avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Activitate Gregor Samsa

Activitate Gregor Samsa

Buna ziua.
Am o problemă şi am nevoie de lămuriri, căci nu vreau să mă trezesc că muncesc 16 ore pe zi şi pe urmă mi se iau banii sub formă de penalităţi şi amenzi fiindcă nu am înţeles tot felul de legi interpretabile.
Am o întreprindere individuală care are ca activităţi traducerile (altele decât cele autorizate de Ministerul Justiţiei, deci literare şi aşa mai departe ) şi serviciile foto.
Nu înţeleg ce şi cum am de plătit.
Pentru traduceri am deocamdată un contract pe perioadă nedeterminată, de unde obţin venituri lunare, dar activitatea o desfăşor la domiciliu. Aici nu înţeleg clar dacă după Ordonanţa 82/2010 acesta e considerat contract de muncă sau convenţie civilă, fiindcă înţeleg că la convenţiile civile şi drepturile de autor ai de plătit mai multe taxe decât în mod normal.
Pentru partea foto am contracte ocazionale cu persoanele cărora le prestez aceste servicii.
Acum mi s-a oferit să traduc o carte pentru o editură şi presupun că îmi vor face un contract de drepturi de autor, deci situaţia se complică, fiindcă nu înţeleg dacă ei îmi dau toţi banii şi eu plătesc ce trebuie la stat sau, după 82/2010, îmi reţin şi ei ceva. În plus, dacă întreprinderea individual are, aşadar, şi un contract de drepturi de autor, 82/2010 se aplică doar la suma obţinută de pe urma acestuia, sau automat se „contaminează” tot ce prestează întreprinderea individuală şi totul trece sub incidenţa 82/2010

Aş dori să mi se răspundă apoi, separat, cum se schimbă situaţia de mai sus dacă mă angajez şi la stat cu jumătate de normă, adică ce anume din taxele datorate în situaţia de mai sus dispar.

Probabil e nevoie de un răspuns elaborat. Mulţumesc anticipat celor de specialitate care vor găsi timpul necesar să răspundă. Sincer, am încercat să mă lămuresc singur, dar totul e confuz şi ajung de la o lege la alta, încât până la urmă ar trebui să nu-mi mai fac meseria mea şi să stau să studiez legi.
Buna ziua.

As avea nevoie de ajutor, caci din lecturile personale ale hatisului de prevederi aparute recent nu inteleg unde ma incadrez si ce am de facut.

Am sa va prezint saituatia, in caz ca are cineva timp sa imi dea un raspuns concret, aplicat la caz si cu detalii precise.

In momentul de fata, am carte de munca la o scoala de stat si realizez si venituri din drepturi de autor pe baza unui contract cu o firma internationala. Mentionez ca in contract nu se mentioneaza frecventa comenzilor, asta aproppo de distinctia drepturi ocazionale/drepturi cu caracter regulat din prevederile noii legi, insa practic incasez venituri lunar.

Pentru anul trecut am depus doar declaratia anuala pentru venituri din drepturi de autor obtinute din strainatate
si astept inca sa fiu anuntat ce impozit trebuie sa platesc, avand in vedere ca la fisc mi s-a spus, cand am depus declaratia, ca "mai vedem noi cum calculam, sa vedem ce hotarari mai apar", desi normal nu s-ar putea aplica actualele hotarari la veniturile de pe anul 2009, nu-i asa?

Situatia se complica in anul 2010 si aici am nevoie de indrumari si mai precise.

Ce fac cu veniturile obtinute inainte de iulie? Depun binecunoscuta declaratie, pana in 15 mai 2011, cum am facut si pentru 2009?

Ce fac din iulie incolo?

In plus, din iulie incolo apar doua situatii diferite.

