avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Drepturi de autor, salariu, concediu fara plata
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Drepturi de autor, salariu, concediu fara plata

Buna ziua.

As avea nevoie de ajutor, caci din lecturile personale ale hatisului de prevederi aparute recent nu inteleg unde ma incadrez si ce am de facut.

Am sa va prezint saituatia, in caz ca are cineva timp sa imi dea un raspuns concret, aplicat la caz si cu detalii precise.

In momentul de fata, am carte de munca la o scoala de stat si realizez si venituri din drepturi de autor pe baza unui contract cu o firma internationala. Mentionez ca in contract nu se mentioneaza frecventa comenzilor, asta aproppo de distinctia drepturi ocazionale/drepturi cu caracter regulat din prevederile noii legi, insa practic incasez venituri lunar.

Pentru anul trecut am depus doar declaratia anuala pentru venituri din drepturi de autor obtinute din strainatate
si astept inca sa fiu anuntat ce impozit trebuie sa platesc, avand in vedere ca la fisc mi s-a spus, cand am depus declaratia, ca "mai vedem noi cum calculam, sa vedem ce hotarari mai apar", desi normal nu s-ar putea aplica actualele hotarari la veniturile de pe anul 2009, nu-i asa?

Situatia se complica in anul 2010 si aici am nevoie de indrumari si mai precise.

Ce fac cu veniturile obtinute inainte de iulie? Depun binecunoscuta declaratie, pana in 15 mai 2011, cum am facut si pentru 2009?

Ce fac din iulie incolo?

In plus, din iulie incolo apar doua situatii diferite.

In iulie si august mi-am pastrat si cartea de munca de la scoala si am luat salariul corespunzator concediului din vacanta de vara, insa de la 1 septembrie, desi cartea de munca va ramane la aceeasi institutie si postul imi va fi pastrat, voi intra, vreme de un an, in concediu fara plata, pe parcursul caruia scoala nu imi va plati nici salariu, nici impozit, nici contributii.

Asadar, as vrea sa stiu:
1. daca prevederile de acum se pot aplica retroactiv venitului din 2009, ceea ce cred ca nu ar fi normal:

2. cum trebuie sa procedez in cele trei situatii aparute acum, adica:
a) pana in iunie 2010, cand OUG respectiva nu exista si deci n-ar trebui sa se aplice, deci normal ar fi sa depun anul viitor declaratie cu aceste venituri si sa mi se aplice 40% deduceri si 16% impozit, fara contributii, cred:
b) in iulie si august 2010, cand am si salariu si DDA, deci cred ca ar trebui sa depun declaratii si sa platesc lunar, dar nu sunt sigur:
c) incepand cu 1 septembrie, cand va incepe concediul fara plata, deci nu voi avea venituri salariale, ci doar din DDA si nu stiu daca depun si platesc lunar sau depun global pe aceasta perioada o declaratie gen 200, anul viitor.

Va multumesc si va urez toate cele bune!

Alte discuții în legătură

Dda elisa_2000 elisa_2000 daca am avut contract dda in ianuarie , februarie 2010 cand erau cheltuielile deductibile 40% fara a fi obligati la plata asigurarilor sociale , la ... (vezi toată discuția)
Ordonanta la ordonanta 58/2010 Popu Popu Textul aici http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/7140410/3/oug-oug58.pdf Care / ce intelegeti din chestia asta? Veniturile profesionale sunt ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor(dda) - ce si unde platim elfa64 elfa64 Deschid acest subiect dupa ce am incercat in ultimele zile sa ma lamuresc, citind atat ordonanta, cat si normele de aplicare. Situatia este urmatoarea: de ... (vezi toată discuția)