avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Activitate Eugen Enescu

Activitate Eugen Enescu

Când asistenţa juridică este obligatorie, dacă învinuitul sau inculpatul nu şi-a ales un apărător, se iau măsuri pentru desemnarea unui apărător din oficiu.
Delegaţia apărătorului desemnat din oficiu încetează la prezentarea apărătorului ales.
Dacă la judecarea cauzei apărătorul lipseşte şi nu poate fi înlocuit în condiţiile alin. 4 indice 1, cauza se amână.
Capacitatea procesuală de folosinţă constă în aptitudinea unei persoane de a avea drepturi şi obligaţii pe plan procesual.
Primăria nu are personalitate juridică pentru a avea calitate de parte în judecată. fiind numai o structură administrativă, deci nu are capacitate de folosinţă a drepturilor civile pentru a fi parte în judecată.
(Decizia comercială nr. 109/28.02.2007 pronunţată de curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 722/166/2006:
Răspuns la discuția Medierea devine obligatorie?
Buna ziua, sa inteleg ca exceptie fac de la restituirea taxei de timbru, conflictele solutionate pe calea medierii, ce privesc transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real, asupra unui bun imobil, partaje si cauze succesorale, conform noii Legi 115/2012, dar observ ca modificarile si completarile, intra in vigoare la 6 luni dupa publicare in MOf deci la data de 09.01.2013 , este corect ce am inteles? Va multumesc
Răspuns la discuția obligatie de plata sulta
multumesc, dar nu e posibil o plangere penala, deoarece a descoperit acest lucru acum in 2012 cand a venit in tara?
buna ziua! as dori va rog frumos sa ma indrumati cu urmatoarea problema: o familie in care sotia pleaca in Aastria si ulterior ar fi trebuit sa mearga si sotul dar se razgandeste si introduce actiune de divort se desface casatoria, sotul mai solicita si partajarea bunuri comune casa si bunuri mobile, dupa care instanta hotaraste ca ptr casa sa o despagubeasca pe sotie cu o sulta de 10000 lei. Aceasta nefiind in tara stabileste cu fostul sot ca suma sa fie depusa intr-un cont deschis pe numele celor doi minori. Dupa ani de zile cand revine in vizita in tara la majoratul copiilor, ii solicita sa ii spuna contul sa retraga banii ptr copii, acesta spunand ca a mintit-o ca nu a depus niciun ban si nu vrea sa ii mai dea. Ce se poate face? actiunea a fost in anul 1993? O plangere penala tinand cont ca a intervenit prescriptia de a executa o hotarare judecatoreasca?
Răspuns la discuția taxa timbru judiciar
Potrivit art. 20 din OUG. 51/2008 privind ajutorul public judiciar, persoana care indeplineste conditiile prevazute la art. 8 alin. (1) sau (2) din prezenta ordonanta, va putea beneficia de restituirea taxelor de timbru si a sumelor acordate cu titlu de onorariu de mediator, daca se vor incadra in conditiile stbilite de art. 8 din OUG 51/2008 si, foarte important, daca vor apela la mediere inainte de declansarea procesului civil dar si dupa declansarea acestuia, dar inainte de prima zi de infatisare.
Astfel, beneficiaza si de restituirea sumei platite mediatorului cu titlu de onorariu,
- persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
- daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
- ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.

Multumesc d-na avocat pentru raspuns!
buna ziua, se restituie valoarea TVA la o masina achizitionata in leasing pe societate? cand? la sfarsitul leasingului cand cumperi masina de la ei ca practic pana atunci sunt utilizator al masinii, valoarea reziduala are si ea TVA se restituie? ca este o suma considerabila de 20% din 30000 euro si TVA-ul la fel?
multumesc mult Raluca dar nu stiu de ce a dat termen pentru timbrare reala, spune-mi te rog detaliat la suma de 5000 lei, am calculat bine ca trebuie timbraj in valoare de 411 lei?
Este vorba despre un acord de mediere, reclamantul chiar a intrebat judecatorul si mi se pare corect sa-i fi spus de ce nu este timbrata corect.
exista o actiune pe rolul instantei privind deschiderea unei succesiuni, valoarea bunurilor estimate fiind trecuta in cerere la suma de 5000 lei.S-a platit taxa de timbru judiciar in cuantum de 411 lei si nu este corect. Va rog ajutati-ma cum se calculeaza detaliat.(potrivit lit.c art.2, da?)
Multumesc!