Buna ziua. Asta incerc sa va spun, ca acesti 5 ani pe care spuneti ca trebuie sa-i regasesc la vechime totala...nu sunt trecuti. Adv de la locul de munca unde s-a facut ref la ord 50/1990 (anexa 2, poz 160) nu i-a fost primita la dosar. I s-a spus ca trebuie sa solicite o alta adv de la locul de munca si ca trebuie modificata poz 160...din acest motiv nu s-au luat in considerare cei 20 ani gupa a IIa in baza acestui ordin , despre care de altfel nu am gasit nicaieri sa ma documentez de poz 160, se pare ca s-a modificat legea. La locul de munca i s-a zis ca nu se poate modifica nimic. Si de aici intrebarea? Ce sa fac si cui sa ma adresez?
Pentru a fi mai explicita ...va scriu ce apare pe decizie la stagiu cotizare.
Stagiu total de cotizare realizat, 34 ani, 9 luni, 9 zile din care,
- cond normale de munca, 26 ani, 6 luni, 9 zile
- in gr II (lg 3/1977), 5 ani, 4 luni, 13 zile
- stagiu aferent grupe/conditii de munca, 1 an, 3 luni
- perioade asimilate, 1 an, 3 luni, 15 zile
...
...
- stagiu aferent perid incap temporara munca, 4 luni, 2 zile.
Mai tb sa va spun ca in afara de acesti 20 de ani de gr a IIa, mai are vechime de 5 sau 6 ani (nu mai stiu exact), tot de gr a IIa ( intuiesc ca sunt cei 5 ani, 4 luni si 13 zile din sit prez mai sus. Oare gresesc? Poate imi explicati si inteleg mai bine de aceasta data...Multumesc mult
am revenit cu mai multe date...adv de la soc eliberata in 2010, spune ca: " temeiul juridic al incadrarii in gr a II de munca il reprez ordinul nr 50/1990, anexa 2, poz 160". iar raspunsul din decizie spune : "sporul de conditii grele din adv nr........nu a fost luat in calcul la determinarea punctului mediu anual, deoarece temeiul legal este eronat " Mentionez ca i s-a aprobat dosarul de pensie (care e pe caz de boala), doar ca nu i s-au considerat acesti 20 ani ca gr II a. Ce se poate face? Va multumesc
Buna ziua. Tatal meu tocmai a finalizat dosarul de pensionare si nu i s-a luat in calcul gr a II a de munca pt 20 de ani de vechime ca strungar. in total are 34 de ani vechime, s-a pensionat pe caz de boala si doresc sa stiu ce se poate face ref la acestia 20 de ani de gr a II a. Pe cartea de munca e trecuta grupa, la fel si adev de la societatea la care a lucrat sunt in regula.
va multumesc.
Inca o intrebare. La calculul concediului prenatal (cele 126 zile) vor intra la calcul si lunile de somaj?
Daca nasc pe 06.06.2012, prind 2 luni de somaj: febr si martie, iar in concediu prenatal teoretic trebuie sa intru pe 01.04.2012. Stiu ca e vb despre sase luni, dar nu stiu daca intra si somajul la calcul...si care este procentul? tot 75%.?
Va multumesc. Imi sunteti de un real ajutor.
Buna ziua.
Am tot citit ce implica concediul de crestere copil si am totusi mai multe neclaritati. Poate ma ajutati, va rog.
De la 01.02.2012 sunt in somaj, sunt insarcinata si urmeaza sa nasc pe 06.06.2012.
Medicul de familie mi-a spus ca in concediu prenatal intru de la 01.04.2012.
Intrebarile mele sunt:
1. Care perioada se ia in calcul la concediul de crestere copil (ma refer la indemnizatie, adica la cei 2 ani)? Intra la calcul si concediu prenatal (adica cel de dinaintea nasterii) si perioada asta de somaj? sau se calculeaza perioada de pana la inceperea somajului?
2. Ideea este ca in cele 24 de luni anterioare nasterii (06.06.2012) am doua angajari la 2 societati diferite, si somaj de 2 ori (inclusiv cel de anul acesta de la 01.02.2012). Trebuie sa-mi fac griji? Pot pierde indemnizatia? Am avut grija sa am continuitate, atat la trecerea in somaj cat si la angajari.
3. In cazul in care una din societati la care am lucrat este in faliment, ce ma fac? documentele care imi vor fi necesare la dosarul de indemnizatie de unde le pot procura la ora asta? De la aceasta societate nu mai gasesc pe nimeni.
Va multumesc pentru timpul acordat.
Intentionez sa-mi iau acest concediu de risc maternal incepand cu data de 13 dec. Nasterea copilului meu e posibil sa fie la incep lui Iunie 2012 (1-6 Iunie). Ma incadrez cu aceste 120 zile dupa care intru in concediu de maternitate, care este parca de 63 zile? sau ma insel?
Totusi mai am o intrebare. Daca CIM inceteaza la 19 dec, imi iau acest concediu de risc maternal inainte (adica pe 13 dec), eu mai am vreo relatie cu compania angajatoare? Sau s-a incheiat cu totul? Va intreb deoarece in conditii normale, as fi primit o prima de nastere, deci banuiesc ca asta nu se va mai intampla?
Primul concediu de risc maternal, ce fac cu el? Ma prezint la Casa de Sanatate sau la companie?
Buna seara. Se pare ca contr meu va inceta pe 19 dec, colega mea a fost solicitata sa se intorca la serviciu si incepe cu data de 19 dec.
Eu as putea sa imi iau concediu de risc maternal pana in aprilie, cand as intra in concediul de dinaintea nasterii?
Acest concediu imi va fi platit luna de luna de catre CAS?
Procentul este 75% din ultimul salariu sau dintr-o medie a veniturilor?
da, este vorba despre aug 2012, am gresit eu. Iar colega se intoarce in ian 2012. Daca intru intr-un concediu medical inainte de ian 2012, cand mi se incheie contractul, si o tin tot asa pana in aprilie, pot dupa aceea sa intru in concediul acela dinaintea nastrii (63 zile parca)?
Buna seara.
Va deranjez cu o intrebare. Sunt insarcinata in 3 luni, am anuntat angajatorul, sunt angajata pe perid determinata pana in aug 2011, pe locul unei persoane in concediu de crestere copil. Ideea este ca aceasta persoana a fost chemata la serviciu din data de 01 ian 2011 si nu stiu ce se va intampla cu mine. Mai rau, mi s-a spus cu subinteles ca asta este, va trebui sa plec.
Spuneti-mi va rog nu este nici un articol de lege care sa ma ajute in acest caz?#-o
Va multumesc.
Buna ziua.
Tatal meu are varsta de 55 ani si 10 luni.
Stagiul complet este de 37 ani 4 luni si 22 zile din care 18 ani 8 luni si 10 zile sunt in gr A II a.
Spuneti-mi va rog daca se poate pensiona anticipat, pentru ca m-am legat de cap la institutia competenta, cand am fost si am cerut informatii si inca nu am reusit sa-mi dau seama ce e de facut...