Daca decizi contestarea, si amenda e mare, te sfatuiesc sa apelezi la un avocat. Procedura e anevoioasa si te lovesti de tot felul de piedici. Din pacate, costul avocatului s-ar putea sa fie mai mare decat al amenzii.
Eu am contestat un proces verbal completat gresit de un controlor RATB, care a incadrat fapta la vandalizare si nu la circulat fara bilet, desi nu aceasta a fost situatia, ci aceea ca nu s-a activat cardul, eu aveam bani pe el.
Desi procesul verbal avea o multime de scapari, era incomplet, eu nu-l semnasem, nu erau martori, incadrare gresita, nu au verificat functionarea aparatului, controlorii mi-au cerut spaga etc. am primit dupa 6 prezentari la judecatorie, caci au fost multe amanari, greve etc., amenda pentru vandalizare! Se pare ca procesul verbal e un act oficial, de buna credinta si eu trebuia sa dovedesc cu martori ca am avut dreptate, desi nu am avut posibilitatea sa iau martori si tocmai aceasta lipsire de martori era un punct de nemultumire, plus ca n-am vandalizat nimic!
In concluzie, am umblat mult si bine si in final m-am ales cu amenda.
Daca decizi sa mergi pe cont propriu: scrie o contestatie de mana sau pe computer, unde povestesti cum s-au intamplat faptele si de ce nu te faci vinovat. Adauga un dosar, o copie dupa procesul verbal si orice te-ar putea ajuta, inclusiv poze. Trebuie sa mentionezi daca vrei sau nu, sa se judece in lipsa. De obicei, judecatorii sunt mai indulgenti daca te prezinti. La mine nici nu a vrut sa ma asculte...
Mergi la judecatorul de serviciu al Judecatoriei sectorului unde s-au intamplat faptele in termen de 15 zile. Nu platesti nicio taxa. Primesti un numar de dosar. Astepti sa primesti citatia la domiciliu sau te interesezi de data procesului pe net, cu numarul dosarului, iti spune judecatorul. Din momentul in care depui contestatia, cam in 3 luni primesti citatia.
Mult succes si sper sa te ajute cele de mai sus!
Va multumesc, incercam sa gandim la rece si impartial, desi e greu si sa gasim solutii. Avand in vedere starea buna a motociclistului, este greu de crezut ca un legist ii va da zile de spitalizare, dar totul este posibil...
Sotul meu a avut un accident rutier, iar eu ma aflam in masina. Faptele pot fi probate de inregistrarile unei camere de supraveghere apartinand unei companii cu sediul in intersectie. Avem si multe poze, facute cu un aparat dar si cu telefonul.
Veneam de pe un drum secundar si doream sa patrundem pe artera principala. Drumul era liber, dar avea denivelari. Aveam semnul de cedeaza trecerea, am oprit, ne-am asigurat, cum poate fi vazut si pe camera dar vizibilitatea era redusa din punctul respectiv, iar drumul era liber, am inaintat in intersectie cu viteza redusa pana la limita unde puteam avea vizibilitate completa.
In acest moment am vazut ca venea spre noi, cu viteza din lateral, un motociclist, care era insa la o distanta suficienta pentru a evita impactul. Sotul meu a incercat sa dea cu spatele, insa nu a putut mult, pentru ca o masina a politiei comunitare, nu pastrase distanta si se afla chiar in spatele nostru, depasind si ei semnul de prioritate. Intre timp, motociclistul, desi avea libere doua benzi pe contrasens si o banda si jumatate pe sensul sau, a intrat in noi, fara a schita nici o urma de evitare. Am aflat ca luase de curand motocicleta si ca avea Inspectia tehnica periodica expirata.
Motociclistul a fost dus la spital, unde dupa doua seturi de analize repetate s-a constatat ca nu avea nicio vatamare. Politisti de la rutiera nu au vrut sa ia declaratiile comunitarilor, care au dat bir cu fugitii, dar am facut fotografii cu masina lor si nici inregistrarea video pe care au vizionat-o si pe care sotul a consemnat-o in declaratie.
Pentru ca nu a fost de acord cu aceste fapte si cu schita accidentului, sotul meu nu a semnat procesul verbal. A trebuit sa insistam ca politistii sa mearga la spital sa testeze alcolemia mnotociclistului, care a fost zero, insa era datoria lor sa faca acest lucru, imediat, nu dupa 3 ore si la insistente, suparati ca i-am acuzat pe colegii comunitari. Mai mult, nici motociclistul nu a primit vreo amenda pentru ITP-ul expirat.
Sotul meu a fost acuzat de neacordare de prioritate, insa acest lucru nu s-a intamplat, iar motociclistul putea evita coliziunea, pentru ca nu se impuneau manevre bruste de evitare. Mai mult, acum motociclistul solicita daune sustinand ca nu se simte bine dupa accident, desi nu a avut nicio problema si a stat 5 ore la spital, timp in care i s-au facut toate analizele si in declaratie a scris ca nu vrea sa actioneze in instanta. Ce ne sfatuiti sa facem? Avem vreo sansa?