Prin declaratia respectiva, semnatarul nu isi asuma nici o obligatie, ci doar recunoaste o stare de fapt si permite un acces (adica este de acord cu un acces).
In acest caz, declaratia trebuie scrisa de mana de declarant si adaugat la sfarsit "bun si aprobat" sau este suficient sa fie semnata de el ? Fara sa fiu deloc expert in domeniu stiam ca expresia respectiva se foloseste atunci cand in actul respectiv se constata o obligatie unilaterala, iar aceasta este de natura baneasca sau o catime oarecare.
Ma gandeam ca pot fi trecuti si martorii pe declaratie (ceva gen "Prezenta declaratie a fost semnata in prezenta martorilor X si Y") cu semnaturilor lor pentru a da o greutate mai mare declaratiei.
E corect cum gandesc ?
Buna ziua.
Ma intereseaza situatia in care o persoana trebuie sa dea o declaratie care sa constate o stare de fapt. Stiu ca cea mai buna varianta ar fi sa fie data in fata notarului, insa daca acest lucru nu este posibil, o declaratie contrasemnata de 2 martori este cat de cat in regula ?
Ma gandesc ca oricum, este mai buna decat o declaratie semnata doar de persoana in cauza si atat.
Multumesc mult pentru ajutor.
Obiectul contractului il constituie cedarea folosintei unui bun.
Nu sunt un expert, insa am inteles ca ca un contract sub semnatura privata are valoare juridica DOAR daca este consemnat intr-un inscris... Asta inseamna insasi contractul, semnat de ambele parti ?
Sau el trebuia inregistrat undeva ?
Si daca da, unde se inregistreaza contracte semnate intre 2 persoane fizice ?
Buna ziua.
Ma intereseaza daca un contract sub semnatura privata semnat intre doua parti poate fi autentificat ulterior (la interval de cativa ani) la un notar pentru a-i conferi o greutate mai mare in fata unui tert. Adica notarul sa-si puna stampila si data autentificarii (momentul prezent), pe un contract care a fost semnat acum cativa ani.
El nu a fost contestat pana acum de catre un tert (si sunt sanse mici sa fie contestat si in viitor), dar pentru linistea partilor ne-am gandit la aceasta varianta.
Este corect dpdv procedural ?
Prin urmare, chiar daca bunul exclusiv al sotiei (mostenirea) a fost inglobat ulterior intr-un alt bun comun al sotilor (noua proprietate), mostenirea se reconstituie in favoarea sotiei ?
Buna ziua.
Ma intereseaza urmatoarea speta : in timpul casatoriei, sotia a beneficiat de o mostenire (un teren intravilan) de pe urma parintilor (decesul tatalui si a mamei).
A valorificat mostenirea si cu banii rezultati a cumparat impreuna cu sotul o proprietate noua (ca procent, banii de pe mostenire ar fi pe undeva pe la 40% - 45% din valoarea noii proprietati; restul de bani a fost contributia comuna a ambilor soti).
In actul de v/c a noii proprietati (semnat de ambii soti) s-a specificat provenienta banilor (si anume ca 40% din bani sunt de pe urma mostenirii sotiei).
In situatia unui partaj, cum se imparte noua proprietate ? Sotia are dreptul sa-si recupereze mostenirea si restul de bani se impart in mod egal ? Sau se imparte totul pe jumatate, fara sa se tina cont de mostenire ?
Multumesc.
Asa este, am primit si un releveu al apartamentului.
Acum am verificat mai atent si am vazut ca in extrasul de CF al apartamentului apare trecuta si cota indiviza de 8.78 mp din partile comune.
De aici pot trage concluzia ca (inca) nu exista o carte funciara a spatiilor comune, si ca acestea se trec in cartile funciare ale apartamentelor ?
Salut.
De curand am cumparat un apartament, iar in contract scria asa :
"Se vinde dreptul de proprietate pentru :
- apartamentul nr. 5, situat in Bucureşti, str. xxxxxxxxxxxxxx, bl. 2, et. 2, sect. 1, compus din teren şi construcţie, teren in cota indiviză de 19,75 mp şi construcţia formată din trei camere de locuit, dependinţe şi balcon, cu o suprafaţă utilă de 63,42 mp şi o suprafaţă totală de 69,28 mp;
- cota parte indiviză de 8,78mp din spaţiile şi dependinţele comune care prin natura şi destinaţia lor sunt în folosinţă comună si perpetuă a tuturor proprietarilor;
- cota indiviză de 15,53% (20,75mp) din terenul identificat cu număr cadastral xxxxxxxxxx inscris in CF xxxxxxxx a Mun. Bucureşti, sect. 1, reprezentând terenul aferent apartamentului;
"
Intrebarea mea este : ceea ce este boldit nu trebuia si el sa aiba un numar cadastral ? Altfel spus, pentru spatiile comune din interiorul blocului nu exista intabulare, CF, extrase separate etc. ?
Multumesc.