avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

am nevoie de parerea unui specialist legat de dreptul de uzucapiune. Pentru mai multe detalii privind motivele astept mesaj privat . Va urma consultarea unui avocat, dar vreau sa-mi fac macar o idee vis-a-vis de acest drept inainte de a intreprinde actiunea si a invoca dreptul respectiv.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:23, 6 Noiembrie 2007
Depinde care uzucapiune.
Mai bine descrieti putin situatia de fapt si va spunem ce sanse aveti.
Uzucapiunea, prescripţia achizitivă, este un mod de dobândire a proprietăţii sau a altor drepturi reale cu privire la un lucru, prin posedarea neîntreruptă a acestui lucru în tot timpul fixat de lege. Constituie împreună cu ocupaţiunea, o probă absolută de dobândire a dreptului de proprietate.
Conditiile uzucapiunii sunt:
a. posesiunea sa fie utila, adica neviciata;
b. posesorul sa posede cu vointa de a fi proprietar;
c. sa posede lucrul in timpul prevazut de lege.
Toate bunurile imobiliare pot fi dobandite prin uzucapiune, cu exceptia acelora scoase din circuitul civil general (bunurile proprietate publica).
Termenul cerut pentru realizarea uzucapiunii este:
- 30 de ani, chiar cand posesorul este de rea credinta si nu poseda pe baza unui just titlu;
- 10 - 20 ani, cand posesorul poseda un bun imobil pe baza unui just titlu si este de buna credinta.
Orice act juridic translativ de proprietate precum vanzarea, donatia, etc., cand emana de la altul decat adevaratul proprietar constituie un just titlu.
Hotararea judecatoreasca serveste ca just titlu cand are un caracter atributiv de drepturi (ordonanta de adjudecare).
Buna-credinta este in aceasta materie un element distinct de just titlu. Ea consta in credinta posesorului ca cel de la care a dobandit imobilul avea toate insusirirle cerute de lege spre a-i putea transmite proprietatea.
In materia uzucapiunii, buna credinta se cere a exista numai in momentul trasmiterii imobilului si ea se prezuma totdeauna, sarcina probei relei-credinte incumba adversarului.
Calculul termenului uzucapiunii de 10-20 ani se face in functie de faptul daca adevaratul proprietar locuieste sau nu in circumscriptia aceluiasi tribunal in care se afla lucrul nemiscator.
Termenul va fi de 10 ani in prima ipoteza si de 20 de ani in a doua situatie.
Atunci cand proprietarul ar locui o parte din timp in acelasi judet, iar restul de timp in alt judet, un an de prezenta valoreaza doi ani de absenta.
Ultima modificare: Marți, 30 Octombrie 2007
Cornel Vasile, Consilier juridic
Posesia trebuie sa fie si continua in acest timp. Si nu e vorba despre vointa de a fi proprietar, ci de credinta ca deja esti.
=D>Păi.. dac-a spus că trebuie să fie utilă.. înseamnă că a spus şi că trebuie să fie continuă, publică şi neechivocă..
Scuze, asa e. Dar ma indoiesc de faptul ca ar intelege un forumist non-jurist o astfel de explicatie, fara o descriere a conditiilor si a ceea ce presupune, in fapt, fiecare.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ... lauramaria1 lauramaria1 Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ,dar fara acte. Acum vrea să îl vândă și să îl treacă pe noul proprietar. ... (vezi toată discuția)
Despre uzucapiune minu minu Doresc sa rezolv o problema cu uun teren. Am cumparat un teren de la un neproprietar. El nu are acte pe el, deci nici eu nu am acte pe teren, decat un inscris ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune liamic43 liamic43 Proprietar teren moare in 1973.Mosteneste terenul sotia. care moare in 1981.Se face succesiunea si se imparte la 3 mostenitori.Primul,vinde partea lui,si mai ... (vezi toată discuția)