Legea 179/2023 prelungire CCÎC copil de la 7 ani la 12 ani.
Buna ziua. Sunt mama a 2 copii in varsta de 6 ani si 11 luni si 4 ani. Actual sunt in concediu crestere si îngrijire copil până la 7 ani pentru copilul cel mare, handicap usor pentru astm bronsic pe fond alergic. Copilul împlinește varsta de 7 ani pe data de 25 iulie 2023, certificatul de handicap este valabil până pe 24 iunie 2024. Conform vechii legi trebuia sa revin la serviciu până pe data de 24 iulie 2023. Intrebarea mea este următoarea: conform noii legi ma încadrez la prelungirea CCÎC până la vârsta de 12 ani? Trebuie să mai depun alt dosar sau se continuă automat până expiră certificatul de handicap la copilului? Astăzi am aflat de această lege. Săptămâna următoare voi merge si la DASP din județ, dar vreau a fiu informată corect deoarece datorita lor am mai pierdut niște bănuți ce îi reveneau de drept copilului cu handicap după ce am nascut al 2 lea copil, suspendandu-i plata indemnizatiei de crestere copil, am primit până la împlinirea vârstei de 2 ani a celui de al doilea copil doar alocația pt copilul cel mare. Nu ii pot acționa în judecată doar pt ca nu am dovada scrisă ca am cerut informatii si am solicitat sa nu i se sisteze drepturile lui. Va multumesc anticipat! O zi frumoasă!
Buna ziua! Sunt in concediu crestere si îngrijire copil cu handicap până la vârsta de 7 ani, grad ușor. Concediul expiră pe 22 iunie anul acesta. Dacă revin la serviciu cu 1 luna sau doua luni inainte sa expiră beneficiez de stimulent de insertie conform legii? Va multumesc.
Buna ziua! Ma intereseaza daca a intrat in vigoare legea care specifica acest lucru: reducerea vârstei de pensionare a femeilor care au nascut si crescut pana la vârsta de 10 ani mai mult de 3 copii inainte de anul 1990. Multumesc!
Buna ziua!
M-ar interesa si pe mine modul de calcul al indemnizatiei CCC, cum se calculeaza cei 85%. Eu am salariul minim pe economie pe cartea de munca, dar salariul net incasat este mai mare decat cei 670 lei, completandu-se cu bonusuri din activitate. Cum se calculeaza aceasta indemnizatie in aceasta situatie, conform fisei fiscale pe ultimele 12 luni sau conform a ceea ce primesc de la angajator si ceea ce imi poate completa intr-o adeverinta. Mentionez ca bonusurile nu sunt constante luna de luna, ci fluctueaza in functie de incasari...Iar situatia sotului ar fi urmatoarea: este angajat tot cu CIM, 1236 lei salariul brut pe cartea de munca, 1500 lei brut pe fluturasul de salariu cu sporul de frig adaugat...din care netul se rezuma la 900-970 lei lunar si la 3 luni mai primeste un bonus/o prima de 200 lei. La el cum s-ar calcula aceasta indemnizatie, iar daca ar intra el in indemnizatia CCC eu ca si mama ce drepturi as avea sa stau acasa in concediu inainte si dupa nastere. Multumesc anticipat!
Buna ziua!
In data de 01.05.2013, fratele meu se deplasa cu un autoturism prin localitatea Calimanesti-Vilcea. A fost interceptat de un autoturism MAI, care circula din sens invers. Autoturismul MAI a intors si l-a somat sa opreasca. A oprit la semnale, i s-a cerut sa se legitimeze si sa prezinte documentele autoturismului si i s-a comunicat ca a depasit limita de viteza, ca ar fi inregistrat 78 km/h potrivit radarului instalat pe acel autoturism MAI aflat in mers. I s-a intocmit proces-verbal, amenda 300 Ron si 4 pct penalizare. Fratele a refuzat sa semneze procesul-verbal deoarece organul constatator nu i-a prezentat nici o proba. Le-a cerut politistilor metrologia radar si atestatul, dar acestia au refuzat sa le prezinte. A formulat o plangere la Judecatoria Pitesti de anulare a procesului verbal in lipsa probelor si a incompetentei de care a dat dovada organul constatator. Procesul a fost mutat la Judecatoria Brezoi, Politia considerand ca nu e de competenta celor de la Pitesti, au adus drept dovada o plansa foto, hotararea Judecstoriei fiind urmatoarea: "In cauza insa, se va retine din continutul materialului probator depus de intimata la dosar ca savarsirea de catre petent a contraventiei retinuta in sarcina sa nu este mai presus de indoiala, cata vreme singura proba - plansa foto rezultata urmare inregistrarii de catre aparatul radar - nu este relevanta, neputandu-se distinge din ea numarul masinii surprinse de radar circuland cu viteza peste cea legala. Judectoria Brezoi
HOTARASTE
Admite plangerea formulata de petentul.., in contradictoriu cu intimatul IPJ Vilcea.
