avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despre Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despre Uzucapiune

Doresc sa rezolv o problema cu uun teren.
Am cumparat un teren de la un neproprietar. El nu are acte pe el, deci nici eu nu am acte pe teren, decat un inscris de mana cu cel de la care am cumparat. Nici intre cel de la care am cumparat si proprietar nu sunt inscrcisuri de mana. Proprietarul nici macar nu se cunoaste, la fel e si cu mostenitorii. Practic terenul s-a transmis de zeci de ani prin viu grai.Terenul l-am cumparat de vreo 16 ani. Dar impozitul la stat nu e platit de nimeni pe respectivul teren, nici eu nu amplatit.
Vreau sa construiesc ceva pe teren. Cum pot dobandi dreptul de proprietate?
Am nevoie de certificatul de deces al proprietarului? Am nevoie de certificat de nastere/deces a mostenitorilor in cazul in care-i gasesc? Am sanse sa castig in instanta si fara certificatul fiscal de la primarie?
CE solutii se pot gasi in acest caz pentru a dobandi dreptul de proprietate?Am 43 ani.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 11:14, 20 Martie 2011
Mergeti la fisc si solicitati istoricul de rol al imobilului. Fara proprietar sau mostenitorii acestuia nu aveti ce face. Nu este vorba de uzucapiune deoarece nu indepliniti conditiile nici pentru cea de 10 ani - termenul este de 10 ani atunci cand adevaratul proprietar are domiciliul in circumscriptia tribunalului judetean in care se afla imobilul. Actiune in realizarea dreptului sau in constatare nu puteti deschide deoarece nu ati cumparat de la adevaratul proprietar. Mai mult, nu ati platit impozit pe terenul respectiv.
Asta este doar umila mea parere in calitate de simplu utilizator. Ar trebui sa consultati un avocat.
Eu stiam ca uzucapiunea este o sanctiune pentru proprietar si mostenitori datorita faptului ca nu mai sunt interesati de imobil....Eu nu am fost tulburat in dreptul meu de folosinta de nimeni, am matori care sa sustina asta.Doar ca nu am certificat de deces, nu stiu care sunt mostenitorii, pe unde sa-i gasesc si nu sunt platite impozitele pe terenul respectiv.
Nu stiu ce sanse as avea in instanta doar cu niste martori si inscrisul intre mine si cel de la care amcumparat.Iar eu vreau sa construiesc pe acel teren.E o gradina intr-o comuna.
Tocmai. Este o sanctiune pentru proprietar - mostenitori - . Deci, pentru a va judeca trebuie sa gasiti proprietarul, altfel nu aveti parati. Solicitati istoricul de rol pentru a afla situatia terenului, vedeti si la BNP daca s-a dezbatut succesiunea.
Parerea mea.

Prin uzucapiune (sau prescripta achizitiva), este modul de dobândire a proprietăţii sau a altor drepturi reale asupra unui bun, prin posedarea neîntreruptă a bunului, într-un interval de timp fixat de lege.
Codul Civil român, în articolele 1846-1847, prevede anumite condiţii pentru a putea opera dobândirea proprietăţii prin uzucapiune, şi anume:
- posesia să fie continuă - posesorul să o exercite în mod regulat, fără intermintente anormale
- posesia să fie neîntreruptă
- posesia să fie netulburată să nu fie fondată sau conservată prin acte de violentă în contra sau din partea adversarului;
- posesia trebuie să fie publică - posesia nu trebuie exercitată în ascuns de adversarul sau, încât acesta să nu fie în stare de a putea să o cunoască
- posesia trebuie exercitată sub nume de proprietar.

Din punct de vedere al timpului cât trebuie să dureze posesia pentru a putea opera uzucapiunea, aceasta poate fi de 30 de ani sau de 10-20 de ani.
Uzucapiunea de 30 de ani se aplică în cazurile în care posesorul nu are un act translativ de proprietate asupra bunului pe care îl posedă, dar nici nu este legat prin vreun raport de obligaţie faţă de adevăratul proprietar, în virtutea căruia ar avea obligaţia de restituire.
Uzucapiunea de 10-20 de ani se aplică atunci când posesorul posedă bunul în temeiul unui just titlu şi este de bună-credinţă. Termenul este de 10 ani atunci când adevăratul proprietar are domiciliul în circumscripţia tribunalului judeţean în care se află imobilul şi de 20 de ani, în cazul în care nu este îndeplinită această condiţie.

Multumesc pentru raspunsuri. Dar ce acte imi sunt necesare pentru a deveni proprietar?Inafara de CF si martori, si un inscris ca am cumparat de la neproprietar plus martori nu amnimic.
L-ati cumparat acum 16 ani si nu l-ati folosit in acest timp?

Alte discuții în legătură

Dreptul de proprietate al unui teren hangiunel hangiunel multumesc anticipat pentru raspuns. tatal meu are in stapanire un teren de circa 150 mp de peste 30 de ani dar nu are act pe el cum poate sa dobandeasca un ... (vezi toată discuția)
Partaj wolfmistery wolfmistery Buna ziua ...as dori sa aflu si eu numarul si numele legii care te pune in posesia unui imobil dupa 30 de ani de locuire in respectivul imobil.....v-as ruga ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune nixnix nixnix ce este uzucapiune ,si cand se aplica aceasta ? (vezi toată discuția)