In iulie si august mi-am pastrat si cartea de munca de la scoala si am luat salariul corespunzator concediului din vacanta de vara, insa de la 1 septembrie, desi cartea de munca va ramane la aceeasi institutie si postul imi va fi pastrat, voi intra, vreme de un an, in concediu fara plata, pe parcursul caruia scoala nu imi va plati nici salariu, nici impozit, nici contributii.

Asadar, as vrea sa stiu:
1. daca prevederile de acum se pot aplica retroactiv venitului din 2009, ceea ce cred ca nu ar fi normal:

2. cum trebuie sa procedez in cele trei situatii aparute acum, adica:
a) pana in iunie 2010, cand OUG respectiva nu exista si deci n-ar trebui sa se aplice, deci normal ar fi sa depun anul viitor declaratie cu aceste venituri si sa mi se aplice 40% deduceri si 16% impozit, fara contributii, cred:
b) in iulie si august 2010, cand am si salariu si DDA, deci cred ca ar trebui sa depun declaratii si sa platesc lunar, dar nu sunt sigur:
c) incepand cu 1 septembrie, cand va incepe concediul fara plata, deci nu voi avea venituri salariale, ci doar din DDA si nu stiu daca depun si platesc lunar sau depun global pe aceasta perioada o declaratie gen 200, anul viitor.

Va multumesc si va urez toate cele bune!
Chiar asa, care sunt riscurile?

Situatia nu e normala, trebuie sa ma transform in contabil si avocat daca muncesc si fac un ban in plus?
La finante fiecare mi-a explicat in alt fel problemele din threadul de mai sus.
Direct la ghiseu exact asta au facut, mi-au respins-o. De asemenea, mi-au spus ca sumele trebuie sa corespunda cu extrasele de cont, nu sa fie 60% din ele, asa ca sa ma duc eu sa completez iar.

Cum spuneam, deja imi vine sa recurg la varianta in care las organul fiscal sa caute daca am avut venituri, fara sa ii mai anunt eu ca le-am avut. Nu stiu exact la ce penalizari ma expun, dar ar merita, ca forma de protest.
Va multumesc pentru raspuns.

Am alta problema acum, dupa ce am vizitat institutia, unde se pare ca fiecare functionar are alte norme metodologice de aplicare a legilor.

Mi s-a spus ca degeaba declaratia e pe proprie raspundere, trebuie sa le aduc extrase de cont subliniate frumusel cu markere colorate pentru diversele tari de unde am veniturile, in plus, un contract care sa ateste ca e vorba despre drepturi de autor si ca nu trebuie sa trec la venit doar 60%, deducandu-mi eu direct 40% cheltuieli forfetare, sa scriu toata suma, ca vor deduce ei cele 40 de procente, daca, citez, "o sa mai fie cazul si nu se schimba ceva pana atunci".

Ce sa se schime pana retroactiv in 2009, cand am incasat veniturile?

O lege noua de modificare a procentului cheltuielilor poate sa se aplice veniturilor din 2009?

Colegilor din Bucuresti, de pilda, li se accepta inscrierea doar a 60% din suma pe formularul 201.

Aproape ca imi vine sa nu mai depun nimic.
Va multumesc pentru lamurire, imi este de mare folos.

In plus, sa inteleg ca nu trebuie sa anexez extrasele de cont cu sumele respective, ci doar un contract din care sa reiasa ca e vorba despre drepturi de autor, nu despre alt tip de venituri?
Trebuie sa depun formularul 201 pentru activitati prestate pe internet si remunerate din strainatate, pe un contract de cedare de drepturi de autor.

Legea drepturilor de autor imi permite cheltuieli forfetare de 40% si, ca atare, nu stiu daca la rubrica de venituri din formularul 201 trebuie sa trec intreaga suma incasata, sau doar 60% din suma, ca rezultat al scaderii din suma totala a cheltuielilor de 40%.

De asemenea, nu stiu daca trebuie anexate copii dupa actele justificative ale incasarii si provenientei sumelor, in cazul meu acestea fiind doar niste extrase de cont care atesta virarea banilor.

Va multumesc !