avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Activitate tiberiu_b

Activitate tiberiu_b

Buna ziua,

Vreau sa achizitionez un apartament la pret de 140.000 ron cu specificatia precontract cu avans 40.000 ron si diferenta 100.000 ron la semnare contract. Se poate plati numerar la notar 40.000 ron si cei 100.000 ron prin transfer bancar ? Sau trebuie platit ambele prin transfer bancar deoarece suma totala depaseste 50.000 ron ? (achizitie intre 2 persoane fizice).

Multumesc !
Buna ziua,

Saptamana trecuta am fost implicat intr-un accident auto in care am fost acrosat de catre o alta masina al carui conducator auto a recunoscut ca este vinovat. Fiind dupa-masa si fiind inchis la asigurari am mers impreuna cu acel sofer a doua zi dimineata la sediul [EDITAT] unde s-a intocmit dosarul de daune, s-au facut poze, semnat amiabila, declaratii,etc.. Am primit si o lista cu service-urile agreate de ei si am inceput sa luam legatura cu cei de acolo pentru a vedea unde este cel mai ok pentru reparatie. Asa am ajuns la un service care ne-au primit cu o foarte mare amabilitate (stiu ca noi romanii suntem primitori, dar acestia chiar ca exagerau... amabilitate pe care acum o inteleg...) si care ne-au promis ca se ocupa de masina cat mai repede chiar daca nu a ajuns raspunsul de la asigurari motivand faptul ca e necesar doar sa se asigure ei telefonic de la cei de la [EDITAT] ca nu e vorba de un accident aranjat. A sunat la agentul de asigurari chiar de fata cu mine, acesta a confirmat ca e un accident real si s-a hotarat in aceste conditii inceperea reparatiilor. SURPRIZA acum apare.. In ziua promisa ca e gata reparatia, am primit telefon ca masina e reparata dar telefon si de la asigurari ca e culpa comuna si ca ei suporta 50% restul eu... Motivatia: conducatorul vinovat nu a declarat conform declaratiei mele si nu reiese clar ca e vinovat de producerea accidentului... Am luat legatura cu soferul vinovat, e de acord sa mearga sa depuna o noua declaratie mai amanuntita insa cei de la service spun acum ca ei nu pot elibera masina decat daca platesc cei 50% partea mea sau astept verdictul final in dosar.. Dupa cele citite pe forum, vad ca sunt o gramada de oameni in situatia in care sunt refuzati din diverse motive de aceasta firma de asigurari si peste tot e recomandata actionarea in instanta.. Rugamintea mea este sa ma lamuriti cu urmatoarele intrebari si sa ma sfatuiti si indrumati cum sa procedez:
1) cei de la CSA pot rezolva aceasta problema ?
2)ce pot sa fac daca soferul vinovat depune o noua declaratie mai explicita si cei de la asigurari tot nu sunt multumiti si vor continua sa refuze dosarul pe nu stiu ce motiv ?
3) daca din cauza tergiversarilor si pierderii de timp eu voi plati acea parte de 50% din reparatie pentru a ridica masina reparata, pot spera la un succes in vederea recuperarii banilor in cazul actionarii in instanta a firmei de asigurari? Ma sfatuiti sa ridic masina din service cu plata 50% sau sa mai astept inca o saptamana sau doua pana la un nou raspuns ? (care poate fi acelasi)
4) conciliera (mentionata la alte raspunsuri din forum) in ce consta in acest caz ? cui sa ma adresez ?
5) in caz de expertiza, ce se mai poate verifica atata timp cat masina e reparata ? (se poate sa fie legata amabilitatea aceea exagerata a service-ului si inceperea reparatiilor inaintea raspunsului de situatia asta incerta in care s-a ajuns ?).
6) in instanta, de ce acte doveditoare am nevoie (de la service, de la asigurari). care se pot solicita ca dovada a actiunilor de la acest moment, inainte sa se faca alte demersuri (plata, conciliere, expertiza)...?
Daca mai apar intrebari, revin cu o postare ulterioara.
Astept sfaturile dumneavoastra si va multumesc anticipat !
Răspuns la discuția mostenire dupa mama
Sa inteleg ca e corect ceea ce am postat ieri pe forum la acest subiect ?
Buna seara,

