Cred ca nimeni n-ar vrea sa fie in situatia in care un angajator abuzeaza de angajatii lui si-i impiedica sa-si obtina drepturile, toti trebuie sa avem vreun jurist permanent in preajma care sa ne invete cum sa fim mai vigilenti, ca sa nu fim pacaliti, de parca am fi cu totii intr-un sat fara stapani, face fiecare ce vrea si cum vrea, cei cu putere profita de orice portita legala sau mai putin legala si uneori, din rautate gratuita chiar, te face sa umbli pe la nu stiu cate usi pentru a rezolva ceea ce este cu adevarat dreptul tau cinstit. Eu sunt economist si lucrez de 30 ani cu legi din domeniul financiar si de nenumarate ori m-am confruntat cu legi facute prost, de mantuiala, rupte de practica efectiva, care se bat cap in cap, dar totdeauna am cautat sa fac legal cum e mai bine, sa nu fie nimeni prejudiciat. De aceea sunt atat de revoltata de ceea ce vad ca fac atat de multi patroni, cum tin la negru angajatii, asa cum si fiul meu a acceptat o luna la inceput, pana i-a facut contract de munca iar la sfarsit sa nici nu mai vrea sa i-l inchida. Eu spun un caz adevararat, nu am cautat aici o modalitate de a fenta legea in favoarea noastra, ci cum putem sa nu pierdem un drept legal din vina unui angajator. Oricum cei de la ITM vor merge peste ei si-i vor obliga sa-i dea si adeverinta pt. lunile lucrate efectiv si sa-i inchida contractul, dar pana una alta fiul meu va pierde 2 luni(aprox) de somaj, ceea ce nu mi se pare drept, in situatia in care este fara nici un venit. Ca sa-i dam in judecata nu se merita si uite asa renuntam iar cei de aceasta joasa teapa prind curaj sa continue cu ilegalitatile. Eu sunt din Bacau, numai la nivelul acestui municipiu am inteles ca sunt peste 800 de reclamatii la ITM. Dar mergem inainte asa, ca ce altceva putem face?
Pe de alta parte daca nu s-au mai platit contributii, cum sa nu fie inchis contractul? In situatia asta se poate afla orice salariat, care lucreaza linistit, dar angajatorul nu-i mai plateste cotele, cum sa verifice salariatul acest lucru, sa faca cerere lunar la Dir.Finantelor sa vada daca i s-au platit contributiile? Fiindca cu contractul e in regula, asta s-a intamplat in cazul fiului meu, un contract neinchis, conform caruia fiul meu are inca calitatea de angajat a acelei firme, doar ca firma nu i-a platit contributiile, asta rezulta din hartii, in realitate el a plecat la intelegere, prin demisie, nu si-a oprit o copie fiindca se grabea sa inceapa lucrul in celalalt loc, unde de altfel a lucrat pana la desfiintarea postului.
Nu se interpreeteaza o lege dupa ce nu este scris in ea ci dupa ce cuprinde acea lege concret. Codul muncii prevede clar, la timpul legal de munca ca acesta este de 8 ore pe zi, iar daca este 12 ore, trebuie sa aiba 24 ore libere, se lucreaza 5 zile pe saptamana si 2 zile sunt libere, plus sarbatorile legale, daca se lucreaza sambata sau duminica se plateste dublu, pt. ore de noapte de asemeni exista un spor care se adauga, nu face chiar ce vrea fiecare in aceasta tara, exista legi, iar ITM-ul poate aplica amenzi, care sunt substantiale, chiar in acest caz.. Fiul meu putea sa plece fara sa anunte pe nimeni, sa nu se mai prezinte la locul de munca pur si simplu, atata vreme cat nu are nici o datorie fata de angajator si nu i se poate imputa nimic, de ce sa nu i se inchida contractul 9 luni, timp in care a lucrat in alta parte? Mi se pare ilogic si chiar grav, fiindca si angajatorul trebuie sa respecte legile. daca un salariat nu mai vine la munca, de ce sa nu-i inchizi contractul, poate ca a decedat intre timp si tu figurezi cu el inca in activitate, conform unui contract inca valabil, care-si produce efectele inca, atat timp cat nu este inchis.
Pai nu are logica ce spuneti, nu poti avea 2 cobtracte de munca de 8 ore in acelasi timp, exista un timp legal de munca, poti sa mai lucrezi la negru, sau 1/2 de norma pe undeva. Atunci cand contractul nu este inchis, inseamna ca nu trebuie sa mai fac dovada ca am muncit acolo, fiindca insasi contractul atesta acest lucru, altfel de ce sa nu inchizi acel contract? Daca e legal sa ai 10 joburi in acelasi timp, desi e logic ca nu poti fi in acele 8 ore in doua locuri de munca diferite, inseamna ca trebuie sa fii si platit ca atare.
Fiul meu a plecat de la o firma prin demisie, nu a respectat preavizul, asa ca a plecat de a doua zi, a lucrat la alta firma, unde dupa 8 luni s-a desfiintat postul, a intocmit dosarul de somaj si cu aceasta ocazie a aflat ca firma de unde a demisionat nu i-a inchis contractul de munca. Ce poate sa faca in acest caz, fiindca in aceasta situatie nu poate primi somaj? Ce vina i se poate aduce lui, daca nu face dovada demisiei (nu are o copie cu nr.inreg.) dar e clar ca nu putea lucra in alta firma in acelasi timp? Pe de alta parte, cum putea sa nu inchida contractul de munca daca el atatea luni nu s-a mai prezentat la acel loc de munca, eu stiu ca pentru absente nemotivate consecutive
se poate concedia un salariat automat, acum poate sa ceara salariul pe acele luni din urma, atat vreme cat nu i-au inchis contractul? Poate sa ia o masura ITM-ul in acest caz si sa nu-si piarda somajul?
Va multumesc, mi s-a mai dat acest raspuns, cred ca este cel corect, perioada este 2+2, adica mai trebuie asteptat, asta e. Se dau pedepse cu suspendare sub un an, in caz de accidente grave, cunosc cazuri, iar pentru o singura data, o singura greseala, o bere bauta si o urgenta ivita, oprit fiindca s-a trecut pe galben, dar la jumatate de intersectie s-a facut rosu,cat se poate trage? Nu spun ca nu este ceva gresit, dar fiindca nu ne-am pus avocat, pedepsa a fost mult peste ce am sperat. Dar legile sunt facute sa fie respectate, cred cu fermitate in acest lucru si trebuie sa ne invatam lectiile. Inca o data va multumesc pentru bunavointa de a da lamuriri.
Va multumesc mult! Sper sa fie asa.:)
Cazierul este sters automat la expirarea perioadei de supraveghere? A fost o sentinta data in vara anului 2009 (ramasa definitiva), inchisoare cu suspendare si 2 ani supraveghere pentru conducere autoturism personal cu alcoolemie peste 0,80 la mie. In vara a cestui an-2011, se implinesc 2 ani de la sentinta, ar trebui sa nu mai apara fapta in cazier, nu stiu cum se procedeaza, se sterge automat, sau trebuie actiune judecatoreasca???
Fiul meu a primit o amenda judiciara pentru neprezentare ca martor intr-un proces, de 500 lei. Unde trebuie sa o plateasca? Aceasta va apare in cazier?