avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 982 soluții astăzi
Forum Activitate carare gianina

Activitate carare gianina

Răspuns la discuția ccc
si concediul de maternitate de unde il pot lua?
Discuție ccc
buna ziua, as dori va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine :
in luna mai 2012 m -am angajat la o firma, dupa o luna si jumatate de munca am aflat ca sunt graviduta, am mers la ginecolog si mi a recomandat repauz la pat ca sunt la risc de pierdere din cauza unei prob .mai complicate. ,dr nu mi a zis ca pot sa merg la medicul de fam . ca sa mi iau concediu de risc maternal, deci in concluzie am mers la servici i am zis sefului la care mi sa dat lichidarea frumos pe cat am lucrat.
acuma intrebarea mea este:
1. mai pot beneficia de concediul de maternitate stiind ca treb sa fi muncit cel putin 1 luna?
2. sotul meu poate lua ccc daca el a lucrat anul acesta doar 3 luni ,urmeaza sa intre in somaj in toamna, data prob a nasterii este sf. lui ianuarie inceputul lui febr?
va multumesc
Răspuns la discuția contact de munca in italia
asta am gasit dar nu stiu daca e bn sau nu

Răspuns la discuția contact de munca in italia
1.1.1 În vederea depunerii cererii, persoana interesată trebuie să indice informaţii referitoare la faptul că a realizat perioade de asigurare sau echivalente, atât în România, cât şi în alte state membre.

1.1.2 Persoana va depune cererea la casa teritorială de pensii a locului de reşedinţă (locul de şedere obişnuit) din România şi care este instituţia de instrumentare a cererii, împreună cu toate documentele precizate în Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului muncii şi solidarităţii sociale nr. 340/2001, cu modificările şi completările ulterioare (Cap. VII Referitor la stabilirea şi plata pensiilor). Solicitantul va depune şi documente care să ateste faptul că a fost asigurat pe teritoriul altor state membre. În cererea de pensie, solicitantul va preciza dacă doreşte amânarea acordării prestaţiei într-unul dintre celelalte state membre în care a lucrat. În vederea acordării pensiei în România, persoana trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute de legislaţia naţională.

1.1.3 Solicitantul va depune, de asemenea, acte de identitate ale membrilor de familie aflaţi în întreţinerea sa şi cele din care să reiasă gradul de rudenie cu acesta.

1.1.4 Solicitantul va completa şi semna fişele echivalente formularelor E 202, utilizate pentru uz intern, prezentate în anexă (RO 202). Solicitantul va completa toate rubricile necesare în funcţie de statul în care vor fi transmise formularele, prezentând, în completare, documente care certifică informaţiile înscrise. Aceste fişe, semnate şi datate de persoană, vor fi utilizate pentru înscrierea informaţiilor respective în formulare.

1.1.5 Persoana interesată sau, în funcţie de situaţie, casa teritorială de pensii, va completa fila corespunzătoare din formularul E 207 RO Certificat privind cariera de asigurat, indicând date despre perioadele de activitate desfăşurate pe teritoriul statelor membre.

1.1.6 Casa teritorială de pensii completează formularul E 202 RO Instrumentarea unei cereri de pensie de bătrâneţe şi ataşează formularul E 207 RO. După verificarea perioadelor de asigurare realizate în România (certificarea stagiului de cotizare), casa teritorială de pensii completează formularul E 205 RO Atestat privind cariera de asigurat din România.

1.1.7 Casa teritorială de pensii transmite câte un exemplar al formularelor E 202 RO, E 205 RO şi E 207 RO fiecăreia din instituţiile statelor membre la care lucrătorul a fost asigurat (instituţiile în cauză). Împreună cu formularele, instituţia din România va transmite orice documentaţie disponibilă care ar putea fi utilizată de instituţiile competente din celelalte state membre în vederea stabilirii dreptului la prestaţie. Nu se vor transmite documente originale, ci numai copii certificate de instituţie. La solicitarea expresă a persoanei, exprimată în cererea de pensie, nu va fi declanşată procedura de stabilire a drepturilor de pensie de bătrâneţe într-unul din statele membre.

1.1.8 Dosarul rămâne în aşteptare până când fiecare dintre instituţiile în cauză va trimite propriul formular E 205 prin care se confirmă realizarea de către solicitant a unei perioade de asigurare sau echivalente acesteia, sub legislaţia statului membru respectiv.
buna seara
ma numesc gianina si muncesc de 2 ani in italia cu contact de munca de 4 ore in meseria de badanta , contactul este inregistrat la inps in italia
intrebarea mea este daca acest contract este valabil in tara si anume ca sa pot face cumularea la anii de vechime mentionez ca eu aici beneficiez de toate drept al 13 salariu, banii pe concediu etc
va multumesc
scuze ca am scris cu majuscule dar pe alte situ-ri se recomanda scrierea cu majuscule. iar in 2004 - 2006 am muncit in italia iar de cand sunt la facultate ma duceam doar pe timpul vacantelor.
aslfel alegeam o fac. la fr sau id m- am exprimat gresit eu la formularea continutului
BUNA ZIUA MA NUMESC GIANINA AM 31 DE ANI (AM MUNCIT 6 ANI CU CARTE DE MUNCA IAR DE 3 ANI LUCREZ IN ITALIA FARA CIM) IN PREZENT IMI DAU EXAMENELE PT A TERMINA FACULTATEA SI URMEAZA SA NASC PESTE 1 LUNA (IUNIE) INTREBAREA MEA ESTE POT BENEFICIA INTAI DE SOMAJ SI PE URMA PT CCC SAU CUM TREBUIE PROCEDAT
- IAR DACA AM TERMINAT FACULTATEA PARTICULARA LA 31 DE ANI DAR LA ZI SE IA IN CALCUL LA PENSIE
VA MULTUMESC