Caz concret:
sot + sotie, 1 copil si un apartament dobandit de cei doi soti in timpul casatoriei
sotia a decedat...
jumatatea din apartament (partea sotiei) se imparte dupa cum urmeaza:
- 1/4 sotul
- 3/4 copilul

tinand cont si de un raspuns al unui avocat de pe acest forum la o intrebare similara:

"
art.1 al L.319/1944

Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
a) cand vine la sccesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;
b) cand vine la succesiune in concurs cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul din ei, in ambele cazuri impreuna cu fratii si surorile sotului incetat din viata si descendentii lor, sau numai cu unul din ei, mosteneste o treime;
c) cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate;
d) cand vine la succesiune cu ceilalti ascendenti sau colaterali pana la gradul al IV-lea inclusiv, mosteneste trei patrimi;
e) in lipsa rudelor mai sus aratate, sotul supravietuitor mosteneste averea intreaga.

''

Este corect ?

Intrebarea mea este:

- exista o modalitate de excludere a sotului de la dobandirea cotei de 1/4 din partea sotiei pentru a ramane sotul cu 1/2 (partea lui initiala) si copilul cu 1/2 (partea mamei) ? (testament al sotiei in favoarea copilului, donatie catre copil, etc...)
Răspuns la discuția mostenire dupa mama
Buna seara,

Din toate discutiile de pe forum eu am inteles altceva... se pare ca doamna Mihaela avea dreptate...
Am dat un copy la un raspuns dat de domnul Themis (avocat):

''ªi cu art.1 al L.319/1944 cum rămîne?

ART. 1
Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
a) cand vine la sccesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;
b) cand vine la succesiune in concurs cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul din ei, in ambele cazuri impreuna cu fratii si surorile sotului incetat din viata si descendentii lor, sau numai cu unul din ei, mosteneste o treime;
c) cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate;
d) cand vine la succesiune cu ceilalti ascendenti sau colaterali pana la gradul al IV-lea inclusiv, mosteneste trei patrimi;
e) in lipsa rudelor mai sus aratate, sotul supravietuitor mosteneste averea intreaga.''

Deci ?

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Răspuns la discuția neplata contributiei pentru somaj
Multumesc pentru raspunsul prompt !
... si inca o rugaminte :) ...vreau sa ma asigur ca totul va fi ok :
va rog sa-mi confirmati daca este corect completata o adeverinta dupa modelul de mai jos :
noiembrie 2008 - aprilie 2009 ( reprezentand primele 6 luni de cotizare care trebuie inscrise in adeverinta)
octombrie 2009 - martie 2010 ( reprezentand ultimele 6 luni de cotizare care trebuie inscrise in adeverinta)
- revenind cu mentiunea ca lucrez la aceasta firma din 15-10-2008 cu o intrerupere de 2 luni in intervalul 15-07-2009 : 15-09-2009 si ca CIM inceteaza in 02-06-2010.
Multumesc !
Răspuns la discuția neplata contributiei pentru somaj
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine in clarificarea acestei probleme pentru a evita neplacerile ulterioare...
Incepand cu data de 12-05-2010 am intrat in preaviz de 15 zile urmand ca in data de 02-06-2010 sa inceteze CIM cu art 65 datorita desfintarii postului.
Mentionez ca lucrez la aceasta firma din 15-10-2008 cu o intrerupere de 2 luni in intervalul 15-07-2009 : 15-09-2009.
1. va rog sa-mi spuneti daca, in adeverinta eliberata de angajator, este obligatoriu sa se treaca si lunile mai 2010 (intreaga) si iunie 2010 (2 zile) deoarece plata contributiilor cu siguranta nu se vor face in timp util pentru a putea depune actele in cele 30 de zile...
2. in cazul in care angajatorul nu a platit nici pe aprilie, se poate exclude si aceasta luna ? Practic, am minimul de 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni si in acest caz, daca e posibil, se poate scoate din adeverinta lunile aprilie, mai, iunie 2010 ?
3. se trec in adeverinta toate lunile lucrate consecutiv sau se pot trece doar cele intregi fara lunile in care am inceput din data de 15 sau am terminat in data de 15 ?
Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns deoarece firma la care lucrez e in alt judet decat cel de domiciliu si ''naveta'' pentru recompletarea actelor este destul de costisitoare...
Multumesc !