Buna ziua.
Ma intereseaza urmatoarea speta : in timpul casatoriei, sotia a beneficiat de o mostenire (un teren intravilan) de pe urma parintilor (decesul tatalui si a mamei).
A valorificat mostenirea si cu banii rezultati a cumparat impreuna cu sotul o proprietate noua (ca procent, banii de pe mostenire ar fi pe undeva pe la 40% - 45% din valoarea noii proprietati; restul de bani a fost contributia comuna a ambilor soti).
In actul de v/c a noii proprietati (semnat de ambii soti) s-a specificat provenienta banilor (si anume ca 40% din bani sunt de pe urma mostenirii sotiei).
In situatia unui partaj, cum se imparte noua proprietate ? Sotia are dreptul sa-si recupereze mostenirea si restul de bani se impart in mod egal ? Sau se imparte totul pe jumatate, fara sa se tina cont de mostenire ?
Prin urmare, chiar daca bunul exclusiv al sotiei (mostenirea) a fost inglobat ulterior intr-un alt bun comun al sotilor (noua proprietate), mostenirea se reconstituie in favoarea sotiei ?
Ce este al sotiei, ramane al sotiei iar partea care este bun comun aceea se imparte cu d-voastra. Cine, cum ia, in cazul unui partaj ramane sa decideti d-voastra si dansa de buna-voie(dar tinand cont de cele precizate mai sus) sau daca nu va intelegeti va decide instanta de judecata.
40-45% din valoarea actualului bun comun revine sotiei cu titlu de bun propriu si nu se include la partaj.
Se considera diferenta de 60% bun comun care se va imparti teoretic conform legii 50 %-50%. Cota parte a sotiei va deveni astfel 70-75% din valoarea bunului.
Daca in urma expertizei se constata ca bunul nu este comod partajabil in natura, atunci cel mai probabil bunul va fi atribuit sotiei cu obligatia de a plati sulta celuilalt.
Exista si varianta vanzarii de comun acord a bunului si impartirii pretului obtinut, tot conform cotelor aratate mai sus.