avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Activitate makro

Activitate makro

Discuție OUG 58/2010
Buna ziua! Va rog sa ma ajutati sa ma edific asupra problemelor pe care le ridica OUG 58/ 2010. Sotia mea este angajata cu contract individual de munca, deci, logic, i se retin toate darile pe care ea le datoreaza statului, implicit cei 10,5% CAS, cat si contributia pentru somaj. Fara nicio relatie de dependenta, asa cum se specifica in amintita ordonanta, fata de societatea la care este angajata, si nici fata de alta, in februarie, si-a facut PFA pe comert online. Intrebari:
1) Este obligata sa depuna declaratia de CAS si de somaj pana pe 25 ale lunii?
2) Ea a declarat in formularul 200 un venit estimat de 2000 lei/ an. Daca trebuie sa depuna declaratiile, cum se completeaza aceasta? La ce suma se va raporta? Daca, de exemplu, pe luna iulie n-a vandut nimic, ce trece in declaratie? Va intreb deoarece in presa se vehiculeaza salariul mediu pe economie ca "reper" de calcul.
3) Ea ce face, vireaza o data 10,5% din salariul brut, si mai vireaza si 10,5% din veniturile din PFA?

Va multumesc anticipat!

Repet, pentru PFA nu este sub nicio relatie de dependenta cu nicio societate, ci este un PFA cu capital propriu. Va subliniez acest lucru, deoarece am citit si eu ordonanta si am inteles ca aceasta se refera la acei fosti salariati pe care angajatorii, din motive lesne de inteles, i-au pus sa-si faca PFA, dar acestia isi desfasoara activitatea tot la sediile firmelor respective, au program, etc. Poate am priceput eu gresit, asa ca va rog, scoateti-ma din ceata.
freelis, sotia mea a realizat in ultimul an venituri supuse imozitului pe venit, dar din februarie 2010 si-a facut PFA pentru comert online. Ei, acu', din ce-am inteses, ea nu ar mai avea dreptul la acea indemnizatie, datorita faptului ca acest PFA se considera ca fiind o sursa de venit. Deci, o perioada, pana a nascut, ea a mers in paralel cu job-ul si cu PFA-ul. Faza e, repet, ca acum, cica, n-ar mai avea dreptul la aceasta indemnizatie deoarece e PFA.
Daca sotia mea este PFA, isi poate trece cartea de munca pe PFA? PFA ce contributii trebuie sa plateasca la stat pentru asigurati (angajati cu CIM)? De fapt ma intereseaza sa stiu ce oblibatii are o societate fata de o salariata aflata sau care trebuie sa intre in concediu crestere copil pana la varsta de 2 ani? Daca sotia mea isi retrage cartea de la societate si o baga pe PFA, achitandu-si taxele catre stat, poate primi indemnizatie crestere copil?
Bruta, merci fain pentru lamuriri. Faza e ca nu vrea sa renunte la PFA, deci trebuie sa gasim alte solutii de "subzistenta". Oricum, iti multumesc!
Buna dimineata! Sotia mea a nascut acum 2 luni. Nu si-a luat nicio zi de concediu prenatal si in acest context i-au ramas 4 luni de postnatal. Ei, inainte sa nasca a discutat cu suful ei ca se va intoarce la job imediat dupa ce perioada legala de acordare a postnatalului va expira. Zilele acestea a fost anuntata prin mail ca, datorita situatiei economice, raporturile de munca vor inceta la 01.08.2010, data la care expira si postnatalul. M-am uitat in "Codul muncii" si am vazut ca nu poate fi data afara timp de 2 ani, decat in cazul de faliment al firmei, dar nu se pune problema, deoarece societatea va continua sa-si desfasoare activitatea, sau in caz de reorganizare judiciara. Vis-a-vis de ultima notiune sunt un pic in ceata. Din ce-am priceput eu, aceasta reorganizare trebuie ceruta, in momentul in care societatea intra in incapacitate de plata, de unul sau mai multi creditori. Noi, datorita faptului ca, initial, discutase sa se intoarca la job, n-am depus dosarul pentru indemnizatie crestere copil. Acum, in urma raspunsului pe care l-a primit de la firma, ne vedem nevoiti sa facem acest lucru, dar aici intervine alta problema. sotia mea este din februarie 2010 si PFA.
1) Ce inseamna faptul ca raporturile de munca vor inceta?
2) Societatea o poate concedia in aceasta perioada?
3) Care sunt "chichitele" prin care se pot debarasa de ea?
4) Daca este PFA are dreptul sa mai primeasca aceasta indemnizatie?
5) Daca nu are dreptul la indemnizatie cam ce ar fi de facut?
Va multumesc anticipat si, in masura in care cunoasteti mai bine decat mine legislatia din Romania, as dori sa-mi dati trimitere la normele legale aplicabile cazului de fata..