avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Activitate Nicoleta Ristea

Activitate Nicoleta Ristea

Răspuns la discuția incredintare copil cu handicap
Cu placere...si altadata.
Răspuns la discuția incredintare copil cu handicap
Legea este imperativa si prevede ca ascultarea copilului care a implinit varsta de 10 ani este obligatorie.Opiniile copilului ascultat vor fi luate in considerare de catre judecator, care le va acorda importanta cuvenita, tinand cont de varsta, de maturitatea si de handicapul acestuia.
Judecatorul va incerca sa afle de care dintre parinti este atasat mai mult copilul.
Daca gradul de handicap este mare si afecteaza in mare parte discernamantul copilului, consider ca judecatorul va renunta la audierea acestuia.
Nu este nevoie de efectuarea vreunei evaluari ci trebuie adus la cunostinta judecatorului handicapul de care sufera copilul si depusa o copie de pe actul care atesta faptul ca sufera de sindromul down. Astfel, va ramane la aprecierea instantei audierea copilului dvs.
Răspuns la discuția incredintare copil cu handicap
Conditia audierii copilui in varsta de 10 ani este ca acesta sa fie "capabil de discernamant".
Răspuns la discuția incredintare copil cu handicap
Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului prevede la art.24 urmatoarele:
(1) Copilul capabil de discernamant are dreptul de a-si exprima liber opinia asupra oricarei probleme care il priveste.
(2) In orice procedura judiciara sau administrativa care il priveste copilul are dreptul de a fi ascultat. Este obligatorie ascultarea copilului care a implinit varsta de 10 ani.
(4) In toate cazurile prevazute la alin. (2), opiniile copilului ascultat vor fi luate in considerare si li se va acorda importanta cuvenita, in raport cu varsta si cu gradul de maturitate a copilului.
Răspuns la discuția incredintare copil cu handicap
Prin hotararea de divort instanta stabileste caruia dintre parinti i se vor incredinta copiii spre crestere si educare si care este contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere si educare a copiilor minori. Instanta va decide avand in vedere interesul superior al copiilor.
La incredintarea minorilor judecatorul va tine cont de o serie de factori obiectivi si subiectivi, cum ar fi: conditiile pe care fiecare parinte le poate oferi pentru crestere si educare minorilor, gradul de atasament dintre copii si fiecare parinte , dorinta si disponibilitatea parintilor in ceea ce priveste implicarea in cresterea si educarea copiilor , veniturile parintilor , mediul in care copiii vor trai, dorinta/optiunea copilului (daca are peste 10 ani) in aceasta privinta etc
Pentru a putea scoate minorul din tara este nevoie de acordul ambilor parinti. In aceste conditii, fratele dvs. trebuie sa ii trimita sotiei sale o procura speciala in care sa fie mentionat expres acordul sau cu privire la iesirea minorului din tara. Aceasta procura va fi tradusa in limba romana si legalizata la notar, tinand astfel loc acordului tatalui.
Av.N.Ristea
Referitor la prima intrebare precizez ca in conformitate cu C. fam., bunurile dobandite in timpul casatoriei de oricare dintre soti, sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor. Aceasta inseamna ca fiecare dintre soti detine un procent de 50% din bunul respectv. Copiii nu sunt implicati inprocesul de partaj al parintilor.
Relevanta are doar faptul daca acestia sunt minori.
Modalitatile da partajare a bunului comun-imobil in cazul de fata sunt:
- regula este partajarea in natura, instanta atribuindu-i fiecarui sot o cota parte de 50% din imobil
- instanta va atribui la cerere uneia dintre parti imobilul stabilind in sarcina sa plata unei sulte in favoarea celuilalt sot, reprezentand contravaloarea cotei pe care o detine, de 50% din imobil
- daca partile nu doresc atribuirea imobilului in natura, instanta va dispune vanzarea imobilului si impartirea pretului potrivit cotelor care le detin .



Referitor la cea de-a doua intrebare, as vrea sa stiu daca si sotia unchiului a figurat in actul de donatiein calitate de donator.
De asemenea este foarte important continutul donatiei.
Dat fiind ca si tatal dvs a fost trecut in contractul de donatie in calitate de donatar are aceleasi drepturi ca si mama dvs.