Anuleaza procesul-verbal de contraventie...intocmit la data de 01.05.2013.
Cu apel in 30 de zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi 03.09.2014."
Intrebarea ar fi urmatoarea:
Ce mai are de facut fratele in aceasta situatie? Procesul-verbal se anuleaza de la sine si se comunica Primariei Pitesti? Sau mai trebuie sa depuna vreo cerere la Judecatoria Brezoi care s-a ocupat de acest caz?
Multumesc anticipat!
O zi frumoasa! :)
Tatal meu a lucrat la ultimul loc de munca, pe postul de sudor, din perioada 12 martie 2012 - 26 aprilie 2013. A avut o altercatie (neintelegere) de moment cu seful sau (care era mai nou, de maxim 2 saptamani), seful acuzandu-l ca premediteaza un furt in timpul serviciului, ceea ce nu era adevarat, avand martori ceilalti colegi de servici. La nervi i-a vorbit putin mai urat sefului, iar acesta l-a fortat sa isi dea demisia, lucru pe care l-a facut sub presiune. Nu i-a fost permis nici sa isi faca preavizul. Nu se stie in ce mod i-a fost incheiat contractul de munca, nu i-a fost comunicat nimic, firma fiind din Brasov, iar punctul de lucru in Arges. I s-a facut lichidarea, ultimii bani intrand pe cardul de salarii, fara sa semneze vreun proces-verbal, fisa de lichidare, avand echipament de predat.
Mai poate face ceva in cazul acesta? Mai poate beneficia de somaj?
Va multumesc!
Buna seara!
Inca o intrebare as avea: Daca pe cartea de munca, patronul a trecut intotdeauna doar salariul minim pe economie, in momentul iesirii la pensie anticipat sau la limita de varsta, care va fi valoarea pensiei, 75% din ultimele venituri sau cum se calculeaza?
Va multumesc!
O seara frumoasa!
Daca reusim sa obtinem din grupa II 3,5 ani reducere, poate iesi la varsta de 51-52 de ani anticipat-partial la pensie? Pentru a iesi anticipat trebuie sa aiba vechimea de 33 ani si 8 luni iar pentru varianta aceasta ma gandeam sa achitam la Casa de Pensii Judeteana contributia trimestriala, fara sa aiba cartea de munca la vreo societate. Se poate? Astazi am aflat ca nu se mai acorda reducerea de 2 ani pt. faptul ca a nascut si a crescut 4 copii :(, modificandu-se legea in ianuarie 2012. Multumesc!
Am depus sesizarea si am primit raspuns de la compania Blue Air:
Stimate client,
Cererea dumneavoastra a fost solutionata in data de 11.01.2013 la ora 14:44.
In primul rand dorim sa va informam ca ne cerem scuze pentru inconvenientele create si totodata dorim sa va informam ca aceasta intarziere a survenit din motive operationale. Totodata dorim sa va informam ca, conform Regulamentului European /Conventia de la Montreal in cazul zborurilor care au o intarziere mai mare de 5 ore, putem oferi pasagerilor una dintre urmatoarele variante: - posibilitatea de modificare gratuita a biletului pentru un alt zbor al companiei noastre. - a doua varianta propusa este returnarea sumei achitate pentru bilete, sub forma unui voucher pe care pasagerii sau rudele de gradul I pot sa il foloseasca pana la data de 28 octombrie 2013, ca reducere din contravaloarea viitoarelor bilete si/ sau servicii achizitionate in cadrul companiei noastre. -a treia optiune este rambursarea sumei plătite pentru biletele. - in cazul in care pasagerii opteaza pentru efectuarea zborului, acestia au dreptul la deservire. In cazul de fata, dumneavoastra ati optat pentru efectuarea zborului, si vi s-a oferit asistenta in aeroport. Prin intermediul acestui email compania Blue Air doreste sa isi ceara scuze pentru orice neplacere creata si speram ca acest incident nu va afecta calitatea de pasager fidel.
Va multumim ca ati ales serviciile Blue Air si speram sa va revedem curand la bordul aeronavelor noastre!”
Cu stima,
Echipa Blue Air
In aceasta situatie mai pot face ceva, credeti ca voi avea castig de cauza?