avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Activitate magistral

Activitate magistral

Stiu ca se pot si esalona datoriile catre Anaf daca sunt sume importante. Nu ati dorit acest lucru sau nu v-au spus despre asta cei abilitati?
Si inca o intrebare, unde ati incadrat in Declaratia Unica in ce categorie: "coletele expediate cu ramburs"?
Multumesc pentru amabilitate.
Buna ziua,
Cum ati aflat sumele care apar in evidentele celor de la DGAF, la care fac referire? cele pe care le-ati trecut in Declaratia unica? Adica exista si riscul ca ei sa aiba niste sume si noi sa trecem alte sume in DU
daca am ceda o parte din teren care ar fi latimea MINIMA impusa e a drumului? am inteles ca depinde de destinatia terenului....adica daca dorim sa construim sau nu pe acel teren. Unde pot gasi aceste informatii?
Suntem un grup de 7 familii, ce locuim intr-un cartier de case construite de un dezvoltator, judetul IF, in care ne-am mutat acum 1 an.
In spatele curtilor noastre este teren extravilan. Proprietarul terenului vrea sa il vanda si ne-a intrebat daca suntem doritori. Noi l-am dori, evident, fiecare sa luam exact cat latimea curtilor noastre cu o adancime de 18.5m. Terenul nu are drum de acces, iar proprietarul nu vrea sa faca drum, parcelele se vor ingusta foarte mult, bataie de cap pentru el si costuri mai mari. Il vinde asa neparcelat, intreaga parcela.
In concluzie, cei de pe strada au propus sa luam noi tot lotul din spatele caselor nopastre si apoi sa o parcelam fiecare, intabulam, cadastru.
Problema este ca mai toata lumea a cumparat acele case prin credit ipotecar, iar unii prin programul Prima Casa.
Pentru a avea drum de acces trebuie solicitat acordul bancii pentru a ne ceda o parte din latimea terenului (cred ca 3 sau 4m, nu stiu exact) pe care se afla casa+curte (cel luat prin credit si ipotecat) pentru a ajunge la celalalt teren. Asta inseamna ca banca va pune ipoteca si pe terenul nou achizitionat- achizitionat din alte surse, fara credit. Intrebarea mea este ce solutii sunt pentru a evita alipirea terenului NOU ACHIZITIONAT la terenul actual cu casa si instituirea ipotecii de catre banca pe toata suprafata? Cum mai putem proceda?
PS: Vecinii nu doresc sa cedeze fiecare o cota din terenul achizitionat pentru constituirea drumului, pe motiv ca latimea terenului ramas este prea mica.
Multumesc !
Buna seara,
Va aduc la cunostinta urmatorul fapt cel putin...ciudat sa-i spunem. Sunt angajata de 1 an si ceva la o firma, incadrata cu functia de consilier tehnic, functie ce necesita studii superioare.
Acum am primit un act aditional de la HR, impreuna cu FISA POSTULUI. In actul aditional mi se schimba incadrarea in tehnician...functie ce nu necesita studii superioare. Sincer eu o vad ca o retrogradare.
Daar surprinzator fisa postului extrem de lunga si stufoasa, ce are atributii, raspunderi....analize costuri, estimari cu muuult peste incadrarea de tehnician.
La intrebarea fireasca DE CE?...raspunsul a fost ca nu stiu ce lege s-a modificat, s-a abrogat si ca studiile superioare nu mai fac diferenta la incadrare. Ca s-ar fi scos acele incadrari initiale!!!!!! Ca si cum te angajezi paznic si ai atributii de director!! Asta ar fi acea lege:
Ordinul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale nr. 138/1995 privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania (C.O.R.) prevedea ca opt din cele 10 grupe majore sunt descrise in raport cu cele 4 niveluri de instruire, conform tabelului prevazut la pct. 1 din Partea I, dupa cum urmeaza:

GRUPA MAJORA NIVEL DE INSTRUIRE
1. Legiuitori, inalti functionari si conducatori - -
2. Specialisti (cu ocupatii intelectuale si stiintifice) 4
3. Tehnicieni 3
4. Functionari 2
5. Lucratori, operatori in comert si asimilati 2
6. Muncitori din agricultura si pescuit 2
7. Muncitori si meseriasi 2
8. Operatori pe instalatii, masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse 2
9. Muncitori necalificati 1
10. Fortele armate -

Noua Clasificare a ocupatiilor din Romania aprobata prin OINS 856/2011 si OMMFPS 1832/2011 (conform ISCO 08) ce se aplica in mod exclusiv de la 01 ianuarie 2012 nu mai clasifica grupele majore in functie de gradul de instruire (nivelul scolii absolvite).

