate.Nu/mi dau seama de natura bunului,este mobil? sau imobil.Regimul juridic ale acestora fiind total diferit.Daca este vorba de un imobil trebuie stiut in ce parte a tarii se gaseste.Intrun fel este reglementat in vechiul regat si altfel in Ardeal.Trebuie stiut cand a inceput uzucapiunea,adica POSESIA SUB NUME DE PROPRIETAR.In cazul in care este vorba de un teren intrat in patrimoniul CAP dobandirea dreptului de proprietate prin aceasta forma este exclusa,intrucat s/ar eluda dispozitiile unei legi speciale(L.18/1991) Fara elementele esentiale ,pe care le/am insirat,mie imposibil sa dau detalii .Nu stiu ce anume va intereseaza.
deci: de acest termen am aflat intamplator datorita urmatoarei situatii:
In 1964 bunicul meu a decedat, ramanand ca succesori sotia (bunica) si 3 copii : mama mea (fiica, studenta la momentul respectiv) si inca doi frati (unul student) si cel mai mic , minor. In urma decesului bunicii (acum 2 sapt), am aflat ca exista un certificat de mostenitor (din 1965) prin care cei doi copii mai mari (mama si urmatorul frate) au renuntat la succesiune (avand dreptul la parte din mostenire in urma decesului tatalui) in favoarea fratelui mai mic. Intre timp, dintre cei 3 copii au ramas doar cei 2 fii (mama decedand acum 18 ani). Drepturile de mostenire ale mamei consider ca e normal sa se transfere copiilor. Acel certificat de mostenitor prin care fiul cel mic este "improprietarit" cu 3/4 din mostenire, datat in 1965, mai are valabilitate astazi in 2005??? In conditiile in care bunica mea (mama celor 3 copii) nu a fost "tulburata" de posesie de mai bine de 30 de ani??
Cum este mai corect sa procedam? Legat de termenul de uzucapiune...
mostenirea nu a fost, inca, dezbatuta...
In afara de acel certificat de mostenitor fiul cel mic al sotilor decedati nu are nici un alt act de proprietate asupra bunurilor imobile.
este adevarat ca un certificat de mostenitor se prescrie dupa 3 ani? poate fi atacat ?
nu certificatul de mostenitor se prescrie ci dreptul de a introduce o actiune in anulare a acestuia. Astfel, daca exista un motiv de nulitate relativa a certificatului de mostenitor acesta trebuie invocat in termen de 3 ani de la data la care s-a luat cunostinta de motivul de nulitate dar nu mai tarziu de 18 luni de la data emiterii actului. rezulta deci un termen maxim de 4 ani si jumatate de la data emiterii certificatului.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ... lauramaria1 lauramaria1 Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ,dar fara acte. Acum vrea să îl vândă și să îl treacă pe noul proprietar. ... (vezi toată discuția)
Despre uzucapiune minu minu Doresc sa rezolv o problema cu uun teren. Am cumparat un teren de la un neproprietar. El nu are acte pe el, deci nici eu nu am acte pe teren, decat un inscris ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune liamic43 liamic43 Proprietar teren moare in 1973.Mosteneste terenul sotia. care moare in 1981.Se face succesiunea si se imparte la 3 mostenitori.Primul,vinde partea lui,si mai ... (vezi toată discuția)