avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

am nevoie de parerea unui specialist legat de dreptul de uzucapiune. Pentru mai multe detalii privind motivele astept mesaj privat . Va urma consultarea unui avocat, dar vreau sa-mi fac macar o idee vis-a-vis de acest drept inainte de a intreprinde actiunea si a invoca dreptul respectiv.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:23, 6 Noiembrie 2007
Buna seara tuturor
Cand am postat acest subiect (in urma cu 2 ani) nu aveam habar de succesiuni, mosteniri, ce si cum se intampla unor mostenitori. In seara asta am venit de la deschiderea succesiunii si abia astazi am prins (cumva din “zbor”) ce a vrut sa faca unchiul meu (in urma cu 2 ani) invocand uzucapiunea. Inca nu sunt lamurita 100%, din acest motiv o sa revin asupra subiectului (sper sa ma lamureasca definitiv un notar in cursul zilei de maine). In sfarsit am vazut ca dupa 2 ani cineva de pe acest forum a binevoit sa dea ceva informatii (mai clare, pt profani). Multumesc Elis.
Luand-o cumva d’a cappo :
Bunicilor mei li s-a atribuit in 1955 casa (in baza unei decizii pe care se specifica “se atribuie in folosinta vesnica suprafata de x mp”) o suprafata de teren in centrul Tecuciului pt loc de casa, casa pe care au ridicat-o impreuna. Din mariaj au rezultat 3 copii. In 1964 bunicul decedeaza ; dintre cei 3 copii , in urma decesului bunicului apare un certificat de mostenitor prin care cei 2 frati mai mari (de 20,respectiv 19 ani) renunta la succesiune si devin acceptanti in baza art 672 c.civ. (???). Astfel fratele minor la momentul respectiv are ¾ din mostenirea tatalui si bunica ramane cu ¼ de la sot.
Am inteles ca ar fi tardiv sa contestam certificatul respectiv, mai ales ca si mama (decedata in 1987) si unchiul decedat in martie 2006 (dupa bunica) au aflat de efectele respectivului certificat de mostenitor abia in 1985.

Astazi, la deschiderea succesiunii , in frunte cu notara, realizam ca de fapt pe terenul unde se afla casa nu exista nici un titlu de proprietate. Abia astazi am realizat noi, descendentii celor 2 “dezmosteniti” de buna voie ce ar fi vrut sa faca unchiul invocand uzucapiunea. Probabil va urma alergatura dupa obtinerea titlului de proprietate ori pe numele bunicii ori pe numele bunicului, pentru a putea intra si terenul (nu doar casa ca atare) la dezbatere.
a. din momentul decesului bunicului (iunie 1964) pana la momentul decesului bunicii (noiembrie 2005) au trecut 41 de ani, perioada in care bunica a locuit constant acolo
b. (nu am inteles clar cum vine “posesorul sa posede cu vointa de a fi proprietar”)
c. cred ca se incadreza in timpul prevazut de lege
termenul de 30 de ani este minim sau maxim?
In 2003 si 2005 (inainte de decesul bunicii) s-au eliberat 2 certificate care atesta ca la rol nr x titulari de rol sunt bunica si fiul cel mic pe suprafata de teren din decizia de atribuire a acestuia care este proprietate a statului (!!). La final se specifica : “prezentul certificat nu tine loc de act de proprietate sau certificat de sarcini”.

Ce ma intereseaza acum !
La dezbaterea succesiunii intre urmasii bunicilor isi mai are rostul acel certificat de mostenitor??
"Mostenitorul" locuieste de 30 de ani in Bucuresti.
Probabil ca ar mai fi nevoie de unele informatii suplimentare, va stau la dispozitie. Oricum m-ati pierdut pe drum cu abundenta de termeni juridici
Cateva neconcordante si raspunsura care sper sa te ajute.
Deschiderea unei succesiuni se face odata cu moartea autorului ce o lasa, deci probabil de la dezbatere ai venit.
Nu inteleg: nu ai inteles informatiile acelea clare, pentru profani? Sau le-ai inteles... :-/
Prin renuntare ei devin renuntatori si nu acceptanti; 672 C civil nu vorbeste nici despre o categorie si nici despre cealalta.
Ok, pe terenul acela nu exista titlu, dar este el trecut in certificatul de mostenitor al unchiului tau? Cum s-au facut renuntarile, la toata mostenirea sau la anumite bunuri?
a. Termenul posesiei pentru a uzucapa se claculeaza din 1955 pana azi.
b. eu sunt chirias si posed cu vointa de a fi proprietar (sper sa-mi vanda proprietarul de azi); pentru uzucapiune nu este vorba de asa ceva, cum am mai zis. De fapt, uzucapiunea are 2 conditii si nu trei (adica tocmai fara asta).
c. Se incadreaza in timpul prevazut de lege. Care este un termen fix de 30 de ani, nici minim 30 si nici maxim 30.
Intrebarea ta nr. 1: dezbaterea mostenirii lasa ta de cine? De bunica? Da, isi are rostul.
Daca mostenitorul sta fizic in Bucuresti, ar putea avea probleme cu uzucapiunea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ... lauramaria1 lauramaria1 Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ,dar fara acte. Acum vrea să îl vândă și să îl treacă pe noul proprietar. ... (vezi toată discuția)
Despre uzucapiune minu minu Doresc sa rezolv o problema cu uun teren. Am cumparat un teren de la un neproprietar. El nu are acte pe el, deci nici eu nu am acte pe teren, decat un inscris ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune liamic43 liamic43 Proprietar teren moare in 1973.Mosteneste terenul sotia. care moare in 1981.Se face succesiunea si se imparte la 3 mostenitori.Primul,vinde partea lui,si mai ... (vezi toată discuția)