Asadar, chiar daca in reglementarea anterioara a COR in grupa majora 2 erau grupate doar ocupatii cu nivel de studii invatamant universitar, in reglementarea COR actuala aceasta exigenta nu mai este respectata. In grupa majora 2 "Specialisti in diverse domenii de activitate" se regasesc atat ocupatii cu nivel de studii invatamant universitar, cat si ocupatii pentru care nivelul de studii cerut este cel de studii medii.

- HG 522/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OG 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Nomenclatorul calificarilor pentru care se pot organiza programe finalizate cu certificate de calificare, aprobat prin OMMSSF 35/2004 si OMECT 3112/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Nomenclatoarele calificarilor profesionale pentru care se asigura pregatirea prin invatamantul preuniversitar, aprobate prin HG 844/2002 privind aprobarea nomenclatoarelor calificarilor profesionale pentru care se asigura pregatirea prin invatamantul preuniversitar, precum si durata de scolarizare, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Nomenclatorul domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare, aprobat in Anexa 1 la HG 966/2011 pentru aprobarea Nomenclatorului domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare, a structurii institutiilor de invatamant superior, a domeniilor si programelor de studii universitare acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, a locatiilor geografice de desfasurare, a numarului de credite de studii transferabile pentru fiecare program de studii universitare, forma de invatamant sau limba de predare, precum si a numarului maxim de studenti care pot fi scolarizati.

Este corect sa ai o incadrare de tehnician, iar fisa postului sa mentioneze studiile- facultate si sa enumere responsabilitati de inginer?
Pot face ceva in acest caz?...mai ales ca la un alt loc de munca unde ma vor intreba ce functie am avut, le spun tehnician, este CORECT?
Care sunt aceste aspecte?...daca m-ai putea ajuta in acest sens..
Buna ziua,
Am mare nevoie de ajutorul unei persoane care stie foarte bine legislatia referitoare la litigii in munca.
Pe scurt in urma neplatii salariilor pe 2 luni si jumatate la firma unde lucram, am plecat 5 colegi. Tot departamentul, nu mai puteam sta. Am apelat la un avocat specializat pe astfel de litigii in vederea recuperarii sumelor restante.
As vrea sa stiu din experienta unor avocati care se ocupa cu asa ceva care sunt termenele unor astfel de procese? au un regim special? sper ca nu in 2013....:(( taxe am inteles ca nu au....cat costa un avocat?
Daca termenul ar fi 2013 mai avem vreo sansa sa recuperam ceva, pentru ca se pot intampla multe pina atunci...se aude ca ar vrea sa intre in insolventa.....
AVEM SANSE?
Multumesc
Si unde se face asigurarea CMR?...sau va refereati la pasaport?
Buna ziua,
Nu am idee despre legislatia in vigoare de aceea va solicit ajutorul:
-un prieten trebuie sa transporte o camera video de la Bucuresti (ff performanta, s-a folosit la filmarea unui documentar in Bucuresti de catre o firma turca) in Istanbul, cu masina proprie.
El va fi insotit in masina de un turc....ce are documentele aferente camerei(este un angajat al firmei turce).
Problema este daca e nevoie la vama de asigurarea CMR?.... se cere musai la vama asa ceva?
Si daca este nevoie unde anume se face?.....plecarea se va face maine dimineata...
Si inca ceva...e nevoie de pasaport pentru a inra in Turcia?;)
Cu multumiri, E.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri, dar acum am o alta intrebare pentru care va solicit ajutorul: cum pot vedea daca sunt inregistrata in REVISAL?...pentru ca in continuare nu am primit nici o copie dupa CMX-(